Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Първи поглед към „Параграф 22“ на Джордж Клуни (снимки)

Новият минисериал по класиката на Джоузеф Хелър с участието на Кристофър Абът, Кайл Чандлър и Хю Лори

Кристофър Абът е в образа на пилота Йосарян. Снимка: „Хулу“ - Първи поглед към „Параграф 22“ на Джордж Клуни (снимки)

Кристофър Абът е в образа на пилота Йосарян. Снимка: „Хулу“

Първи снимки от новата адаптация на войнишката история на Джоузеф Хелър „Параграф 22“ представи продуцентската къща „Хулу“. Минисериалът е от 6 епизода и е продуциран от Джордж Клуни. В главната роля на пилота Йосарян е Кристофър Абът („The Sinner“), в първите кадри виждаме още Хю Лори и Кайл Чандлър. Трейлър все още няма.

Сатирата на Хелър, често посочвана за една от най-важните книги на XX в., проследява съдбата на капитан Йосарян и службата му за американските военновъздушни сили по време на Втората световна война. Всеки пилот трябва да осъществи определен брой полети, преди да бъде освободен от служба, но американците непрекъснато вдигат броя и така уволнението изглежда невъзможно. Единственият изход е параграф 22, който гласи, че войникът може да бъде освободен, само ако не е в добро психическо здраве.

Ако Йосарян направи опит да избяга от военните си задължения, ще е в нарушение на параграфа, според който тревогата за собственото оцеляване в лицето на реална опасност е израз на здравомислие. Парадоксът се поражда от това, че ако летецът реши, че има психически проблеми, и на тази база подаде молба за освобождаване от полети, опитът му да избегне опасността се приема за свидетелство, че е психически здрав. По този начин той не може да напусне, бюрократичният кръг се затваря и не позволява изключения.

Първоначално Клуни трябваше да влезе в ролята на полковник Каткарт, но впоследствие се отказа от ролята. За да се фокусира върху продуцирането и снимките, актьорът е избрал по-малката роля на лейтенант Шайскопф. В образа на Каткарт ще видим Кайл Чандлър („Първият човек“, „Манчестър до морето“, „Вълкът от Уолстрийт“).

В актьорския състав са още Джанкарло Джанини („Спектър на утехата“, „Казино Роял“) като Марсело, Даниел Дейвид Стюарт в образа на Майло, Рафи Гаврон като Арфи, Остин Стоуъл като Нейтли…

Сериалът ще тръгне първо във видеоплатформата на „Хулу“ през 2019 г.

Военният пилот Йосарян на Кристофър Абът се опитва да излезе от затворения кръг параграф 22. Снимка: „Хулу“

Джордж Клуни (вляво) в образа лейтенант Шайскопф. Снимка: „Хулу“

„Параграф 22“ е шедьовърът на Джоузеф Хелър за безумствата на войната. Снимка: „Хулу“

Хю Лори (вляво) като майор … де Къвърли. Снимка: „Хулу“

Кристофър Абът в кадър от „Параграф 22“. Снимка: „Хулу“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС