Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Първото достойно представяне на България на Панаира във Франкфурт

Българската книга би могла да има лице пред света, от което да не се срамуваме, твърди издателят Манол Пейков

Шестнайсет издателства представят заглавията си на двата български колективни щанда на Международния панаир на книгата във Франкфурт (10-14 октомври). Снимка: Манол Пейков/„Жанет 45“ - Първото достойно представяне на България на Панаира във Франкфурт

Шестнайсет издателства представят заглавията си на двата български колективни щанда на Международния панаир на книгата във Франкфурт (10-14 октомври). Снимка: Манол Пейков/„Жанет 45“

„Тазгодишното представяне на България във Франкфурт е първото достойно представяне на страната ни на този най-престижен книжен и културен форум, откакто аз го посещавам от дванайсет години насам. А най-вероятно – и от много по-дълго време“, казва Манол Пейков, представител на едно от 16-те български издателства на Международния панаир на книгата във Франкфурт.

През годините Пейков многократно е изразявал възмущението си от организацията на българското присъствие на този панаир – най-голямото изложение в света на издателската индустрия, където тази година участват над 7 150 изложители от повече от 100 страни. Българският издател смята, че и тази година има поводи за критика, но подчертава, че са необходими само няколко компонента, за да няма от какво да се срамуваме:

„С правилно отношение, приличен бюджет и добро планиране (поне година в аванс)“.

Предлагаме пълния текст на коментара на издателя, поместен във Фейсбук:

„Има толкова много неща за критикуване! Например факта, че българският щанд е със стандартна изработка, използвана за всички други търговски изложения. Че имаше други, много по-ефектни предложения за дизайн, които не бяха приети. Или че поради кандидатстването в последния момент нито едно от водещите български издателства не е представено, за сметка на напълно неизвестни издатели, чието име дори аз не съм чувал.

Но точно днес не ми е до критика. Защото тазгодишното представяне на България във Франкфурт е първото д о с т о й н о представяне на страната ни на този най-престижен книжен и културен форум, откакто аз го посещавам от дванайсет години насам. А най-вероятно – и от много по-дълго време.

Искрени поздравления на виновниците за това: Министерството на културата, Агенцията за малки и средни предприятия, Асоциация „Българска книга“.

Оставам с надеждата това да не е част от така характерното за съвременна България политическо танго, при което след стъпка напред задължително следват две назад. С правилно отношение, приличен бюджет и добро планиране (поне година в аванс) българската книга би могла да има лице пред света, от което да не се срамуваме. Тя го заслужава. България го заслужава“.

Вижте още: БЪЛГАРИЯ С 2 ЩАНДА НА ПАНАИРА НА КНИГАТА ВЪВ ФРАНКФУРТ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90