Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Първи концерт на Филхармонията след ограниченията

Челистът Атанас Кръстев ще излезе като солист вместо Огюстен Дюме, който е с Ковид-симптоми

Атанас Кръстев и Адрия Чепайте ще привлекат вниманието на публиката в концерта със Софийската филхармония на 8 април. Снимки: Софийска филхармония - Първи концерт на Филхармонията след ограниченията

Атанас Кръстев и Адрия Чепайте ще привлекат вниманието на публиката в концерта със Софийската филхармония на 8 април. Снимки: Софийска филхармония

След концерта на Марта Аргерич в зала „България“, който слушателите можаха да оценят само онлайн заради противоепидемичните ограничения, Софийската филхармония се завръща пред публиката си на живо. В концерта на 8 април ще бъдат изпълнени произведения на Шуман и Феликс Менделсон-Бартолди, който е сред най-любимите композитори на българските ценители. На диригентския пулт излиза латвийката Адрия Чепайте, солист ще бъде виолончелистът Атанас Кръстев.

Кръстев ще представи Концерт за виолончело от Шуман, а Първа симфония на Менделсон ще прозвучи във втората част. Виолончелистът ще замести френския цигулар и диригент Огюстен Дюме, който трябваше да бъде солист на вечерта, но заради симптоми на коронавирус няма да пътува до София.

Кръстев е лауреат на 16 награди от международни конкурси в България, Австрия, Испания, Чехия, Сърбия (2001-2015), като заема предимно първи места. Концертирал е във Виена, Париж, в Алкмаар и Берген в Холандия, във Венеция и Сиена, в Мадрид, Сантандер, Толедо, Москва, Рио де Жанейро, Сао Пауло и др., както и на всички престижни български подиуми и фестивали.

През последните два сезона челистът е изнесъл рецитали в Москва – в зала „Рахманинов“ и зала „Мясковски“ на Московската консерватория, участва във фестивала „Пиано екстраваганца“, осъществи премиерното за България изпълнение на 2 концерта от Вивалди, многобройни рецитали и участия, изпълнението в зала „България“ и на Мартенски музикални дни на Бетовен на Троен концерт със Светлин Русев, Жан Бернар Помие и Софийската филхармония, последвани от програма във Варна, в Сиена, Италия, концерт във Виена, солов рецитал на Софийски музикални седмици.

Латвийската диригентка Адрия Чепайте се вдъхновява от хоровата и певческа традиция на родината си. След ранното обучение и практически опит с вокална музика във Вилнюс, Чепайте заминава за Австрия, където учи оркестрово дирижиране, както и църковна музика и грегорианско пеене в Грац. През следващите години тя участва активно в различни музикални проекти, концерти, турнета и студийни записи както като диригент, така и като певица. Чепайте е съосновател на вокалния ансамбъл „Graces & Voices“, който се специализира в изпълнението на грегорианско пеене и на съвременна полифонична музика, записала е многобройни компактдискове.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90