Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Първи канал“ финансира първия руски филм за войната във Виетнам

През 1965 г. двама съветски специалисти „спасяват Ханой от пълно унищожение“, твърди екипът

Американското кино отдавна е създало цяла поредица от филми за войната
във Виетнам, в които е преосмислена американската агресия в азиатската
страна. „Апокалипсис сега“ на Копола е един от най-ярките примери за тази военна
тема. - „Първи канал“ финансира първия руски филм за войната във Виетнам

Американското кино отдавна е създало цяла поредица от филми за войната във Виетнам, в които е преосмислена американската агресия в азиатската страна. „Апокалипсис сега“ на Копола е един от най-ярките примери за тази военна тема.

Първият руски филм за войната във Виетнам ще разкаже историята за съветските офицери Фьодор Илиних и Борис Можаев, които били изпратени във Виетнам със задача за пет месеца да подготвят два екипа стрелци, съобщава ТАСС. Презентацията на проекта е минала днес пред Фонда за кино.

Продуцентът Игор Гринякин заявил, че намерението на екипа е да заснеме този филм, защото „малцина знаят, че през 1965 г. съветските специалисти спасяват Ханой от пълно унищожение“.

„През годините сме гледали американски филми за Виетнам, стотици хубави филми, но дойде време да се разкаже за подвига на нашите и да се заснеме филм за тях“, казва Гринякин, цитиран от ТАСС.

Фьодор Илиних и Борис Можаев заминават за Виетнам, защото на виетнамците им е „много трудно да възприемат и да се учат да управляват сложната съветска ракетна система“, се казва в презентацията на филма.

„Не достигат преводачи, зверска жега е, влажност, пълно с отровни змии, а в небето летят 800 самолета, има близо 1000 бомбардировки на ден.“

Класните стаи, в които учат виетнамците, също не са защитени, затова двамата съветски офицери предлагат учебните комплекси да бъдат превърнати в бойни и да се стреля срещу американците.

Филмът с работно заглавие „Ленсо“ ще бъде заснет от киностудиото „Глобус филм“, а „Първи канал“ на руската телевизия ще осигури финансирането.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС