Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Първи трейлър на „прокълнатия“ филм на Тери Гилиъм

Дон Кихот и Санчо Панса, или Върховният врабец и синът на Хан Соло

Ако всичко върви наред, премиерата на „Човекът, който уби Дон Кихот“ се очаква в Кан. Снимка: Стопкадър от видеото - Първи трейлър на „прокълнатия“ филм на Тери Гилиъм

Ако всичко върви наред, премиерата на „Човекът, който уби Дон Кихот“ се очаква в Кан. Снимка: Стопкадър от видеото

След 25 години творчески труд, лошо време, финансови неуредици, болни актьори, непочтени счетоводители и десетки други причини за отлагане, най-лудата мечта на Тери Гилиъм най-сетне се сбъдна.

На 30 март официалният статут на филма „Човекът, който уби Дон Кихот“ (The Man Who Killed Don Quixote)  в страницата му в IMDb е променен на „завършен“, а вече е можем да видим и първия трейлър.

Международният трейлър на „Човекът, който уби Дон Кихот“ е пълен с драматични битки срещу хора и вятърни мелници (а май и срещу ветрогенератори), старинни костюми и малко монтипайтъновски хумор. Дон Кихот се разсмива искрено на предложението на Тоби да прочете книгата му:

„Селянин като теб не може да чете – ти ще разглеждаш картинките“.

„Аз живея само чрез своите илюзии. Някои казват, че съм луд. Други – че живея в самозаблуда. Името ми е Дон Кихот. Никога не съм искал да умра“ – това са думите на рицаря на Печалния образ, изписани в трейлъра.

Гилиъм започва да снима „Човекът, който уби Дон Кихот“ през 90-те години с Джони Деп като Тоби и Жан Рошфор като Кихот. Защо и как много дълго (но само половината от цялото) време режисьорът се проваля в нвамерението си да завърши филма, показва документалният разказ „Lost in La Mancha“ от 2002 г. През следващото десетилетие Гилиъм продължава с опити да съживи филма, преди най-сетне наистина да започне да снима миналата пролет.

Сега в ролята на Дон Кихот е британският актьор Джонатан Прайс, снимал се и в друг филм на Тери Гилиъм, антиутопията „Бразилия“, през 1985 г. Много по-наскоро го гледахме в образа на Върховния врабец в „Игра на тронове“ и като безжалостния шеф на Източноиндийската компания в „Табу“ с Том Харди.

Участват още Олга Куриленко („Смъртта на Сталин“), Стелан Скарсгаард („Тор“, „Меланхолия“) и Адам Драйвър („Междузвездни войни: Силата се пробужда“, „Патерсън“) като Санчо Панса – или поне така смята Дон Кихот. Но в настоящето Драйвър е Тоби, рекламен специалист, който скача във времето и пространството между Лондон от XXI век и Ла Манча от XVII век. Двамата поемат на сюрреалистично пътешествие в миналото и в настоящето.

Заради много препятствия филмовият проект на Гилиъм по романа на Сервантес минаваше за „прокълнат“, но с риск самият той да заприлича на Дон Кихот, режисьорът не се отказа. И ако всичко върви наред, премиерата на „Човекът, който уби Дон Кихот“ се очаква в Кан.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах