Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Пътеводител из Българията на една американка

„Shadow Journey“ - книга за литературни туристи, вдъхновена от два романа на Елизабет Костова

Антони Георгиев, остров Св. Анастасия, „Shadow Journey: A Guide to Elizabeth Kostova's Bulgaria and Eastern Europe“. Преди 1944 г. островът е бил използван за затвор, а днес е туристическа атракция. - Пътеводител из Българията на една американка

Антони Георгиев, остров Св. Анастасия, „Shadow Journey: A Guide to Elizabeth Kostova's Bulgaria and Eastern Europe“. Преди 1944 г. островът е бил използван за затвор, а днес е туристическа атракция.

Дебютният роман „Историкът“ (2005) на американската писателка Елизабет Костова се задържа четири месеца в списъка с бестселъри на „Ню Йорк Таймс“. Последната ѝ книга у нас „Земя на сенки“ (2017) получи много добри отзиви сред българските читатели. Общото между двата романа на американката е България – с психологията на народа, прийомите, но най-вече с българските и балкански пейзажи, описани в двете книги.

На 13 юни в Литературен клуб „Перото“ Костова присъства на официалното представяне на книга, която не е нейно лично произведение, но стъпва на основата на създаденото от нея през годините. „Shadow Journey: A Guide to Elizabeth Kostova’s Bulgaria and Eastern Europe“ е пътеводител из местата, описани в „Историкът“ и „Земя на сенки“. Изданието е представител на „литературен туризъм“, широко разпространена практика в САЩ, но малко позната у нас. Този вид особен туризъм цели да привлече повече посетители в страна или местност, в която се развива действието в дадена книга. Например посещаемостта на лондонския адрес ул. „Бейкър стрийт“ № 221Б рязко нараства след публикуването на романа на Артър Конън Дойл (там живее детективът Шерлок Холмс).

Текстът в пътеводителя е на Димана Трънкова, археолог и познато име от тритомника „Пътеводител из комунистическа България“, както и автор на двете книги „Усмивката на кучето“ и „Празната пещера“. Снимките са на Антони Георгиев. Както Трънкова сподели на представянето:

Америка за България

„Тази книга е просто една голяма бележка под линия на романите на Елизабет Костова“.

Въпреки че е насочена основно към чуждоезична публика, пътеводителят показва и на българина места от собствената му родина, които той е позабравил. Местата са представени от друга, необичайна перспектива, например панорамата над град Ямбол е заснета от най-високата сграда в града.

В „Shadow Journey“ съжителстват реалността и фикцията – достоверно са представени съществуващи градове и села, но се срещат и измислените от писателката градчета Бовеч (вдъхновено от Чирпан, а не от Ловеч, както повечето хора грешно смятат) и Морско (Созопол).

България е образно разделена на социалистическа и „преходна“. Фотографии на китни родопски селца и планински пейзажи се редуват със снимки на комунистическите скелети на паметници като Бузлуджа и останките от трудовите лагери. „Shadow Journey“ насочва и в чужбина – до лобното място на Дракула край румънското езеро Снагов, до Любляна, Истанбул, Будапеща…

На събитието в „Перото“ читателите не успяха да се срещнат с Антони Георгиев. Вместо него, Джеремая Чембърлейн, начинаещ фотограф и член на фондацията по творческо писане на Елизабет Костова, разказа какво е да обикаляш забравените кътчета от България в търсене на най-добрия кадър. Той обясни и мистерията зад корицата – двете фигури в подножието на Бузлуджа всъщност са той и Антони Георгиев. Освен, че по принцип се вози на задната седалка, когато Костова прави проучванията си за книгите, както той сам се пошегува, Чембърлейн живо се интересува от страната ни и дори в момента работи по две книги за България.

Освен географски пътеводител, „Shadow Journey“ е гид и в по-едрите и в дребните детайли от ежедневието на нашия народ – обяснява например защо здравецът расте навсякъде у нас, какво се корени в Македонския въпрос, защо са запустели селата и гробищата в страната ни…

„Искрено вярвам, че след стотина години, когато хората искат да прочетат нещо за изминалите 15 години в България, архивът, който ще използват, е именно това, което Димана и Антони са събрали“, каза Костова.

„Shadow Journey“ излиза с подкрепата на фондация „Америка за България“.

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3