Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Първият компютър на „Епъл“ бе продаден за $400 хил.

Все още функциониращ и в дървена облицовка от хавайско дърво

Компютърът реликва е първият успешен модел на „Епъл“. Снимка: John Moran Auctioneers Inc - Първият компютър на „Епъл“ бе продаден за $400 хил.

Компютърът реликва е първият успешен модел на „Епъл“. Снимка: John Moran Auctioneers Inc

Първият компютър на „Епъл“, създаден от Стийв Возняк и Стийв Джобс през 1976 г., бе продаден на търг за 400 хил. долара. Редкият Apple-1, който е в отлично състояние и все още работи без проблем, е един от 200-те първи компютъра на компанията, отбелязва Би Би Си. При новия си притежател е отишъл с упътването за употреба и софтуер, записан на две касети.

Машината е запазена, отчасти защото е имала само двама притежатели – университетски преподавател и един негов студент, който купува компютъра от учителя си за 650 долара.

„Това е нещо като Светия граал в сферата на колекционерите на ретро електроника и компютърни технологии – коментира експертът Кори Коен пред „Лос Анджелис Таймс“. – Затова компютърът е толкова вълнуващ за много хора.

Дървената облицовка на машината, изработена от специалното хавайско дърво коа, е добавена от „ByteShop“ в Калифорния, една от първите компании в света, която се занимава с продажба на компютри. Магазинът е доставил на клиентите си около 50 бройки от първия компютър на „Епъл“, отбелязват от калифорнийската тръжна къща, която предлага находката.

Снимка: John Moran Auctioneers Inc

Компанията „Епъл“ е основана в същата 1976 г. в гараж в Калифорния от Возняк и Джобс. За да подпомогнат продукцията на Apple-1, Джобс продава микробуса си, а Возняк – калкулатора си HP-65 за 500 долара. Първият компютър се е продавал на цена от 666,66 долара, защото Возняк предпочитал повтарящите се числа.

Смята се, че днес едва около 20 от първите 200 машини все още работят.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах