POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Първи поглед към „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан

Филм с мащабни амбиции, от „застрашените видове“ в епохата на супергероите

Килиън Мърфи като Дж. Робърт Опенхаймер. Снимка: Юнивърсъл - Първи поглед към „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан

Килиън Мърфи като Дж. Робърт Опенхаймер. Снимка: Юнивърсъл

„Опенхаймер“, новият филмов проект на Кристофър Нолан, е с мащабни амбиции – към звездния актьорски състав се присъединява и Кенет Брана, съвсем скоро след успеха на „Белфаст“ при оскаровите номинации. Двамата вече са работили заедно по „Тенет“ и „Дюнкерк“.

Ролята на Брана не се съобщава засега и като цяло детайлите около „Опенхаймер“ са оскъдни. Прослушванията са приключили и снимките вече текат, съобщава „Варайъти“. „Юнивърсъл“ открехна завесата с първи поглед към продукцията, макар и само с портретна снимка на главния герой. На нея Дж. Робърт Опенхаймер е показан от близък план с цигара в устата, което е исторически правдоподобно, тъй като ученият е бил страстен пушач и бил диагностициран с рак на гърлото.

Филмът ще разкаже по-подробно за създателя на атомната бомба и за проекта „Манхатън“. В главната роля е Килиън Мърфи („Остри козирки“). Участват още Емили Блънт като биоложката и ботанистка Катрин „Кити“ Опенхаймер; Мат Деймън като генерал Лесли Гроувс, ръководител на проекта „Манхатън“; Робърт Дауни Джуниър като Люис Щраус от Американската комисия по ядрена енергетика. Основният актьорски състав се допълва от Флорънс Пю, Бени Сафди, Джош Хартнет, Рами Малек, Олдън Еренрайх и други.

Вижте още: КРИСТОФЪР НОЛАН ЩЕ СНИМА ФИЛМ ЗА БАЩАТА НА АТОМНАТА БОМБА

Освен режисьор, Нолан е и сценарист на „Опенхаймер“. Снимките ще протекат на няколко места в САЩ, включително в Ню Мексико, Калифорния и Ню Джърси. Бюджетът на продукцията е 100 млн. долара и може да се каже, че това е филм от „застрашените видове“ в епохата на супергероите, изтъква „Варайъти“. Филмът е базиран на книгата „American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer“, носител на „Пулицър“.

Премиерата на „Опенхаймер“ няма да бъде хибридна и е насрочена за 21 юли 2023 г. в Северна Америка.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС