Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пътеводител из Алеята на книгата в София

От 6 до 11 септември на „Витошка“, зад Алеко, ще се чете. Пълна програма на събитието

От 6 до 11 септември „Витошка“ – между „Патриарх Евтимий“ и ул. „Гладстон“ – е посветена на книгите. - Пътеводител из Алеята на книгата в София

От 6 до 11 септември „Витошка“ – между „Патриарх Евтимий“ и ул. „Гладстон“ – е посветена на книгите.

Повече от 40 издателства ще изпълнят 16-те шатри на четвъртата Алея на книгата в София на бул. „Витоша“. Официалното откриването на най-голямото книжно събитие на открито в столицата е на празничния 6 септември – от 17 часа. Отделно от това, в дните до 11 септември (неделя), е предвидена и съпътстваща културна програма. Не така богата като тази на Панаира на книгата в НДК например, но със сигурност със своите любопитни моменти.

Събитията в шестте дни са петнайсетина, повечето концентрирани в литературния кът – точно зад новоиздигнатия на бул. „Патриарх Евтимий“ паметник на Алеко Константинов. Подготвени са срещи с Васил Георгиев, Александър Чобанов, Иван Русланов.

Интересна поетична колаборация ще видим от Иван Ланджев и Петър Чухов. Издателство „Персей“ пък ще представи последната книга на поетесата Романьола Мирославава, жената в живота на Евтим Евтимов, починала само дни след него. Ще се запознаем още с юбилеен поетичен сборник с над 200 стихотворения на Михаил Белчев – „В полумрака на спомена“.

Иначе, не под шапката на Алеята, но на същото място, на 11 септември пред Книжен център „Гринуич“ за поредна година ще се проведе инициативата „Стара хартия за нова книга“ – от 10,30 до 19 часа всяко дете, което с родител донесе 5 килограма хартия за рециклиране, ще получи книга подарък.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Пълна културна програма
Алея на книгата – София 2016

6 септември (вторник)

17:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Официално откриване на „Алея на книгата“

7 септември (сряда)

18:00 Литературен кът

Среща с автограф с Васил Георгиев.

Васил Георгиев работи като адвокат и преподавател по правни науки. В същото време е един от най-четените, оригинални и модерни съвременни български писатели. Носител е на две от най-престижните литературни награди – „Хеликон“ 2011 (за сборника с разкази „Деград“) и „Български роман на годината“ 2013  (за „Апарат“).

Новата му книга – „Екс орбита“ е иронична антиутопия, към която ни тласкат съвременната масова култура и политика. В същото време „Екс орбита“ е увлекателен и динамичен биопънк роман.

Представя издателство „Хермес

19:00 Литературен кът

„Двама мъже в града“ – поетическо четене на Петър Чухов и Иван Ланджев.

Представя издателство „Жанет 45“

8 септември (четвъртък)

19:00 Литературен кът

Игри и забавления за деца с въображение.

Представя издателство „Клевър бук“

19:00 КЦ „Гринуич“

„Стилът на невъзможното“- сборник с разкази от Иван Сухиванов. С думи за книгата от Митко Новков.

Представя издателство „Жанет 45“ и КЦ „Гринуич“

9 септември (петък)

18:00 Литературен кът

Да си спомним за Романьола Мирославова: Премиера на новата й книга „Дъжд през декември“ – разкази, черпещи послания от антагонистичното равновесие между доброто и злото. За личното „аз“, кодирано в съдбата на индивида, и за отмиращите нравствени ценности.…

Представя издателство „Персей“

18:00 – 20:00 Шатра № 5

Среща с автограф със Светозара Давидкова. „Главен изпълнителен директор“ е роман за амбицията на един българин. Той е расъл с два чифта обувки, но с поглед, вперен в най-високите корпоративни върхове. Достига челното място в могъща британска информационна компания. Изнася част от дейността й в голям офис в България, където с новаторските си идеи и местната, по-евтина работна ръка се надява да успее да превърне компанията в лидер. Но именно в София се случва нещо, което постепенно преобръща представата му за успех и го кара да се запита „Това ли беше единственият път? А сега накъде?”

Представя издателство „Асеневци“

19:00 Литературен кът

Премиера на романа „Нюх” от Емил Минчев. Частен детектив има необикновена дарба – изключително развито обоняние, които му позволява да разплита случаи, непосилни за полицията.

Представя издателство „Персей“

10 септември (събота)

10:00 Литературен кът

На училище с „Анубис“ и „Булвест 2000“, с детската вокална група „Смехоранчета“, Йоана Мирчева и Боби Мирчев и с новото интерактивно помагало на издателство „Булвест 2000“, за първи клас „Искам да знам“ и обновените упражнителните тетрадки „Уча се да пиша буквите“ на издателска къща „Анубис“.

Представят издателствата „Анубис“ и „Булвест 2000“

11:00 Литературен кът

От приказка в приказка с българската вълшебница на словото Лозинка Йорданова и актьорите Мария-Луиза Спасова и Лазар Панев.

Представя издателство „Емас“

12:00 Литературен кът

„Просвета“ кани всички ученици от 1-ви до 7-ми клас да се включат в забавна викторина! В нея всеки може да научи нещо ново, а най-знаещите деца ще бъдат отличени с чудесни награди от издателството.

Представя издателство „Просвета“

17:00

Среща с автограф с Иван Русланов.

Иван Русланов  работи като журналист в БНР. Новата му книга „Среднощни светлини“ е роман за истинското в хората. За това, което остава от нас след една несподелена любов. И за всичко, което пропускаме, докато се опитваме да постигнем намеренията си. Защото понякога трябва просто да поспрем и да обичаме.

Представя издателство „Хермес“

18:00

Среща с автограф с Александър Чобанов.

Александър Чобанов работи като сценарист на телевизионните сериали „Под прикритие“, „Четвърта власт“, „Дървото на живота“ и др. Автор е на няколко книги, сред които сборника с разкази „Колекция 18“, който през 2008 г. печели голямата награда „Южна пролет“ за дебют на годината. През 2013 г. под знака на ИК „Хермес“ излезе романът му „Хлапета“, а през 2015 – сборникът с разкази „Квантова градина“.

Представя издателство „Хермес“

19:00

„За Вас тихо четем поезия“ – поетично четене със Светлина Фотева и Росен Карамфилов.

Представя издателство „Жанет 45“

11 септември (неделя)

17:00 Литературен кът

Георги Мишев и издателство „Шамбала“ ви канят на представянето на книгата „Антични следи в магически обреди от българските земи“.

Книгата запознава с изследване на различни магически практики и тяхното развитие от античността до нашето съвремие. Коментирани са научните школи, които са изследвали тази тематика.

Обърнато е внимание на използвания терминологичен апарат. Направен е кратък преглед на античната история на Европейския югоизток, за да премине към анализ на митологичните персонификации на владеещите изкуството на магиката Орфей, Музей, Евмолп, Залмоксис, Резос и Траке.

Представя издателство „Шамбала“

18:00 Литературен кът

Юбилейният поетичен сборник „В полумрака на спомена“ със стихове на Михаил Белчев включва над 200 стихотворения, писани в различни етапи от развитието на поета, обединени в няколко тематични направления.

„Михаил Белчев е един от най-наивните хора, които познавам. Той все още вярва, че музиката и поезията могат да променят хората. Затова винаги пее с цялата си душа, както древните шамани, когато са изпълнявали своите мистични ритуали.“ Стефан Цанев

Представя издателство „Дамян Яков“

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах