Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Първото в света кръгово кръстовище под вода е между Фарьорските острови

Създадено, за да улесни движението между два острова

Кръговото кръстовище в подводния тунел е оприличавано на медуза. Снимка: Estunlar.fo - Първото в света кръгово кръстовище под вода е между Фарьорските острови

Кръговото кръстовище в подводния тунел е оприличавано на медуза. Снимка: Estunlar.fo

Снимки на необичайно кръгово кръстовище в средата на 11-километров тунел под водата разпространиха от Фарьорските острови, автономна област в Дания. Първо по рода си в света, то трябва да влезе в експлоатация на 19 декември и освен да улесни движението между двата най-големи острова в областта, вероятно ще се превърне в туристическа атракция, съдейки по вниманието, което вече привлича в социалните мрежи.

Някои потребители оприличиха кръговото кръстовище на гигантска медуза, осветена с аквамариново синя светлина – в тон с околната подводна среда. Изградено е в географския център на Фарьроските острови и в най-дълбоката си точка е на 187 метра под морското равнище. Намира се точно по средата на трасето, отбелязва Би Би Си.

По светлинните ефекти на кръговото е работил фарьорският творец Трондур Патурсон. Поставена е и 80-метрова стоманена скулптура, която пресъздава хванати за ръце хора по време на традиционния фарьорски танц „пръстен“, в който неограничен брой хора танцуват хванати за ръце.

Сложният подводен обект е създаден, за да се пътува с автомобил между столицата Торсхавн и ключовото пристанище Клаксвик. Изпълнението на проекта започва през 2014 г. Цената му е 360 млн. евро, които идват от правителството на автономната област и от частни инвеститори. Част от тези пари ще бъдат инвестирани през 2023 г. за построяването на подобен тунел със същата дължина, който да свързва островите Стреймой и Сандой.

Снимка: Estunlar.fo

Кръговото бележи точния географски център на Фарьорските острови. Снимка: Estunlar.fo

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90