Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Първи май – между „Кой ще ни даде парииии?“ и „Вдигни очи“

Политика и ръченица, бира и рокендрол в Деня на труда

Нинова и Йончева обещават да оправят България с помощ(и) от Европа. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Първи май – между „Кой ще ни даде парииии?“ и „Вдигни очи“

Нинова и Йончева обещават да оправят България с помощ(и) от Европа. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Три масови мероприятия се проведоха в София в чест на днешния Първи май – и всяко от тях отбеляза по свой начин празничния ден. БСП си направиха предизборен митинг между Министерския съвет и Президенството. Синдикатът „Защита“ призова трудещите се да протестират пред Министерството на здравеопазването, а „Подкрепа“ ги покани на рокконцерт в Южния парк.

Ние предпочетохме забавлението пред протеста и първо отидохме да видим какво предлагат лидерите на БСП, а оттам – да чуем накъде отива българският рок. Това, което се вижда веднага е, че и в БСП, и в българския рок не се случва нищо ново.

В рока Валди Тотев пее все така хубаво „Помниш ли ти?“, кълне се да помни в „Клетва“ и зове „Вдигни очи“, докато във „Футуролог“ разказва как „последният милиционер над Омир слънчево ридае“. Но на социалистическия митинг се вижда, че милиционерите са си тук, и не само, че не ридаят, но някои от тях даже са на трибуната и искат да стават депутати в Европейския парламент.

Валди Тотев изпълни някои от най-хубавите си песни заедно с цигуларката Дими Димитрова. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

А понеже изборите все пак са за Европарламента, и Елена Йончева, и Корнелия Нинова се правят на първи европейки пред не чак толкова европейския си електорат. Йончева се тюхка, че Борисов се канел да изкара България от ЕС и се гневи, че „организираната престъпност и властта еднакво мачкат медиите“, докато „само членството в Европейският съюз ни спасява от диктатура“. И обещава, че БСП има програма, която ще позволи в Европа да има „общ стандарт за минимални пенсии и заплати“

Казано направо, хората искаха да чуят отговора на най-важния за феновете на тази партия въпрос: „Кой ще ни даде парииии?“, и Елена Йончева им даде отговора: Европа ще ни даде пари (но само, ако изберете нас, защото този път, за разлика от предишните няколко пъти, имаме много хубава програма)… Но предвидливите търговци на дребно предлагаха на зрителите руски, а не европейски знаменца.

Каквото и да обещават от трибуната, търговците наоколо продават на електората български и руски, а не европейски знаменца. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Нинова също повтори, че Европа може да ни осигури „минимална европейска заплата и минимална европейска пенсия“. От себе си добави, че Европа ще ни помогне децата ни да не бягат от България, и пак Европа ще ни оправи и правосъдието. Хората слушаха примирено за Европа, но лидерката намери начин да спомене и Русия, като същевременно зарадва хилядите на площада с една новина, въпреки научния консенсус по въпроса:

„В България е имало турско робство и Руско-турска освободителна война. (Бурни аплодисменти.) Не подменяйте историята на българите, господа управляващи!“.

От друга страна Нинова спомена, че и днес милиони българи са „бели роби – у нас и в Европа“… Шоуто продължи с „Тоника“, Николина Чакърдъкова и народни хора, а ние се преместихме към поляната зад музея „Земята и хората“, където не само, че музиката беше повече и по-добра, но имаше бира и скара – вместо политика.

Бира, скара и рокендрол на поляната зад „Земята и хората“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС