POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Паспорт „добър руснак” готвят за бегълците от Путин

Целта на документа е да намали отхвърлянето на руснаците по света заради техния произход

Руският президент Владимир Путин на среща със своите съюзници - лидери на държавите-членки на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) Беларус, Казахстан, Киргистан, Таджикистан и Армения - в Кремъл на 16 май. Снимка: УПА/БГНЕС - Паспорт „добър руснак” готвят за бегълците от Путин

Руският президент Владимир Путин на среща със своите съюзници - лидери на държавите-членки на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) Беларус, Казахстан, Киргистан, Таджикистан и Армения - в Кремъл на 16 май. Снимка: УПА/БГНЕС

Издаването на документ „добър руснак“ обсъждат представители на Антивоенния комитет на Русия на конференция днес във Вилнюс, съобщава „Медиалийкс“. Комитетът е съставен от емигранти, избягали от Русия заради войната срещу Украйна и противници на режима на Путин.

Организаторите са дали изявление пред Телеграм-канала „Можем да обясним“ и са разказали, че подобен паспорт може да помогне на емигрантите, които се сблъскват с дискриминация заради произхода си в Европа и света. Предполага се, че бъдещите собственици на такъв документ ще могат да слушат музика в „Спотифай“ и да гледат филми в „Нетфликс“. Той ще ги улеснява и при извършване на банкови операции в чужбина.

Паспортът „добър руснак“ ще се издава след проверка за „благонадеждност”.

На конференцията във Вилнюс Антивоенният комитет обсъжда още подписването на „Антивоенна декларация“. С подписването ѝ всеки руски емигрант делегира на комитета право да представлява интересите му пред чужди власти. Присъствието в публичния списък е едно от изискванията за издаване на документа „добър руснак”.

В сайта на организацията се уточнява, че Антивоенният комитет на Русия е създаден, за да „се противопостави на тази кръвопролитна война, да изработва общи позиции, да помага на хората да координират усилията си и да решава огромното количество проблеми, възникнали заради путинската агресия“.

„Ние сме убедени в абсолютната ценност на човешкия живот, в ненакърнимостта на правата и свободите на личността. Режимът на Путин е заплаха за тези ценности. Нашата задача е да обединим всички сили за съпротива срещу нея. Тази война не е започната от руснаците, а от обезумелия диктатор. Нашият граждански дълг е да направим всичко, за да я спрем“, се казва в учредителната декларация.

Антивоенният комитет е инициатор на два вече действащи проекта – „Изгрев“, предназначен за събиране на помощи за Украйна, и „Ковчег“, група за помощ на руските емигранти в чужбина.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg