Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Първият български детски роман излиза за пръв път през XXI век

„Златно сърце“ - интересен урок за миналото, разказан пленително от Калина Малина

Оформлението на книгата е на художника Виктор Паунов. - Първият български детски роман излиза за пръв път през XXI век

Оформлението на книгата е на художника Виктор Паунов.

Първият български детски роман „Златно сърце” от Калина Малина излиза отново след дълго отсъствие от рафтовете на книжарниците под знака на издателство „Кръг”.

„Златно сърце” се появява през 1930 г., запълвайки сериозна липса в детската литература, дотогава инфантилно наивистична. Като първи роман за деца в българската литература той се родее с приноса на „Под игото”, създава нов жанр, неизследван дотогава в българското писано слово. Книгата пленително рисува разказ за отминало време, в което героите имат различно ежедневие от днешното, но онова, което ги тласка напред и ги превръща в достойни хора, е същото като в XXI век – стремежът към справедливост, непримиримост и упоритост пред трудностите и, разбира се, добро сърце.

Романът интерпретира познати в началото на миналия век сюжети. Малкият Димчо е сирак от малък. Той живее на село при баба си и дядо си и жадува за майчина ласка. В лежерните детски дни Димчо се чувства леко нещастен, но не знае, че му предстоят изпитания, докато дочака сърцето му мир и светли дни. Той ще бъде отвлечен от чергари, ще трябва да работи усърдно като ратай и да пътува дълго, докато се върне в родния си край и научи истината за себе си и родителите си.

Усеща се несъмненото влияние на Ектор Мало и на английската викторианска литература. Препятствията, през които героят преминава, може би ще изглеждат малко странни за съвременните деца, но това е сериозен урок за миналото, който не трябва да бъде пропускан.

В една от литературно-критическите си статии Елин Пелин отбелязва:

„Едно щастливо начало се заражда с току-що излязлата книга на Калина-Малина „Златно сърце“. Темата е универсална, но тя оригинално и свежо е ушита върху канавата на българския живот, с наши бои, с наши орнаменти и цветя, с вдъхновение и с чувство за мярка. Книгата интересува и увлича. Трогателното не е сантиментално, доброто не е преднамерено, животът не е насилен”.

Оценява я и писателят и преводач Гьончо Белев:

„Златно сърце” на Калина Малина е един ценен принос към нашата детска книжнина. Той ще издигне душата на детето до най-възвишените чувства на человеколюбие, състрадание, благодарност и същевременно ще обогати познанията му по родна история и география”.

Истинското име на авторката Калина Малина е Райна Иванова Радева-Митова. Тя е родена през 1898 г. в София в многолюдно учителско семейство. Като най-голямото дете, непрекъснато се грижи за по-малките си братя и сестри. Разказва им дори приказките, които измисля сама.

Калина Малина

Калина Малина следва в Историко-филологическия факултет на Софийския университет, но прекъсва заради липса на средства. През 1918 г. работи като учителка в Етрополе, а по-късно завършва Висшия педагогически институт в родния си град. Омъжва се за литературния критик Димитър Б. Митов. Превежда художествена литература от френски и руски.

Автор е на около 50 книги за деца със стихове и три романа. Умира през 1979 г.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах