Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Първият „Супермен” по-скъп от първото издание на Шекспир

Историята на издирване на екземпляри от първия комикс за Супермен продължава десетилетия

Детайл от корицата на Джо Шустър от 1938 г. за първия комикс, в който се появява Супермен. Снимка: comixology.eu - Първият „Супермен” по-скъп от първото издание на Шекспир

Детайл от корицата на Джо Шустър от 1938 г. за първия комикс, в който се появява Супермен. Снимка: comixology.eu

Екземпляр от първия комикс за Супермен бе продаден на търг за рекордните 3,25 милиона долара (2,73 милиона евро), съобщават от най-големия онлайн пазар за комикси Comic Connect. Това поставя рекорд в цената на това първо издание. Предишния път през 2014 г. подобен екземпляр бе продаден за 3,2 млн. долара (2,69 млн. евро).

Първото издание на Action Comics за Супермен, създадено от писателя Джери Сийгъл и художника Джо Шустър, излиза през юни 1938 г. Това е първият комикс в супергеройския жанр. В него се разказва за произхода на Супермен, как идва на Земята от друга планета и как се превръща в Кларк Кент. До днес са запазени само стотина копия от издадения преди повече от 80 години в стотици хиляди тираж комикс.

Историята на издирването на различни екземпляри от първия рисуван роман за Супермен продължава вече десетилетия. Едно от копията в отлично състояние е открито през 2010 г. Тогава семейство, което е изгонено от дома си заради невъзможност да плаща ипотеката, открива копието, докато опакова имуществото си. То е продадено на търг за 436 хил. долара (367 хил. евро), което позволява на семейството да запази дома си.

Друго копие е било откраднато през 2000 г. от един от най-страстните колекционери на комикси, актьора Никълъс Кейдж. През 2011 г. откраднатият екземпляр е бил открит в склад за съхранение на вещи в Сан Фернандо. Успяват да потвърдят, че това е именно копието на Кейдж и да му го върнат. При това актьорът вече е бил получил компенсация за загубата от застрахователната си компания.

През 2014 г. е открит екземпляр в свръхдобро състояние. Той е бил така добре съхранен, че дори страниците му все още са били бели, а не пожълтели от времето. Продавачът на комикси от Вашингтон Дарън Адамс го е купил на разпродажба в имението на човек, който купил комикса от вестникарска будка през 1938 г. Собственикът живеел на голяма надморска височина и пазел комикса сред купчина други, което осигурило идеалните „прохладни, тъмни и сухи” условия на съхранение.

Първото издание на историята за Супермен често се оценява по-високо от някои ръкописи и старинни книги, написани от велики хора. Например писмото на Айнщайн, в което той говори за религиозните си убеждения, през 2018 г. е продадено за 2,9 млн долара (2,44 млн. евро). Две издания на „Първо фолио” – първия сборник на пиеси от Шекспир от 1623 г. са били оценени на около 2,3 млн. евро.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90