POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пасков, Хайтов и Господинов в Арабския свят

Антология от над 500 страници български разкази излиза в Близкия изток

Съставителят Хайри Хамдан описва проекта си „уникална възможност за представяне на извадка от литературното богатство на България на един древен език, какъвто е арабския“. - Пасков, Хайтов и Господинов в Арабския свят

Съставителят Хайри Хамдан описва проекта си „уникална възможност за представяне на извадка от литературното богатство на България на един древен език, какъвто е арабския“.

Повече от 500 страници български разкази излизат на арабски език в антологията „В началото бе епилогът“, съставена и преведена от един-единствен човек – Хайри Хамдан (който в началото на 2016-а направи подобен сборник, но с най-доброто от поезията ни). Творби на Виктор Пасков, Николай Хайтов, Георги Господинов, Милен Русков, Деян Енев, Захари Карабашлиев, Яна Букова и много други, общо 46, попадат на страниците на книгата, която ще бъде представена за първи път в Аман на 11 септември.

Хамдан представи антологията (изд. „Албайруни“) накратко във Фейсбук, като очерта и някои трудности, с които се е сблъскал в преводите си – като търсене на значението на понятия от постмодернизма, архаизмите при Хайтов, изумителните географски реалии, енциклопедизма на някои автори или дори вникването в ислямското мислене.

Заглавието на антологията е по поместения в книгата разказ на Виктор Пасков. Хамдан посочва и защо е взел това решение – през 2009 г. е трябвало да разговаря с писателя, но разбрал, че е починал.

„Радвам се, че той продължава своя творчески път на арабски език и сега, тъй като заглавието оставя работата ми с отворен край“, пише преводачът.

Хамдан описва проекта си като „уникална възможност за представяне на извадка от литературното богатство на България на един древен език, какъвто е арабския“, и то „по време на войни, метежи, невиждана емиграция, тероризъм и нестабилност на териториите на много континенти“.

Всички включени автори са (по азбучен ред): Алек Попов, Александър Секулов, Александър Шпатов, Ангел Игов, Ваня Константинова, Васил Георгиев, Виктор Пасков, Владислав Христов, Георги Господинов, Георги Милев, Деян Енев, Димо Райков, Елена Алексиева, Емануил А. Видински, Захари Карабашлиев, Здравка Евтимова, Иван Димитров, Иво Георгиев, Иглика Дионисиева, Йорданка Белева, Йото Пацов, Костадин Костадинов, Красимир Дамянов, Кристин Димитрова, Людмил Станев, Мария Митева, Миглена Николчина, Милен Русков, Надежда Искрова, Нели Лишковска, Николай Фенерски, Николай Хайтов, Олга Шурбанова, Оля Стоянова, Павлина Павлова, Палми Ранчев, Пенка Бангова, Петър Чухов, Силвия Томова, Силвия Чолева, Стефан Бонев, Теодора Димова, Тони Телалов, Христина Панджаридис, Христо Карастоянов, Яна Букова.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg