Първият снежен леопард на Балканите заживя в Софийския зоопарк

Младият барс Никс ще бъде представен на посетителите след няколко седмици

През 2021 г. при Никс ще пристигне и женски барс, за да направят опит да създадат поколение. Снимка: Софийски зоопарк - Първият снежен леопард на Балканите заживя в Софийския зоопарк

През 2021 г. при Никс ще пристигне и женски барс, за да направят опит да създадат поколение. Снимка: Софийски зоопарк

Млад снежен леопард е новият обитател на Столичната зоологическа градина. Това е първият екземпляр от вида Рantera uncial, наричан още барс, на Балканския полуостров. Леопардът се казва Никс и пристига у нас от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е на 2 години и 5 месеца. Транспортиран е със специализирана фирма за превоз на животни, одобрена от Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА).

Барсът е в категория „Застрашен вид“ на Световната червена книга. Среща се в централна и южна Азия, в скалисти планински райони до 6000 м надморска височина. От тази харизматична и потайна голяма котка в природата са останали едва около 8 хил. екземпляра и броят им продължава да намалява. Основните заплахи за вида са бракониерството, незаконната търговия на кожи и други части от барса за нуждите на традиционната източна медицина. В момента в зоопарковете по света се отглеждат едва около 700 снежни леопарда и софийският е един от тях.

Никс ще се адаптира в новия си дом между една и три седмици. Снимка: Софийски зоопарк

Никс вече има готов дом, одобрен от ЕАЗА, с подходящо вътрешно и външно заграждение, чиято цялостна реконструкция беше реализирана през 2017 г., финансирана от Столична община. За адаптацията на новото място ще му бъдат необходими от една до три седмици и едва тогава ще може да бъде показан на посетителите на Зоологическата градина.

„Нашият зоопарк беше одобрен от Европейската програма за застрашени видове (ЕEP) на ЕАЗА, по която кандидатствахме, за да получим този снежен леопард. Координаторът по програмата, който отговоря за тези котки, ни увери, че догодина ще получим и подходящ женски барс, за да успеем да ги размножим – казва Добромир Бориславов, директор на ОП „Зоологическа градина-София“. – Това е и главната цел на програмата, която е основен консервационен инструмент на ЕАЗА – размножаването и управлението на редки и застрашени видове в зоопарковете и спомагане за възстановяването на техните популации в природата.“

През XXI век консервационната роля на зоопарковете е все по-значима и се превръща в тяхна основна функция, отбелязва още директорът на Софийския зоопарк. Зоологическата градина участва в 8 ЕЕР програми, въпреки че все още чака одобрение за членство в ЕАЗА. Това е една от най-важните стъпки за развитието на институцията и веднъж осъществена, ще получи разрешение за отглеждането на още по-редки и застрашени животни.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах