СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Първо преброяване на котките в София

Преброяване, мониторинг и кастрация на мяукащото население в столицата

Бездомните котки са проблем на София от години, но отношението на хората към тях не винаги е като на снимката. Снимка: Христо Владев/„Четири лапи“ - Първо преброяване на котките в София

Бездомните котки са проблем на София от години, но отношението на хората към тях не винаги е като на снимката. Снимка: Христо Владев/„Четири лапи“

Предстои преброяване на бездомните котки в София, съобщават от фондация „Четири лапи“, организатори на инициативата. Проблемът с мяукащото население на столицата се задълбочава с годините, но до момента не е изготвяна статистика за броя им. Началото ще бъде поставено през април и първо ще бъдат преброени котките в квартал „Яворов“.

Много организации, сред които и „Четири лапи“, наблягат на програмите си за контролиране на популацията на бездомните животни, но макар кастрацията да е ефективна, тя е невъзможна без активното участие на местните власти и на гражданите. Затова партньор на „Четири лапи“ в преброяването е Столична община.

С повишението на температурите котките в междублоковите пространства излизат все по-често от скривалищата си и на голяма част от тях им предстои да се сдобият с ново поколение. 70% от всички подадени сигнали за животни за кастрация се отнасят тъкмо за котки, сочи статистика на фондацията, която показва мащабите на проблема. Ефективна е и програмата „Кастрирай и върни“, която цели не само да намали броя на бездомните животни по улиците, но и да подобри отношението на хората към уличните котки.

В рамките на инициативата на „Четири лапи“ и Столична община ще се направи преброяване на котешките колонии, мониторинг на популациите и ще се изготви задълбочен анализ на проблема. Предстои и масова кастрация на животни.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg