СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Първите „културни“ спирки на метрото

Най-бързият транспорт в столицата ще бъде супер удобство за публиката на Театър „Зад канала“ и Кино „Одеон“

Спирка „Театрална“ е на десетина метра от входа на Театър „Зад канала“. Снимки: Боряна Петрова/Зад канала  - Първите „културни“ спирки на метрото

Спирка „Театрална“ е на десетина метра от входа на Театър „Зад канала“. Снимки: Боряна Петрова/Зад канала

За пръв път културата ще има пряка полза от столичното метро. Третият лъч на подземната железница, който тръгна днес, ще спира почти до прага на едно кино и един театър и е съвсем наблизо до още два. Няма да се тревожим в колко свършва късният филм в „Одеон“, нито колко продължава спектакълът в Малък градски театър „Зад канала“ – може да гледаме всички заглавия в техния афиш и спокойни, без да бързаме, да се приберем след това вкъщи навреме.

Транспортът е от съществено значение за избора на културно събитие за столичната публика – най-вече заради късния час, в който вечер, през студените месеци се чака градския транспорт. Изпитание беше решението да се отиде на театър в района на новата спирка „Театрална“ – в „Зад канала“, „София“ и „Сфумато“. От днес публиката ще го прави с удоволствие – изходът на метрото е на десетина метра от входа на „Зад канала“, и дори да вали, зрителите ще заемат местата си в салона напълно сухи.

Новото трасе е от бул. „Владимир Вазов“ до „Красно село“, а с прекачвания на Софийския университет, НДК и Сердика, може да се стигне до редица ключови квартали на София – „Надежда“, „Обеля“, „Люлин“, „Западен парк“, „Сухата река“, „Хаджи Димитър“, „Стрелбище“, „Лагера“, „Красно село“, „Горна баня“, „Изгрев“, „Младост“, „Дружба“, „Хладилника“…

След лятната пауза, повечето столични театри започват работа през септември. Театър „София“ очаква своята публика още на 1 септември със спектакъла „Вечерята“, следват заглавията „Тирамису“, „Развратникът“, „Анна Каренина“.

„Сфумато“ отварят със символично заглавие, което на 5 септември всеки техен зрител ще произнесе с комфорт: „На тЯтър съм!“. Ден по-късно е спектакълът „Tangomachine“.

„Зад канала“ започват новия сезон в края на следващия месец – със „Зимата на нашето недоволство“ (27 септември), после със „Стриптийз покер“ (28 септември) и „Аз обичам, ти обичаш, тя обича“ (30 септември). А първата премиера на театъра е на 5 и 6 октомври – Явор Гърдев поставя „Завръщане у дома“.

„Щастливи сме да посрещнем своята публика с най-удобния и бърз транспорт в София. Вратата на метрото и вратата на театъра са една срещу друга, заповядайте, скъпи зрители“, обърна се към публиката чрез „Площад Славейков“ директорът на „Зад канала“ Бина Харалампиева.

Изходът на метрото на Попа (спирка „Св. Патриарх Евтимий“) се намира още по-близо до входа на „Одеон“. Киносалонът, блокиран близо 3 години от ремонтните работи на метрото, през декември 2019-а най-сетне беше отпушен от металните заграждения. А от 4 септември ще се превърне в привлекателна дестинация на столичните киномани, защото в центъра на София няма други кина – само „Одеон“, „Влайкова“ и „Люмиер“ останаха, след като сградите на всички останали бяха приватизирани по време на прехода.

Вижте още: КРАЙ НА БЛОКАДАТА ПРЕД „ОДЕОН“

След лятната пауза „Одеон“ влиза в обичайния си ритъм първо с филмите от фестивала за документално арт кино „Мастър ъф арт“. Ще върви по една прожекция дневно от 18 ч. и по две през уикендите. След края на този фестивал, на 25 септември започва друг – есенното издание на „София филм фест“, с по 2 прожекции дневно. От 4 септември в афиша на „Одеон“ ще се появи „Тенет“, новият филм на Кристофър Нолан. Последната прожекция е от 20 ч. и приключва в 22,30.

Кино „Одеон“ е на метри от изхода на метрото на Попа. Снимка: Площад Славейков

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС