Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Първи трейлър и първи подигравки с руския сериал „Чернобил“

Храбри офицери на КГБ се изправят срещу американски шпиони (видео)

В руския сериал „Чернобил“ управляващите, начело с Горбачов, са сериозно разтревожени от избухването на електроцентралата. - Първи трейлър и първи подигравки с руския сериал „Чернобил“

В руския сериал „Чернобил“ управляващите, начело с Горбачов, са сериозно разтревожени от избухването на електроцентралата.

Първият трейлър към руския отговор на „Чернобил“ на НВО показва, че сюжетът значително се различава от това, което видяхме в най-високо оценения от публиката сериал. Продукцията на НВО и „Sky“ за съветската ядрена катастрофа от 1986 г. се превърна в телевизионен феномен и бе номинирана за 19 награди „Еми“, отбелязва „Венити феър“, но през есента руснаците ще ни запознаят и със своята гледна точка по случая. 

Всичко по темата ЧЕРНОБИЛ – КАТАСТРОФАТА И СЕРИАЛЪТ НА HBO

През юни стана ясно, че руското студио „Амалгама“ готви сериал по същите събития и дори вече е на етап постпродукция. Фокусът обаче ще е малко по-различен, поне така се вижда от трейлъра. Вместо огромната ядрена катастрофа и неадекватната реакция на съветската върхушка, тук в центъра са решителните партийни и държавни ръководители, силно загрижени за живота на хората, обречени на смърт.

И разбира се, има и американски шпиони от ЦРУ, както бе оповестено още през юни. Неясно защо, един такъв спира влак, а има и кадри, които вероятно представят американското посолство в Москва. За сюжета се знае още, че срещу тях ще се изправи смел офицер от КГБ, за да защити не само страната си, но и семейството си, незнайно как попаднало в зоната на аварията.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Според „Moscow Times“, тази версия на „Чернобил“ ще се опита да внуши на зрителите, че американските агенти са напът да извършат саботаж в Русия – предположение, което режисьорът на сериала Алекесей Мурадов подкрепи, позовавайки се на различни конспиративни теории.

Според една теория американците са имали внедрен човек в ядрената електроцентрала в Чернобил и много историци не отричат, че в деня на експлозията агент от вражеските разузнавателни служби е бил на гарата“, казва той пред „Комсомолская правда“.

Още няма обявена премиерна дата, но се очаква сериалът да тръгне есента. Това всъщност е втори трейлър на „Чернобил“, ако броим и първия неофициален. Видеото предизвика вълна от критики и за краткото време, в което е налично, онлайн успя да събере 60 хил. „нехаресвания“ в Ютюб. Вече се намериха зрители, които започнаха да осмиват продукцията. По-наблюдателни потребители в социалните мрежи отбелязват например, че автобус от началото на трейлъра и пожарникарски камион, който се появява малко по-късно, носят едни и същи регистрационни номера.

Междувременно, много от кадрите повтарят това, което вече сме виждали в „Чернобил“ на НВО, а актьорската игра не впечатлява особено, отбелязва журналистът и кинокритик Давид Шнейдеров. Според него, Русия да обвинява ЦРУ за избухването на четвъртия реактор на централата е „дъно“ и „позор“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3