Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Първите строители на столичните паркове и градини

Европейски ботаници, озеленители и лесовъди пристигат у нас по покана на княз Фердинанд, разказва изложба

Статуята на гимнастичка (дело на скулптора Георги Чапкънов) във фонтана на най-стария парк в София - Градската градина пред Народния театър. Открит е официално на 4 април 1878 г. и първоначално се нарича Александровска градина. Снимка: „Площад Славейков“ - Първите строители на столичните паркове и градини

Статуята на гимнастичка (дело на скулптора Георги Чапкънов) във фонтана на най-стария парк в София - Градската градина пред Народния театър. Открит е официално на 4 април 1878 г. и първоначално се нарича Александровска градина. Снимка: „Площад Славейков“

Първите паркостроители на София описва изложбата „Исторически паркове и градини на София“. Документалната експозиция на столичния Регионален исторически музей представя архивни фотографии и снимки от настоящето, пощенски картички, архиви фотографии с дрон на столичното недвижимо културно наследство. Откриването е на 23 юни.

След Освобождението на България през 1878 г. паркостроителите са наричани „градинари“. Всички те са чуждестранни специалисти, поканени от княз Фердинанд I, които имат голям опит в градинското и парково изкуство на европейските градове. Между тях са озеленители и лесовъди: Даниел Неф, Юлиус Милде, Карл Бетц, Люсиен Шевалис, Жул Лошо, Карел Неф, Антон Крауз, Йохан Келелер, Емил Аман.

Столицата ни дължи най-много на един от тях – французина Йосиф Фрай, който е на длъжност „градски градинар“ от 1906 до 1933 г. В озеленяването на София той достига високи върхове в градинско-парковото изкуство. След началото на ХХ в. към дело на чужденците се включват и български учени – Илия Тодоров, Георги Духтев и др.

Всички представени паркове, градини и исторически озеленявания са със статут на недвижими културни ценности на градинското и парково изкуство и са защитени по смисъла на Закона за културното наследство. Те са създадени в периода 1878 – 1939 г. и формират зелената система на София – основно в централната ѝ градска част.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС