Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Първият еротичен спектъкъл – в клуба под Сатирата

Там, където преди 1990-а масите бяха с табелки „за Калоянчев“, „за Парцалев“, „за Анастасов“

Елена Атанасова и Мартин Гяуров в премиерното заглавие на „COMEDY BAR Happy Сатира“ - Първият еротичен спектъкъл – в клуба под Сатирата

Елена Атанасова и Мартин Гяуров в премиерното заглавие на „COMEDY BAR Happy Сатира“

За първи път в българския репертоар се появи еротичен спектакъл. И то без голи тела. Пикантерията обаче е умно написана от Киара Атик, за която казват, че е новото голямо име в американския театър. Към изненадата от директните еротични реплики, които минават в рубриката „под юргана“, се прибавя ефектът на пространството – актьорския клуб под сградата на Сатиричния театър, където преди 1990-а сатириците сядаха на маси с табелки „за Калоянчев“, „за Парцалев“, „за Анастасов“, „за Коцев“ и т.н. Дълги години използвано за склад, днес то е трансформирано от Калин Сърменов, амбициран да направи най-привлекателния театър в столицата.

Новата сцена се нарича „COMEDY BAR Happy Сатира“ и в тази струпаност на табелки можем да дешифрираме кой е спонсорът и какъв е жанрът на мястото. Прилича на кафе театрите отпреди 1990 г. – добре поддържана уютна малка зала с амфитеатрално разположени маси, с малка сцена за представления на един или неколцина актьори.

Честта да открият комедийния бар със заглавието „Пет пъти за една нощ“ се падна на двама актьори от трупата (Рада Кайрякова и Кирил Бояджиев) и двама емигранти от други театри (Елена Атанасова от Пловдив и Мартин Гяуров от Театър „София“). Разделени на двойки, те представят секса в различни епохи – градината на Адам и Ева, Средновековието, технологичното бъдеще. Слушаме обяснения и навивки, сякаш сме се скрили под кревата. Креват обаче няма. Влюбените изскачат или от космическа капсула, положена в центъра на сцената, или от отвори зад сцената (сценографията е на Ивайло Николов и Теодор Киряков). Без да осмива, представлението внушава, че ритуалите на секса са едни и същи във всички епохи. И когато жената не иска, я заболява главата – независимо дали наоколо се шири космическа пустош, или в далечината маршируват рицари. Обаче поиска ли, няма значение, че мъжът е дал клетва за въздържание, преди да влезе в манастир.

Текстът е писан от жена и неизбежно женската душа е по-съчувствено разбрана. Актьорите се съобразяват, че играят в клубно пространство под носа на зрителите и не разхищават напразно жестовете и думите си. Онези зрители, които следят тв сериала „Откраднат живот“, ще имат шанса да гледат клeтия добряк санитар (Кирил Бояджиев), навикван безспирно от мощната Марта Вачкова, в качествено сценично изпълнение.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Умна работа на един млад режисьор на име Ивайло Ненов, който идва на гастрол от Русенския театър.

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3