Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Първото издание на „100 години самота“ откраднато

Отмъкнато от заключен кабинет на книжен панаир в Богота

Тазгодишното издание на Международния панаир на книгата в Богота е посветено на Габриел Гарсия Маркес. - Първото издание на „100 години самота“ откраднато

Тазгодишното издание на Международния панаир на книгата в Богота е посветено на Габриел Гарсия Маркес.

Първо издание на романа „Сто години самота“ на вече покойния Габриел Гарсия Маркес с автограф и посвещение от него е откраднато в Богота. Книгата се е намирала в заключен кабинет на Международния книжен панаир в колумбийската столица. Тазгодишното издание на панаира, който приключва днес, е посветено на Гарсия Маркес.

Книгата се оценява на около 60 хиляди щатски долара. Кражбата е станала в събота следобед от заключен офис в сградата, където се помещава панаирът. По-рано книгата е била изложена пред публика.

Международният книжен панаир в Богота – един от най-значимите в Латинска Америка, тази година е тематично обвързан с Макондо – измисленото колумбийско градче, в което се развива действието в „Сто години самота“.

Габриел Гарсия Маркес, Нобелов лауреат за литература от 1982 г., почина през април 2014 г. След смъртта му книгите с автограф от него увеличиха цената си в пъти.

Собственикът на открадната в Богота книга – Алваро Кастило, професионален антиквар, разказва, че е купил първото издание (1967 г.) от книжарница в уругвайската столица Монтевидео през 2006 г. По-късно Гарсия Маркес подписал екземпляра с посвещение – „На Алваро Кастило, старият букинист, както вчера, така и завинаги. Твой приятел, Габо“.

Кастило не казва колко му е струвала книгата през 2006 г., нито се наема да я оцени сега, но дава да се разбере, че за него тя е безценна.

Полицията вече разследва случая.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90