Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Първи случай на животно, заразено с коронавирус от човек в зоопарк в Ню Йорк

Симптоми на респираторно заболяване показали няколко тигъра и лъвове

Надя, малайският тигър, заразен с коронавирус от служител на зоопарка, където живее. Снимка: Зологическа градина - Бронкс/Инстаграм - Първи случай на животно, заразено с коронавирус от човек в зоопарк в Ню Йорк

Надя, малайският тигър, заразен с коронавирус от служител на зоопарка, където живее. Снимка: Зологическа градина - Бронкс/Инстаграм

Четиригодишен женски малайски тигър на име Надя от зоологическата градина в Бронкс, Ню Йорк, е дал положителен резултат за коронавирус. Това е първият известен случай на животно, заразило се от човек, съобщава Би Би Си.

Симптоми на COVID-19 са показали още шест от големите хищни котки в зоопарка – друг малайски тигър, два амурски и три африкански лъва, за които се предполага, че са инфектирани от асимптоматичен служител. Той все още не е идентифициран, а животните се очаква да се възстановят напълно до няколко дни.

Резултатите са потвърдени от Националната ветеринарна лаборатория в щата Айова. Животните показали симптоми на респираторно заболяване, включително суха кашлица и намален апетит, в края на миналия месец. Всички наблюдения и резултати от изследването ще бъдат съобщени на учините, изследващи новия коронавирус.

Според ветеринарите в зоологическата градина все още няма данни как се развива вирусът в организма на тигри и лъвове, тъй като различните видове реагират различно на инфекциите.

Учените категоризираха този случай като необичаен, тъй като предаването на коронавирус от човек на животно е изключение и все още няма яснота как се случва междувидовото заразяване.

Засега основна теория на учените е, че COVID-19 е предаден на на човек от диво животно – прилеп или панголин, купен от пазар в Ухан. От СЗО предупреждават хората да не изхвърлят домашните си любимци, тъй като досега няма данни кучета и котки да са носители на вируса, но инфекцията на Надя повдига отново въпроса. От зоопарка изтъкват, че до момента не се е случило домашен любимец да предаде заразата на стопанина си.

Същевременно някои природозащитници настояват, че вирусът може да се окаже пагубен за популацията на някои диви животни, като например човекоподобните маймуни.

Вижте още: ЗА ОПАЗВАНЕ НА МАЙМУНИТЕ ОТ КОРОНАВИРУСА НАСТОЯВАТ УЧЕНИ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg