Първи концерт на Филхармонията след ограниченията

Челистът Атанас Кръстев ще излезе като солист вместо Огюстен Дюме, който е с Ковид-симптоми

Атанас Кръстев и Адрия Чепайте ще привлекат вниманието на публиката в концерта със Софийската филхармония на 8 април. Снимки: Софийска филхармония - Първи концерт на Филхармонията след ограниченията

Атанас Кръстев и Адрия Чепайте ще привлекат вниманието на публиката в концерта със Софийската филхармония на 8 април. Снимки: Софийска филхармония

След концерта на Марта Аргерич в зала „България“, който слушателите можаха да оценят само онлайн заради противоепидемичните ограничения, Софийската филхармония се завръща пред публиката си на живо. В концерта на 8 април ще бъдат изпълнени произведения на Шуман и Феликс Менделсон-Бартолди, който е сред най-любимите композитори на българските ценители. На диригентския пулт излиза латвийката Адрия Чепайте, солист ще бъде виолончелистът Атанас Кръстев.

Кръстев ще представи Концерт за виолончело от Шуман, а Първа симфония на Менделсон ще прозвучи във втората част. Виолончелистът ще замести френския цигулар и диригент Огюстен Дюме, който трябваше да бъде солист на вечерта, но заради симптоми на коронавирус няма да пътува до София.

Кръстев е лауреат на 16 награди от международни конкурси в България, Австрия, Испания, Чехия, Сърбия (2001-2015), като заема предимно първи места. Концертирал е във Виена, Париж, в Алкмаар и Берген в Холандия, във Венеция и Сиена, в Мадрид, Сантандер, Толедо, Москва, Рио де Жанейро, Сао Пауло и др., както и на всички престижни български подиуми и фестивали.

През последните два сезона челистът е изнесъл рецитали в Москва – в зала „Рахманинов“ и зала „Мясковски“ на Московската консерватория, участва във фестивала „Пиано екстраваганца“, осъществи премиерното за България изпълнение на 2 концерта от Вивалди, многобройни рецитали и участия, изпълнението в зала „България“ и на Мартенски музикални дни на Бетовен на Троен концерт със Светлин Русев, Жан Бернар Помие и Софийската филхармония, последвани от програма във Варна, в Сиена, Италия, концерт във Виена, солов рецитал на Софийски музикални седмици.

Латвийската диригентка Адрия Чепайте се вдъхновява от хоровата и певческа традиция на родината си. След ранното обучение и практически опит с вокална музика във Вилнюс, Чепайте заминава за Австрия, където учи оркестрово дирижиране, както и църковна музика и грегорианско пеене в Грац. През следващите години тя участва активно в различни музикални проекти, концерти, турнета и студийни записи както като диригент, така и като певица. Чепайте е съосновател на вокалния ансамбъл „Graces & Voices“, който се специализира в изпълнението на грегорианско пеене и на съвременна полифонична музика, записала е многобройни компактдискове.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах