Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Патентоваха нов „енергизиращ“ цвят – менструално червено

„Пантон“ регистрира нюанса в опит да се пребори с табутата за менструацията

Менструално червеният цвят бе представен с илюстрация на женска репродуктивна система. Снимка: „Пантон“ - Патентоваха нов „енергизиращ“ цвят – менструално червено

Менструално червеният цвят бе представен с илюстрация на женска репродуктивна система. Снимка: „Пантон“

„Пантон“, компанията, която регистрира нови цветове и избира цвят на годината, въведе нов цвят: менструално червено. Надеждите на компанията са, че новият нюанс на червеното ще провокира хората да говорят по-свободно за „част от живота, която преминава, без да бъде спомената“, пише „Ню Йорк Таймс“.

Поставяйки фокуса върху менструацията, „Пантон“ иска да разбие табутата и да привлече вниманието към нормална фаза от живота и цвят, който е „енергизиращ“ и „динамичен“.

Менструално червеното „окуражава хората, които имат менструация, да се чувстват горди от това, което са“, коментира Лори Пресман, вицепрезидент на института „Pantone Color“. Целта е „да насърчим всички, независимо от пола им, да се чувстват комфортно да говорят спонтанно и отворено за тази естествена функция на тялото“.

Въвеждането на новия цвят е отчасти маркетинг трик – „Пантон“ работи с шведската компания за хигиенни продукти „Интимина“ и става част от кампанията на бранда „Seen+Heard“ (Видяно и чуто), бореща се да превърне менструацията в нормална част от ежедневния живот.

Безспорно обаче отношението към менструацията все още е консервативно и старомодно – средно една жена кърви 2535 дни от живота си и все пак този процес продължава да е бариера към равенството между половете. В някои части на света жените продължават да са изправени пред дискриминация, принудени са да пропускат училищни дни и не са им осигурени чисти сервизни помещения.

В последните години бизнеси и правителства предприемат стъпки за преодоляване на стигмата. „Зомато“, индийска компания за доставки на храна, която работи с 4 хил. служители в 24 държави, въведе през август допълнителни  платени почивни дни за работниците си, които изиптват крампи и болки по време на менструация. През 2018 г. Шотландия стана първата държава, която въведе станции с безплатни санитарни продукти в учебните заведения. В началото на 2020 г. същата политика възприе и британското правителство.

Вижте още: ШОТЛАНДИЯ ПРАВИ ДАМСКИТЕ ПРОДУКТИ ЗА ХИГИЕНА БЕЗПЛАТНИ

По данни на благотворителната организация за права на жените „Plan International UK“, едно на всеки десет момичета на Острова не може да си позволи хигиенни продукти, а близо половината от момичетата между 14 и 21-годишна възраст изпитват срам от менструацията си.

В Туитър менструалното червено бе посрещнато с противоречиви коментари. Някои приветстваха решението на „Пантон“, други приеха обявлението остро и изразиха съмнение с какво би могъл да се комбинира нюанса.

„Аз съм „за“ преодоляването на табутата – пише един потребител. – Но не мисля, че отговорът е да боядисаш стените си в червено в стил „Манчестър Юнайтед“.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах