Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Първи поглед към новия Жокер (видео)

Ще засенчи ли Хоакин Финикс в тази роля Джак Никълсън и Хийт Леджър?

Хоакин Финикс видимо се забавлява в образа на Жокера. Снимка: Тод Филипс - Първи поглед към новия Жокер (видео)

Хоакин Финикс видимо се забавлява в образа на Жокера. Снимка: Тод Филипс

Твърди се, че е извършил над 200 убийства, наричат го „най-големия“ враг на Батман, принца-клоун на престъпленията. И освен всичко това, комбинацията между зло и лудост у него може да коронова един актьор. Хоакин Финикс получи шанса да бъде Жокера в първия самостоятелен филмов проект за персонажа на режисьора Тод Филипс. Вече имаме първи поглед към побъркания Артър – и Финикс, изглежда, се забавлява.

Режисьорът сподели пробни кадри в Инстаграм профила си, където виждаме проблясъци от същността на  клоуна-злодей в бъдещия филм. Филипс и преди е споделял, че иска неговият Жокер да е различен и това се вижда дори от грима.

Детайлите около сюжета на „Жокер“ са все още  малко – знае се, че действието ще се развива в Готъм през 80-те. Вероятно най-накрая ще видим началото на Жокера – напразните усилия на Артър да се хареса на публиката като комедиант и събитията, довели до превръщането му в заклет враг на Човека-прилеп.

Бюджетът на „Жокер“ е 55 млн. долара, значително по-нисък от останалите комиксови адаптации на продуцентската къща „Уорнър брос“. За сравнение: най-малко пари са отделени за „Жената-чудо“ ($149 млн.), а най-много за „Лигата на справедливостта“ ($300 млн.). Въпреки ограничените финансови възможности, „Жокер“ все пак има много добър актьорски състав – към Финикс се присъединяват Робърт де Ниро, Зази Бийтс, Франсис Конрой, Брет Кълън…

Предизвикателството за Финикс е голямо, летвата е вдигната високо – в миналото в образа са влизали Джак Никълсън и носи „Оскар“ на Хийт Леджър след смъртта му. Никълсън се появява в първата адаптация на „Батман“ за голям екран на Тим Бъртън от 1989 г.

„Тим Бъртън е гений – казва по-късно Джак Никълсън пред MTV. – Той имаше правилния подход, затова приех да участвам. Включих се във филма само след един разговор с него, защото имахме подобни идеи.“

Джак Никълсън като Жокера

Почти 20 години по-късно в образа влиза Хийт Леджър, превръщайки се в най-запомнящото се превъплъщение на Жокера. Малко след смъртта му Филмовата академия присъжда на Леджър златна статуетка за ролята в „Черният рицар“ на Кристофър Нолан от 2008 г.

Режисьорът споделя, че успехът на Леджър се крие в неговия изключителен интерес към персонажа:

„Той просто имаше представа за ролята, но по начина, по който ми го представи по онова време, разбрах, че не работеше твърде много. Обичаше да влезе в героя, след това да спре да снима за известно време, искаше да изпита „глад“ за ролята. И когато дойде при мен, беше точно в такова състояние: много гладен. Бе готов да направи нещо такова и просто да покаже, че е негово – което и стори“.

Хийт Леджър в образа на Жокера

„Черният рицар“ излиза шест месеца след смъртта на актьора, но перфектната му маниакална игра не оставя място за съмнение, че още дълги години Жокера ще се свързва именно с Леджър.

Последно в образа се пробва Джаред Лето, доста неуспешно, според специалистите. Първият „хип-хоп Жокер“ се появи в „Отряд самоубийци“ от 2016 г. – филм, отхвърлен от критиците с едва 40 точки от общо 100 в „Метакритик“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС