Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Първи трейлър на „Физика на тъгата“

Новият филм на Теодор Ушев с премиера на кинофестивала в Торонто (видео)

Минотавърът от „Физиката“ на Теодор Ушев има очите на Георги Господинов. - Първи трейлър на „Физика на тъгата“

Минотавърът от „Физиката“ на Теодор Ушев има очите на Георги Господинов.

„Номинираният за „Оскар” аниматор Теодор Ушев достига ново ниво на артистизъм със сага за детските блянове и съжаленията на възрастните, която е и първият филм, изцяло анимиран на ръка с живописната техника енкаустика”.

Така в сайта на Международния филмов фестивал в Торонто е представен новият филм на Теодор Ушев „Физика на тъгата” по едноименния роман на Георги Господинов. Това ще бъде световната премиера на 27-минутната анимация на живеещия в Канада български режисьор, който бе номиниран за „Оскар“ за филма си „Сляпата Вайша”, заснет също по произведение на Господинов. Прожекцията на „Физика на тъгата” ще бъде в рамките на фестивалната програма „Short cuts“.

В трейлъра, който започва с думите „Аз съм роден през 1968 г. в България — в свят, изпълнен с надежди”, чуваме гласовете на големия канадски актьор Доналд Съдърланд и неговия син Росиф.

Вижте още: ДОНАЛД СЪДЪРЛАНД ОЗВУЧАВА „ФИЗИКА НА ТЪГАТА“

Америка за България

Енкаустиката е восъчна живопис – техника, при която се рисува с горещ восък, като се добавят различни пигменти.

Международният филмов фестивал в Торонто е един от най-престижните в света и тази година ще бъде открит на 5 септември с филма „Once Were Brothers: Robbie Robertson and The Band”. Пълната му програма ще бъде обявена на 20 август.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3