Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Първият снежен леопард на Балканите заживя в Софийския зоопарк

Младият барс Никс ще бъде представен на посетителите след няколко седмици

През 2021 г. при Никс ще пристигне и женски барс, за да направят опит да създадат поколение. Снимка: Софийски зоопарк - Първият снежен леопард на Балканите заживя в Софийския зоопарк

През 2021 г. при Никс ще пристигне и женски барс, за да направят опит да създадат поколение. Снимка: Софийски зоопарк

Млад снежен леопард е новият обитател на Столичната зоологическа градина. Това е първият екземпляр от вида Рantera uncial, наричан още барс, на Балканския полуостров. Леопардът се казва Никс и пристига у нас от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е на 2 години и 5 месеца. Транспортиран е със специализирана фирма за превоз на животни, одобрена от Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА).

Барсът е в категория „Застрашен вид“ на Световната червена книга. Среща се в централна и южна Азия, в скалисти планински райони до 6000 м надморска височина. От тази харизматична и потайна голяма котка в природата са останали едва около 8 хил. екземпляра и броят им продължава да намалява. Основните заплахи за вида са бракониерството, незаконната търговия на кожи и други части от барса за нуждите на традиционната източна медицина. В момента в зоопарковете по света се отглеждат едва около 700 снежни леопарда и софийският е един от тях.

Никс ще се адаптира в новия си дом между една и три седмици. Снимка: Софийски зоопарк

Никс вече има готов дом, одобрен от ЕАЗА, с подходящо вътрешно и външно заграждение, чиято цялостна реконструкция беше реализирана през 2017 г., финансирана от Столична община. За адаптацията на новото място ще му бъдат необходими от една до три седмици и едва тогава ще може да бъде показан на посетителите на Зоологическата градина.

„Нашият зоопарк беше одобрен от Европейската програма за застрашени видове (ЕEP) на ЕАЗА, по която кандидатствахме, за да получим този снежен леопард. Координаторът по програмата, който отговоря за тези котки, ни увери, че догодина ще получим и подходящ женски барс, за да успеем да ги размножим – казва Добромир Бориславов, директор на ОП „Зоологическа градина-София“. – Това е и главната цел на програмата, която е основен консервационен инструмент на ЕАЗА – размножаването и управлението на редки и застрашени видове в зоопарковете и спомагане за възстановяването на техните популации в природата.“

През XXI век консервационната роля на зоопарковете е все по-значима и се превръща в тяхна основна функция, отбелязва още директорът на Софийския зоопарк. Зоологическата градина участва в 8 ЕЕР програми, въпреки че все още чака одобрение за членство в ЕАЗА. Това е една от най-важните стъпки за развитието на институцията и веднъж осъществена, ще получи разрешение за отглеждането на още по-редки и застрашени животни.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg