Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Първи поглед към пирамидата на „Тейт“ (снимки)

Прочутият лондонски музей представи разширението си – 65-метрова кула

Архитектурният проект за разширението е дело на тандема Жак Херцог и Пиер де Мерон, които трансформираха изоставената електростанция „Банксайд“ в „Тейт“ през 2000 г. Снимки: БГНЕС/ЕПА - Първи поглед към пирамидата на „Тейт“ (снимки)

Архитектурният проект за разширението е дело на тандема Жак Херцог и Пиер де Мерон, които трансформираха изоставената електростанция „Банксайд“ в „Тейт“ през 2000 г. Снимки: БГНЕС/ЕПА

„Тейт Модърн“ представи новото си разширение – пирамидална кула с обширни допълнителни пространства – няколко дни преди официалното откриване в петък, пише Би Би Си. 65-метровата структура, която дава панорамен поглед над Лондон, е част от реконструкция на музея на стойност 260 милиона паунда.

На представянето във вторник новият директор на „Тейт“ Франсис Морис обеща уикенд на „откриване и празнуване“, когато новата постройка отвори врати за публиката в петък. Повече от половината индивидуални изложби са посветени на жени, има много изкуство от чужбина и няколко „страхотни“ нови инсталации, по думите на Морис. Според нея представянето на жените е „значително увеличено“. Когато „Тейт“ отваря през 2000 г., само 17% от изкуството в експозициите е дамско. С новото разширение 50 процента от изложбената площ е предоставена на художнички като Филида Барлоу и Луиз Буржоа.

Поглед към новата част на „Тейт“ – отдолу.

Поглед към новата част на „Тейт“ – отдолу

Десететажното разширение включва три галерийни нива и панорамна тераса на покрива. Пространството позволява 60% повече от творбите на „Тейт“ да бъдат изложени.

Проектът е дело на архитектите Жак Херцог и Пиер де Мерон, които трансформираха изоставената електростанция „Банксайд“ в „Тейт“ през 2000 г. Новата кула се намира южно спрямо огромната Турбинна зала на „Тейт Модърн“. Прозорците и терасата присъстват като „цепнатини“ в повърността на кулата, облечена с 336 хиляди тухли.

„Рестартът“ на „Тейт“ сега е придружен от излагане на огромен брой творби от фонда на музея – на повече от 300 художници и скулптори от около 50 държави. Работи на Марк Ротко, Агнес Мартин и Йозеф Бойс ще може да бъдат видяни редом до нови попълнения от Мершак Габа, Шийла Гоуда и Силдо Мейрелес.

Скулптура на Ай Вейвей в центъра на Турбинната зала на „Тейт“.

Скулптура на Ай Вейвей в центъра на Турбинната зала на „Тейт“.

А в центъра на Турбинната зала е „посадена“ огромна скулптура на дърво от Ай Вейвей.

Около 3000 ученици от цяла Великобритания ще са първите посетители на реновирания „Тейт“. Това ще се случи ден преди официалното откриване – на специално събитие в четвъртък.

Служител на галерията позира пред „Жълто срещу лилаво“ на датско-исландския художник Олафур Елиасон

Служител на галерията позира пред „Жълто срещу лилаво“ на датско-исландския художник Олафур Елиасон.

Панорамен поглед към катедралата „Свети Павел“

Панорамен поглед към катедралата „Свети Павел“

Служител на галерията позира до работи на френско-американския Луиз Буржоа

Служител на галерията позира до работи на френско-американската скулпторка и художничка Луиз Буржоа

Служител на галерията позира до работа на испанката Кристина Иглесиас

Служител на галерията позира до работа на испанката Кристина Иглесиас

Арт инсталацията „Африканско приключение“ на Джейн Алекзандър

Арт инсталацията „Африканско приключение“ на Джейн Александър

Скулптурата „Вавилон“ на бразилеца Силдо Мейрелес

Скулптурата „Вавилон“ на бразилеца Силдо Мейрелес

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах