Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Първият руски ЛГБТ+ сериал с финансиране от престижен европейски фестивал

„Червена дъга“ е по истинска история и разказва за трима гей активисти от Берлин, погрешно поканени в Москва през 1978 г.

Шествие в подкрепа на гей правата в западен Берлин от 9 юни 1973 г. Снимка: Рюдигер Трауч/Уикипедия, CC BY-SA 3.0 - Първият руски ЛГБТ+ сериал с финансиране от престижен европейски фестивал

Шествие в подкрепа на гей правата в западен Берлин от 9 юни 1973 г. Снимка: Рюдигер Трауч/Уикипедия, CC BY-SA 3.0

„Червена дъга“, първият руски сериал, който засяга темите на ЛГБТ+ общността, стана носител на тазгодишната награда за най-добър проект от телевизионния фестивал „Series Mania“. Целта на форума е да насърчи и подкрепи финансово създаването на най-интересните проекти за малкия екран, съобщава „Холивуд Рипортър“. 

„Червена дъга“ е исторически сериал и ще разкаже история по истински случай. През 1978 г. поредица от грешки и няколко неразбирателства сред съветските власти водят до изпращането на покани за посещение в Москва до трима млади гей активисти от западен Берлин, двама германци и една англичанка, заклети социалисти. Роби, Стеф и Арлене са изненадани, но много доволни, че най-сетне ще посетят комунистическата утопия, на която отдавна се възхищават, но пред тях се очертава сериозна пречка – по това време в СССР хомосексуализмът е забранен. Лариса, преводачката на тримата активисти, е обвинена от управляващите в укриване на истината, както от посетителите, така и от техните домакини. Сюжетната линия се заплита още повече, когато Роби среща Максим, гей, изнудван от КГБ да работи като информатор срещу хомосексуалните в страната.

Наградата от фестивала има парично измерение от 50 хил. евро за продуцента Александър Роднянски и сценариста Мат Джоунс, работил и по хитовия британски сериал „Доктор Кой“. Сумата ще бъде използвана за заснемането на продукцията с 8 епизода.

„Червена дъга“ надделява над 15-те други проекта, селектирани в програмата с най-доброто за малкия екран. Форумът е водещ за Европа, в него творци и продуценти търсят финансиране за бъдещите си проекти. Събитието се провежда в Лил, Франция, и ще продължи до 2 септември.

В Русия действа закон „против пропагандата на хомосексуализма“, който ограничава публичното разпространение на информация или творби, които представят хомосексуалните в положителен аспект. Подобна тема трудно би получила финансиране от държавните фондове в страната, затруднено би било и разпространението на сериал, в който има позитивен поглед към гей-тематиката.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg