Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Първи тийзър на „Възвишение“. Актьорите – енигма (видео)

Българин да си, е зла съдба, отбелязват във видеото

Историята във „Възвишение” преплита исторически факти с художествена измислица. През 1872 година Димитър Общи и сподвижниците му осъществяват Арабаконашкия обир. - Първи тийзър на „Възвишение“. Актьорите – енигма (видео)

Историята във „Възвишение” преплита исторически факти с художествена измислица. През 1872 година Димитър Общи и сподвижниците му осъществяват Арабаконашкия обир.

Филмът по романа на Милен Русков „Възвишение“ е все по-близо. Появи се първият му тийзър, който задълбочава една от големите загадки около продукцията. Кои са актьорите в него?

Снимките на „Възвишение“ на режисьора Виктор Божинов започват в края на януари 2016 г. и ще се осъществяват на няколко етапа през цялата година, бе обявено преди седмица. Премиерна дата все още няма, но очевидно ще трябва да почакаме доста преди да видим филма на екран.

Енигмата около двамата водещи актьори – в образите на Гичо и Асенчо – ще витае още известно време. Гласовете им се чуват в тийзъра, но имена не се съобщават, лица също не се виждат. Налице е обаче специфичният езиков рисунък, който добре познаваме от книгата на Русков. Сценаристи на филма са самият Милен Русков – автор и на диалозите, Нели Димитрова и режисьорът Виктор Божинов.

Историята във „Възвишение” преплита исторически факти с художествена измислица. През 1872 година Димитър Общи и сподвижниците му осъществяват Арабаконашкия обир. В четата са Гичо и Асенчо – полу-революционери, полу-разбойници, които получават задача да издирят и лично да предадат писмо на Левски.

Търсенето на Апостола се превръща в трагикомично приключение, изпълнено с интриги, подлост и предателства. Постепенно революционният ентусиазъм на Гичо и Асенчо отстъпва място на разочарованието и огорчението – състояния, които владеят и съвременния българин…

„Българин да си, е зла съдба – както отбелязва единият от героите в тийзъра. – Туй сякаш не е име на народ, а болест някоя. Вечно несполучил, а ний сме тръгнали да го освобождаваме…“

За „Възвишение“ Милен Русков бе отличен с Европейската награда за литература през 2014 г. Романът бе поставен и на театрална сцена от режисьора Иван Добчев. Скоро предстои да завземе и големия екран.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90