Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Първи майсторски клас на Веселина Кацарова в България

Обучава таланти в родния си град Стара Загора

Майсторският клас на Веселина Кацарова ще се проведе от 27 август до 7 септември в залата на библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Снимка: Виктор Викторов - Първи майсторски клас на Веселина Кацарова в България

Майсторският клас на Веселина Кацарова ще се проведе от 27 август до 7 септември в залата на библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Снимка: Виктор Викторов

Майсторски клас по оперно пеене ще проведе за първи път в България певицата с кариера на световната сцена Веселина Кацарова, съобщават от Старозагорската опера, където маестрата е артистичен директор.

Курсът ще се проведе от 27 август до 7 септември в залата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“. Финалът ще бъде с гала концерт на участниците и оркестъра на Държавна опера – Стара Загора под диригентството на Владимир Бошнаков.

В продължение на 10 дни мецосопраното ще работи със специализанти върху вокалната техника, стил и интерпретация на ролята. Кандидатите сами ще определят репертоара, с кой участват в курса. Заявления за участие са подали млади певци от България, Франция, Турция, Румъния и Китай. Прослушванията на предварително одобрените кандидати ще се състоят на 27 август от 15 ч. Старозагорската опера ще осигури ангажимент на един отличил се участник, определен от маестра Кацарова, в спектакъл от репертоара на театъра.

Родена в Стара Загора, Веселина Кацарова започва уроци по пиано на 4-годишна възраст. Завършва музикалното училище в родния си град като концертиращ пианист. Продължава обучението си вече като оперна певица в Националната музикална академия при проф. Реса Колева. Веднага след завършването си е назначена като солистка в Софийската опера и балет, където дебютира като Розина („Севилският бръснар“ от Росини), Дорабела („Така правят всички“ от Моцарт), Прециозила („Силата на Съдбата“ от Верди). Участва в различни концерти и прави първия си грамофонен запис на операта „Дама Пика“ от Чайковски с Емил Чакъров.

След две години в Софийската опера и балет, Кацарова постъпва като солист в Операта в Цюрих, където дебютира в тетралогията „Пръстена на Нибелунга“ от Вагнер – продукция на Клаус-Хелмут Дрезе и Ралф Вайкерт. Следват ролята на Анио от „Милосърдието на Тит“ на Моцарт под диригентството на Николаус Ханонкурт, ролята на Олга от „Евгений Онегин“ на Чайковски, продукция на Аугуст Евердинк.

През 1991-а Кацарова излиза на сцената на Моцартовия фестивал в Залцбург с две матинета на „Betulialiberata KV 118“ и отново в ролята на Анио от „Милосърдието на Тит“ под диригентството на Колин Дейвис. Възходът ѝ като певица започва с ролята на Танкред от едноименната опера на Росини, отново на Фестивала в Залцбург, където замества мецосопраното Мерилин Хорн.

Следват участия в Баварската Щатсопера в Мюнхен, Ковънт Гардън в Лондон, Виенската Щатсопера, Гранд Опера в Женева, Театро Верди във Флоренция, Театро дел Лисео в Барселона, Дойче Опер в Берлин, Опера Амстердам, Театро Комунале във Флоренция, Опера Гарние в Париж, Карнеги Хол в Ню Йорк, Опера Сан Франциско, Миланската Скала…

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90