Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Първи трейлър към трети сезон на „Короната“

Сериалът показва едни от най-трудните години в управлението на Елизабет Втора (видео)

Оливия Колман и Тобайъс Мензис като кралица Елизабет Втора и принц Филип в кадър от третия сезон на „Короната“ - Първи трейлър към трети сезон на „Короната“

Оливия Колман и Тобайъс Мензис като кралица Елизабет Втора и принц Филип в кадър от третия сезон на „Короната“

„Короната“ се завръща – „Нетфликс“ пусна първия пълен трейлър към сериала, който тръгва през ноември. Действието отвежда зрителя в наши дни – от 1964-а до 1976 г. В ролята на британската кралица Елизабет Втора ще видим Оливия Колман, въплътена в едни от най-трудните години на управлението ѝ. 

Видеото започва с подготовката за празненствата по случай сребърния юбилей на кралицата през 1977 г. във времена на икономически и политически сътресения на Острова. На фон звучи кавър на песента на Боб Дилън „The Times They Are A Changin’“. Миньорска стачка заплашва да доведе държавата до „застой“, националната сигурност е сериозно застрашена. Но Елизабет (в предишния сезон играна от Клеър Фой) има подкрепа в лицето на принцеса Маргарет – в третия сезон Хелена Бонам-Картър приема ролята от Ванеса Кърби.

Не може да се плашиш – казва Маргарет на по-голямата си сестра. – Всичко се е разпаднало, само ако ти кажеш, че се е разпаднало. Това е демокрацията, ние замазваме пукнатините.

В трейлъра се забелязва и една грешка, която биха открили единствено най-запалените фенове на кралското семейство или по-наблюдателните британци. Докато кралицата се приготвя за сребърния си юбилей, се носи приглушено гласът на телевизионен водещ, който казва:

Това е денят на юбилея, ден толкова изтощителен, колкото коронацията на кралицата преди 25 години“.

Само че, отбелязва Би Би Си, „Нетфликс“ не са се съобразили, че Елизабет поема властта на страната през 1952 г. след ненавременната смърт на баща си крал Джордж V, но коронацията ѝ се състои една година по-късно, на 2 юни 1953 г. Тоест, минали са само 24 години.

Макар и толкова години на трона, кралицата се чувства несигурна в ролята си на монарх.

За времето, в което съм на трона, какво наистина съм постигнала? – се пита тя в една от сцените. – Тази държава беше велика, когато встъпих на власт. Всичко, което се случи при мен, е това място да се разпадне.“

Ето и малко исторически данни за епохата, показана на малкия екран – през 70-те миньорите стачкуват на улицата с лозунга „Битката на миньорите е битка на всички нас“. Председателят на лейбъристите Харолд Уилсън (Джейсън Уоткинс) е на прага да стане премиер. Държавата е пред банкрут и принц Филип (Тобайъс Мензис) предупреждава, че ако Уилсън дойде на власт, той ще настоява кралското семейство да не се меси в управлението. Междувременно се заражда любовта между принц Чарлз и Камила Паркър Боулс (Емералд Фенел). За лейди Даяна (Ема Корин) обаче зрителите ще трябва да почакат още един сезон.

Виждат се и кадри от погребението на лорд Маунтбатън – той и трима други са убити при бомбен атентат на ИРА през 1979 г. В същото време принцеса Маргарет и лорд Сноудън (Бен Даниълс) имат проблемен брак и споровете им понякога преминават във физическо насилие.

Третият сезон на „Короната“ тръгва във видеоплатформата на „Нетфликс“ през ноември, конкретна дата все още не е обявена.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg