Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Първите мигранти от Африка заселват Австралия

Човекът се настанява в Австралия, Нова Гвинея и Тасмания хиляди години преди да стигне до Европа

Преди около 50 хиляди години първите хора достигат територията на съвременна Австралия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Първите мигранти от Африка заселват Австралия

Преди около 50 хиляди години първите хора достигат територията на съвременна Австралия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралийски и германски учени описаха основния път на заселването на Австралия, изследването им е публикувано в списание „Нейчър“.

Аборигените представляват една от най-дългите просъществувалите без прекъсване известни културни общности. Археологическите доказателства сочат, че Австралия и Нова Гвинея са били първоначално заселени преди около 50 хиляди години; въпреки това се знае малко за процесите, стоящи в основата на огромното езиково и фенотипно разнообразие в Австралия.

Специалистите смятат, че след като преди около 50 хиляди години първите хора достигат територията на съвременна Австралия, по-нататъшното им разселване на континента става практически мълниеносно по западното и източно крайбрежие. Южните части на материка са достигнати от първите жители преди около 49 хиляди години.

Учените стигат до тези изводи след анализ на митохондриални геноми от образци на косми, събирани между 20-те и 70-те години на ХХ век от 111 аборигени в три различни общности – две в южните части на Австралия и една в северо-източния щат Куийнсланд.

Преди последната ледена епоха съвременна Австралия, Нова Гвинея и Тасмания са били свързани от сухопътни „мостове“ и формирали суперконтинента Сахул. Там първите хора биха могли да се окажат няколко хиляди години по-рано, отколкото в Европа. Смята се, че в Евразия съвременният човек се е появил преди между 47 и 65 хиляди години. Следователно е твърде вероятно австралийците да са били едни от първите изселници от Африка.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg