Софийска филхармония МЕГАБОРД

Първите европейци преди 1 милион години загинали от студ

Homo erectus не успели да заселят Европа, заменили ги по-развити видове от Африка

Реконструирана глава на жена от вида Homo erectus. Снимка: Тим Евансон/Уикипедия - Първите европейци преди 1 милион години загинали от студ

Реконструирана глава на жена от вида Homo erectus. Снимка: Тим Евансон/Уикипедия

Ново изследване доказва, че първата европейска популация на древни хора е загинала, защото не се е справила със студа, става ясно от публикувана статия в научното списание „Сайънс“. Това изцяло променя досегашните представи как предците на съвременния човек са заселвали планетата.

В обширния палеонтологически материал група учени от Великобритания, Испания и Южна Корея доказват, че първите представители на вида Homo erectus, достигнали до Европа от Африка, не са се адаптирали към суровия климат и са загинали. Успели са по-подготвени и адаптирани преселници.

Според досегашните убеждения на палеонтолозите, Homo erectus – предшествениците на съвременните хора Homo sapiens, са се обединявали в големи общества и непрекъснато са пътували в търсене на препитание. Като са събирали ядивни растения и са ловували, те са успявали да минат огромни разстояния и за няколкостотин хиляди години са се разселили от Индонезия на изток до Пиренейския полуостров на запад.

Но най-новите данни показват, че на европейския континент този постепенен процес е прекъснал преди 1,1 милиона години и никога повече не се е възобновил, а Европа е заселена директно от Homo sapiens, стигнали дотук от по-топли региони.

В продължение на няколко години междудисциплинарен екип от археолози, антрополози и палеонтолози изучава дълбочинната биосфера край португалското крайбрежие. Анализът на органични съединения, между които остатъци от водорасли, съдържащи се във вдигнатия от дъното на Атлантика грунт, показал, че европейският климат съществено се е променил в епохата на ранния плейстоцен – преди около 1,1 млн. години. Понижаването на средната годишна температура в Западна Европа било със 7 градуса и продължило около 4 хиляди години. Тези изменения се отразили върху цялата флора и фауна в региона. Западна Европа се превърнала в негостоприемно полупустинно място.

Компютърното моделиране, проведено в южнокорейския Център по физика на климата, показало, че заради климатични изменения Европа станала напълно непригодна за живота на Homo erectus. Чак след около 200 хил. години са я заселили дошли от Африка други ловци и събирачи, по-подготвени технически, биологично и интелектуално за противопоставяне на студа.

Плейстоценът неформално се нарича Ледникова епоха. През по-голямата част от нея огромни пространства в Евразия и Северна Америка са били покрити с ледове и населени с мамути и вълнести носорози. Видът Homo erectus (изправен човек), който се смята за предшественик на Homo Sapiens, за пръв път възниква в Централна и Източна Африка преди около 2 млн. години. Този вид примати напуска пределите на Африка преди около 1,8 млн. години, заселвайки южна Евразия и намирайки се в непрекъсната еволюция. Homo erectus е първият вид, който успява да добие огън и започва да готви храната си, а освен това и първият, който усвоява изготвянето на сложни каменни оръдия.

Данни от разкопки в Испания и Италия доказват, че в Южна Европа Homo erectus се появява преди около 1,5 млн. години. Но след около 400 хил. години заселването на Европа с този вид прекъсва. Възобновява се преди около 900 хил. години – оттогава са датирани следващите големи находки на каменни оръдия и човешки останки. Оттогава насам човекът никога повече не е напускал континента, макар да е имало още няколко значителни продължителни застудявания.

Проучените данни не позволяват да се каже с точност каква е била числеността на загиналата популация. Според антрополога на лондонския Музей за естествена история Крис Стрингър, по съвременните стандарти тя не е голяма – вероятно става дума за няколко хиляди души.

Засега обаче учените не могат да кажат еднозначно кой от видовете древен човек е заменил измрелите Homo erectus. Първите сериозни находки след прекъсването принадлежат на вида Homo antecessor – общ предшественик на неандерталеца и Homo Sapiens. След това в Европа се появяват Хайделбергският човек и неандерталците. Всички са били по-подготвени за дълго и сурово застудяване, в сравнение с Homo erectus. Били с по-значителен слой подкожна мазнина, умеели да шият дрехи от кожи на животни, да поддържат огън в пещерите и да замразяват запаси от месо.

Макар да не успели да се адаптират към застудяването в Европа, Homo erectus все пак продължават да еволюционират в топли региони, най-вече в Азия. Останки от последната им колония е открита на остров Ява в Индонезия. Тя е датирана отпреди 100 хил. години.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90