Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Първо издание на „Хари Потър и философският камък“ продадено за $91 хил.

Една от първите 500 бройки, излезли на британския пазар през 1997 г.

Собственичката на първото издание се канела да продаде романа за 50 пенса, докато не гледала предаването „Antiques Roadshow“. Снимка: Hansons Auctioneers - Първо издание на „Хари Потър и философският камък“ продадено за $91 хил.

Собственичката на първото издание се канела да продаде романа за 50 пенса, докато не гледала предаването „Antiques Roadshow“. Снимка: Hansons Auctioneers

Първо издание на „Хари Потър и философският камък“ бе продадено на търг за 68 хил. паунда (около 91 хил. долара). Това е една от 500-те книги с твърда корица, отпечатани през 1997 г., преди Дж. К. Роулинг да стигне гребена на световната слава, отбелязва Би Би Си.

На 11 декември аукционната къща „Hansons Auctioneers“ в Стафордшър продаде друго първо издание на „Хари Потър“. Купено за 50 пенса, то отиде при нов собственик за 50 хил. паунда (67 хил. долара). Друго издание, взето от библиотека и все още пазещо датите, на които е било заемано от читатели, бе оценено от купувача си на 19 хил. паунда (25,5 хил. долара).

„Хари Потър и философският камък“ от 1997 г. е особено ценно, тъй като е от първите 500, публикувани с твърди корици във Великобритания. 300 от тях са изпратени в училища и библиотеки. По това време коричната цена е 10,99 паунда (почти 15 долара).

Преди да бъде предложено на търг, собственичката му Шарлот Ръмзи имала намерение да го обяви за 50 пенса на гаражна разпродажба през юли. След един епизод на предаването „Antiques Roadshow“ тя предположила, че изданието може да има по-висока стойност, и помолила майка си да се консултира с експерти от тръжна къща.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90