VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Първи поглед към новия „Пинокио” (видео)

Роберто Бенини за втори път в образа на Джепето

Пинокио - дървено човече с човешки очи. В ролята влиза Федерико Йелапи. - Първи поглед към новия „Пинокио” (видео)

Пинокио - дървено човече с човешки очи. В ролята влиза Федерико Йелапи.

За втори път Роберто Бенини ще влезе в ролята на Джепето – самотния старец, който мечтае за дете и го създава от дърво. „Хануей Филмс“ прави игрална адаптация на анимационната класика „Пинокио” на „Дисни“ и в момента режисьорът Матео Гароне все още снима историята на Карло Колоди на терени в Тоскана, Пулия и край Рим. Но вече е наличен първи тийзър на продукцията.

„Пинокио” на Гароне бележи завръщането на Бенини на големия екран след седемгодишна пауза в киното. Носителят на „Оскар” за най-добър актьор от 1999 г. за „Животът е прекрасен” (където е и режисьор на филма) последно се появи в „На Рим с любов” (2012) на Уди Алън. Почивайки си от камерата, актьорът обикаля Италия и извън страната с театрална адаптация на „Божествена комедия” на Данте.

Новината, че Бенини ще влезе в образа на дърводелеца Джепето дойде няколко седмици, след като стана ясно, че Гийермо дел Торо ще работи по стоп моушън анимиран мюзикъл за дървеното момче, което оживява. Дел Торо съобщи, че неговият вариант на историята няма да е за деца и ще се развива в Италия през 30-те години, когато фашизмът е в своя възход.

Гароне не е познат с филмите за деца – името му се свързва най-вече с криминалния филм „Гомор”. Той коментира, че адаптацията на историята за Пинокио е негова детска мечта и разказът няма да се отклони от книгата на Колоди.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Не знам доколко мрачна ще бъде историята”, казва той пред италианската агенция ANSA, отбелязвайки, че „определено би искал децата да са част от публиката”.

През 2002 г. Бенини също направи опит да екранизира „Пинокио” и там също бе в ролята на Джепето – филмът обаче се провали в бокс офиса и не се хареса нито на критиците, нито на публиката.

В новата версия на Гароне с роли влизат местните звезди Джиджи Пройети като Котката и Роко Папалео като Лисицата. Марчело Фонте, носител на наградата за най-добър актьор от миналогодишното издание на фестивала в Кан, е в ролята на Папагала. Пинокио е Федерико Йелапи.

„Пинокио” е международна копродукция на Италия и Франция.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg