Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Първи поглед към римския храм под офисите на „Блумбърг”

Сред останките е открит най-старият писмен документ, намиран във Великобритания - дървена табличка със заклинание на латински език

Останките на храма са били открити за първи път през 1954 г., но са реставрирани едва сега. Снимка: „Ивнинг Стандарт“ - Първи поглед към римския храм под офисите на „Блумбърг”

Останките на храма са били открити за първи път през 1954 г., но са реставрирани едва сега. Снимка: „Ивнинг Стандарт“

Зрители най-сетне могат да надникнат в 1800-годишeн римски храм, открит преди 63 години в столицата на Великобритания. Сградата, посветена на божеството Митра, е реставрирана на оригиналното си местоположение в основите на сградата на мултинационалната компания „Блумбърг”, недалеч от Маншън Хаус, Лондон.

Руините са представени атрактивно чрез светлинни и аудио ефекти, включително от заклинания и песни, вдъхновени от древни графити, надраскани по стените на подобен храм в Рим. Звуковата среда представлява сбор от най-добрите предположения на археолози и фолклористи относно церемониите на култа към бог Митра.

Митра е иранско божество на Слънцето и един от главните богове в пантеона на стария персийски зороастризъм. В Римската империя е смятан за покровител на войниците и култът към него е бил разпространен най-вече в армията. Подобно на Христос, Митра е роден от девица в пещера, има дванайсет ученици, бори се със злото, загива и възкръсва. Негови светилища са откривани из всички територии на Римската империя, включително и в България.

Изображение на бог Митра от храма, открит в Лондон

„Лондон е римски град, но хората могат да видят много малко от този най-ранен пласт. Съществуването на места като това е от изключително значение – тук упражнихме нов подход към останките и си позволихме по-креативно отношение към реконструкцията”, споделя Софи Джаксън от Лондонския археологически музей, цитирана от „Ивнинг Стандарт“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Развалините на храма са били открити за първи път в 1954-а. Те са преместени и подредени почти без оглед на оригиналното си разположение на стотина метра по-долу по улицата преди „Блумбърг” да се съгласи да ги включи в сградата си.

Почти 600 предмета, открити при първите разкопки на мястото, са изложени в музеи, включително и най-старият писмен документ, намиран във Великобритания: дървена табличка със заклинание на латински език. Открита е също статуетка на бик и релеф, показващ борбата на бога Митра с бика, въплъщаващ силите на мрака и злото в тази древна религия.

Гравюра с лондонския митреум от ХХ век

Митреумът отваря във вторник, 14 декември. Посещението е безплатно след резервация на уебсайта londonmithraeum.com.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах