Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Първи пълен трейлър на „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан (видео)

Режисьорът загатва за ядрения взрив, пресъздаден без компютърни ефекти

„Опенхаймер“ ще разкаже за годините, довели до създаването на атомната бомба, и опитите за усъвършенстването на оръжието. Снимка: Стопкадър - Първи пълен трейлър на „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан (видео)

„Опенхаймер“ ще разкаже за годините, довели до създаването на атомната бомба, и опитите за усъвършенстването на оръжието. Снимка: Стопкадър

Кристофър Нолан показа първи пълен трейлър към „Опенхаймер“, за който пресъздал ядрев взрив без компютърни ефекти. Продукцията на „Юнивърсъл“ е с Килиън Мърфи в главната роля на Дж. Робърт Опенхаймер, водеща фигура в проекта „Манхатън“, държавно финансирана програма за разработването на ядрени оръжия в периода 1942-1946 г. 

Филмът ще представи живота му и постиженията в кариерата му, поставени под въпрос, след като изобретението му е използвано от американската държава във Втората световна война. Показана са кадри и от подготовката на опита „Тринити“, който Нолан, почитател на реалните експлозии за филмите си, решава да пресъздаде реално. Как е станало това – е не по-малко любопитно от самия филм.

„Няма да се страхуват от него, докато не го разберат – казва Мърфи като Опенхаймер, вероятно по адрес на изобретението си. –  И няма да го разберат, докато не го използват. […] Теорията върши работа само донякъде. Не знам дали може да доверим на човечеството подобно оръжие. Дали някой някога ще разкаже истината за това, което се случва тук?“

„Опенхаймер“ е заснет по биографичния роман „American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer“, издаден наскоро у нас като „Опенхаймер – Американският Прометей“ от „Сиела“. Книгата е отличена с „Пулицър“ през 2006 г.

Освен режисьор, Нолан е и продуцент на филма. Той събира звезден актьорски състав, в който ще гледаме още Флорънс Пю, Емили Блънт, Робърт Дауни Джуниър, Гари Олдман, Мат Деймън, Рами Малек, Кенет Брана и други познати лица.

„Опенхаймер“ ще тръгне по кината на 21 юли 2023 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС