Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Първият еротичен спектъкъл – в клуба под Сатирата

Там, където преди 1990-а масите бяха с табелки „за Калоянчев“, „за Парцалев“, „за Анастасов“

Елена Атанасова и Мартин Гяуров в премиерното заглавие на „COMEDY BAR Happy Сатира“ - Първият еротичен спектъкъл – в клуба под Сатирата

Елена Атанасова и Мартин Гяуров в премиерното заглавие на „COMEDY BAR Happy Сатира“

За първи път в българския репертоар се появи еротичен спектакъл. И то без голи тела. Пикантерията обаче е умно написана от Киара Атик, за която казват, че е новото голямо име в американския театър. Към изненадата от директните еротични реплики, които минават в рубриката „под юргана“, се прибавя ефектът на пространството – актьорския клуб под сградата на Сатиричния театър, където преди 1990-а сатириците сядаха на маси с табелки „за Калоянчев“, „за Парцалев“, „за Анастасов“, „за Коцев“ и т.н. Дълги години използвано за склад, днес то е трансформирано от Калин Сърменов, амбициран да направи най-привлекателния театър в столицата.

Новата сцена се нарича „COMEDY BAR Happy Сатира“ и в тази струпаност на табелки можем да дешифрираме кой е спонсорът и какъв е жанрът на мястото. Прилича на кафе театрите отпреди 1990 г. – добре поддържана уютна малка зала с амфитеатрално разположени маси, с малка сцена за представления на един или неколцина актьори.

Честта да открият комедийния бар със заглавието „Пет пъти за една нощ“ се падна на двама актьори от трупата (Рада Кайрякова и Кирил Бояджиев) и двама емигранти от други театри (Елена Атанасова от Пловдив и Мартин Гяуров от Театър „София“). Разделени на двойки, те представят секса в различни епохи – градината на Адам и Ева, Средновековието, технологичното бъдеще. Слушаме обяснения и навивки, сякаш сме се скрили под кревата. Креват обаче няма. Влюбените изскачат или от космическа капсула, положена в центъра на сцената, или от отвори зад сцената (сценографията е на Ивайло Николов и Теодор Киряков). Без да осмива, представлението внушава, че ритуалите на секса са едни и същи във всички епохи. И когато жената не иска, я заболява главата – независимо дали наоколо се шири космическа пустош, или в далечината маршируват рицари. Обаче поиска ли, няма значение, че мъжът е дал клетва за въздържание, преди да влезе в манастир.

Текстът е писан от жена и неизбежно женската душа е по-съчувствено разбрана. Актьорите се съобразяват, че играят в клубно пространство под носа на зрителите и не разхищават напразно жестовете и думите си. Онези зрители, които следят тв сериала „Откраднат живот“, ще имат шанса да гледат клeтия добряк санитар (Кирил Бояджиев), навикван безспирно от мощната Марта Вачкова, в качествено сценично изпълнение.

Америка за България

Умна работа на един млад режисьор на име Ивайло Ненов, който идва на гастрол от Русенския театър.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3