Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Първият рожден ден на Валери Петров без него

Организират вечер в чест на 95-ата годишнина на поета в НДК

Валери Петров си отиде в края на август миналата година. - Първият рожден ден на Валери Петров без него

Валери Петров си отиде в края на август миналата година.

Повече от половин година без Валери Петров изтече, но той продължава да „издава“ книги. След томчето „Песнички, събрани от сцени и екрани“, тази вечер ще вземем в ръце ново издание с негови стихове. Ще го направим на тържество в негова чест, посветена на 95-ата му годишнина, което ще бъде навръх рождения му ден 22 април от 18 часа в зала 7 на НДК.

Сборникът „Стихотворения 2007 – 2013“ обединява поетични текстове, които вече са излизали в пет предходни издания през последните години. Изданието е луксозно, с твърди корици и е първото, финансирано от Националния център на книгата в НДК.

„Представете си колко пуста и безнадеждна би била българската поезия без неговите стихове и поеми, и киното и театъра, колко сироти – без неговите сценарии и пиеси“, казват от издателство „Захарий Стоянов, организатори на вечерта „Живият Валери Петров“.

Един от последните български интелектуалци с могъщо слово, умисленият съзерцател Валери Петров си отиде на 27 август миналата година. Той остави след себе си палитра от нежна лирика, сценарии, пиеси и преводи, сред които на драматургията и сонетите на Уилям Шекспир.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg