VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Пътеводител из Българията на една американка

„Shadow Journey“ - книга за литературни туристи, вдъхновена от два романа на Елизабет Костова

Антони Георгиев, остров Св. Анастасия, „Shadow Journey: A Guide to Elizabeth Kostova's Bulgaria and Eastern Europe“. Преди 1944 г. островът е бил използван за затвор, а днес е туристическа атракция. - Пътеводител из Българията на една американка

Антони Георгиев, остров Св. Анастасия, „Shadow Journey: A Guide to Elizabeth Kostova's Bulgaria and Eastern Europe“. Преди 1944 г. островът е бил използван за затвор, а днес е туристическа атракция.

Дебютният роман „Историкът“ (2005) на американската писателка Елизабет Костова се задържа четири месеца в списъка с бестселъри на „Ню Йорк Таймс“. Последната ѝ книга у нас „Земя на сенки“ (2017) получи много добри отзиви сред българските читатели. Общото между двата романа на американката е България – с психологията на народа, прийомите, но най-вече с българските и балкански пейзажи, описани в двете книги.

На 13 юни в Литературен клуб „Перото“ Костова присъства на официалното представяне на книга, която не е нейно лично произведение, но стъпва на основата на създаденото от нея през годините. „Shadow Journey: A Guide to Elizabeth Kostova’s Bulgaria and Eastern Europe“ е пътеводител из местата, описани в „Историкът“ и „Земя на сенки“. Изданието е представител на „литературен туризъм“, широко разпространена практика в САЩ, но малко позната у нас. Този вид особен туризъм цели да привлече повече посетители в страна или местност, в която се развива действието в дадена книга. Например посещаемостта на лондонския адрес ул. „Бейкър стрийт“ № 221Б рязко нараства след публикуването на романа на Артър Конън Дойл (там живее детективът Шерлок Холмс).

Текстът в пътеводителя е на Димана Трънкова, археолог и познато име от тритомника „Пътеводител из комунистическа България“, както и автор на двете книги „Усмивката на кучето“ и „Празната пещера“. Снимките са на Антони Георгиев. Както Трънкова сподели на представянето:

Америка за България

„Тази книга е просто една голяма бележка под линия на романите на Елизабет Костова“.

Въпреки че е насочена основно към чуждоезична публика, пътеводителят показва и на българина места от собствената му родина, които той е позабравил. Местата са представени от друга, необичайна перспектива, например панорамата над град Ямбол е заснета от най-високата сграда в града.

В „Shadow Journey“ съжителстват реалността и фикцията – достоверно са представени съществуващи градове и села, но се срещат и измислените от писателката градчета Бовеч (вдъхновено от Чирпан, а не от Ловеч, както повечето хора грешно смятат) и Морско (Созопол).

България е образно разделена на социалистическа и „преходна“. Фотографии на китни родопски селца и планински пейзажи се редуват със снимки на комунистическите скелети на паметници като Бузлуджа и останките от трудовите лагери. „Shadow Journey“ насочва и в чужбина – до лобното място на Дракула край румънското езеро Снагов, до Любляна, Истанбул, Будапеща…

На събитието в „Перото“ читателите не успяха да се срещнат с Антони Георгиев. Вместо него, Джеремая Чембърлейн, начинаещ фотограф и член на фондацията по творческо писане на Елизабет Костова, разказа какво е да обикаляш забравените кътчета от България в търсене на най-добрия кадър. Той обясни и мистерията зад корицата – двете фигури в подножието на Бузлуджа всъщност са той и Антони Георгиев. Освен, че по принцип се вози на задната седалка, когато Костова прави проучванията си за книгите, както той сам се пошегува, Чембърлейн живо се интересува от страната ни и дори в момента работи по две книги за България.

Освен географски пътеводител, „Shadow Journey“ е гид и в по-едрите и в дребните детайли от ежедневието на нашия народ – обяснява например защо здравецът расте навсякъде у нас, какво се корени в Македонския въпрос, защо са запустели селата и гробищата в страната ни…

„Искрено вярвам, че след стотина години, когато хората искат да прочетат нещо за изминалите 15 години в България, архивът, който ще използват, е именно това, което Димана и Антони са събрали“, каза Костова.

„Shadow Journey“ излиза с подкрепата на фондация „Америка за България“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg