Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Пътеводител из Българията на една американка

„Shadow Journey“ - книга за литературни туристи, вдъхновена от два романа на Елизабет Костова

Антони Георгиев, остров Св. Анастасия, „Shadow Journey: A Guide to Elizabeth Kostova's Bulgaria and Eastern Europe“. Преди 1944 г. островът е бил използван за затвор, а днес е туристическа атракция. - Пътеводител из Българията на една американка

Антони Георгиев, остров Св. Анастасия, „Shadow Journey: A Guide to Elizabeth Kostova's Bulgaria and Eastern Europe“. Преди 1944 г. островът е бил използван за затвор, а днес е туристическа атракция.

Дебютният роман „Историкът“ (2005) на американската писателка Елизабет Костова се задържа четири месеца в списъка с бестселъри на „Ню Йорк Таймс“. Последната ѝ книга у нас „Земя на сенки“ (2017) получи много добри отзиви сред българските читатели. Общото между двата романа на американката е България – с психологията на народа, прийомите, но най-вече с българските и балкански пейзажи, описани в двете книги.

На 13 юни в Литературен клуб „Перото“ Костова присъства на официалното представяне на книга, която не е нейно лично произведение, но стъпва на основата на създаденото от нея през годините. „Shadow Journey: A Guide to Elizabeth Kostova’s Bulgaria and Eastern Europe“ е пътеводител из местата, описани в „Историкът“ и „Земя на сенки“. Изданието е представител на „литературен туризъм“, широко разпространена практика в САЩ, но малко позната у нас. Този вид особен туризъм цели да привлече повече посетители в страна или местност, в която се развива действието в дадена книга. Например посещаемостта на лондонския адрес ул. „Бейкър стрийт“ № 221Б рязко нараства след публикуването на романа на Артър Конън Дойл (там живее детективът Шерлок Холмс).

Текстът в пътеводителя е на Димана Трънкова, археолог и познато име от тритомника „Пътеводител из комунистическа България“, както и автор на двете книги „Усмивката на кучето“ и „Празната пещера“. Снимките са на Антони Георгиев. Както Трънкова сподели на представянето:

„Тази книга е просто една голяма бележка под линия на романите на Елизабет Костова“.

Въпреки че е насочена основно към чуждоезична публика, пътеводителят показва и на българина места от собствената му родина, които той е позабравил. Местата са представени от друга, необичайна перспектива, например панорамата над град Ямбол е заснета от най-високата сграда в града.

В „Shadow Journey“ съжителстват реалността и фикцията – достоверно са представени съществуващи градове и села, но се срещат и измислените от писателката градчета Бовеч (вдъхновено от Чирпан, а не от Ловеч, както повечето хора грешно смятат) и Морско (Созопол).

България е образно разделена на социалистическа и „преходна“. Фотографии на китни родопски селца и планински пейзажи се редуват със снимки на комунистическите скелети на паметници като Бузлуджа и останките от трудовите лагери. „Shadow Journey“ насочва и в чужбина – до лобното място на Дракула край румънското езеро Снагов, до Любляна, Истанбул, Будапеща…

На събитието в „Перото“ читателите не успяха да се срещнат с Антони Георгиев. Вместо него, Джеремая Чембърлейн, начинаещ фотограф и член на фондацията по творческо писане на Елизабет Костова, разказа какво е да обикаляш забравените кътчета от България в търсене на най-добрия кадър. Той обясни и мистерията зад корицата – двете фигури в подножието на Бузлуджа всъщност са той и Антони Георгиев. Освен, че по принцип се вози на задната седалка, когато Костова прави проучванията си за книгите, както той сам се пошегува, Чембърлейн живо се интересува от страната ни и дори в момента работи по две книги за България.

Освен географски пътеводител, „Shadow Journey“ е гид и в по-едрите и в дребните детайли от ежедневието на нашия народ – обяснява например защо здравецът расте навсякъде у нас, какво се корени в Македонския въпрос, защо са запустели селата и гробищата в страната ни…

„Искрено вярвам, че след стотина години, когато хората искат да прочетат нещо за изминалите 15 години в България, архивът, който ще използват, е именно това, което Димана и Антони са събрали“, каза Костова.

„Shadow Journey“ излиза с подкрепата на фондация „Америка за България“.

Bookshop 728×90