Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пътеводител из Коледния панаир на книгата

Повече от 80 литературни събития в НДК – вижте пълната програма

От 8 до 13 декември книгите изпълват НДК. Срещите с пиатели и представянията пък са над 80.  - Пътеводител из Коледния панаир на книгата

От 8 до 13 декември книгите изпълват НДК. Срещите с пиатели и представянията пък са над 80.

Софийският международен панаир на книгата се задава с 43-ото си издание – и заявка да е най-големият досега. Повече от 200 изложители ще покажат най-новите книги от каталога си, а съпътстващата програма респектира с над 80 събития в шестте дни на панаира. Срещи с автографи с писатели от ранга на Георги Господинов, Деян Енев и Теодора Димова, разговори с чужди автори, поезия от Петър Чухов, Мария Донева и Надежда Радулова, новият брой на „Гранта“ – очакват читателите в Националния дворец на културата от 8 до 13 декември.

Въпреки че официалното откриване на панаира е във вторник от 11 часа, първото събитие под шапката му всъщност е днес, неделя. Поетичен Никулден ще се проведе от 17 часа в галерия „Средец“ на Министерството на културата и на него ще се връчат наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев“. Номинирани за нея са Ани Илков с „Подготовка за напускане на сърцето“, Божидар Богданов с „Птеродактили“, Иглика Дионисиева с Déjà vu Hug, Надежда Радулова с „Когато заспят“ и Петър Чухов със „Сбогуване с нарцисизма“.

Вече по време на самия панаир и в НДК, във вторник събитията са белязани от женско присъствие. От 16 часа на сцената на 3-ия етаж Теодора Димова представя сборника с есета „Ороци“, а в 18,30 на щанда на „Жанет-45“ поетесата Мария Донева се среща с читатели за автограф. От 18 часа пък на основната сцена ще се проведе разговор, посветен на акад. Вера Мутафчиева.

В сряда, 9 декември, водещото събитие е премиерата на новата поетична книга на Петър Чухов – „Сбогуване с нарцисизма“ от 19 часа в „Перото“. От 18 часа на щанда на „Персей“ пък читателите могат да се срещнат с македонските писатели Владо Плавевски и Фросина Пармаковска.

Стихосбирката „Нищо“ на Георги Борисов ще бъде представена в четвъртък, 10 декември от 18 часа на основната сцена. Час по-късно в „Перото“ пък е премиерата на петтомното издание „Събрано“ на разказите на Людмил Станев.

Епохалният труд „Балканският човек“ в три тома на Йордан Велчев представя „Жанет-45“ от 18 часа на сцената на 3-ия етаж в петък, 11 декември. По същото време, но в „Перото“ пък е премиерата на новата стихосбирка на Владимир Левчев „Точно време“. Вечерта в НДК пък ще бъдат връчени наградите за книгоиздаване на Асоциация „Българска книга“ „Златен лъв“.

Съботният ден, 12 декември, започва в 11 часа със среща с автограф с Георги Господинов и дъщеря му Рая, съавтори на книгата „Сватби на животни и неща“. Разговорът ще се проведе на щанда на „Жанет-45“. Друг голям писател, Деян Енев, посреща от 14 часа почитатели при издателство „Рива“ с новия си сборник с разкази „Гризли“. От 18,30 часа в „Перото“ пък е представянето на новия брой на списание „Гранта“ на тема „Болест“.

В последния си ден, неделя, програмата на панаира предоставя среща с Петър Тушков и романа му „Отдел И“ – от 12 часа на щанда на „Ерго“. От 11 часа пък Калин Терзийски ще разговаря с читатели при „Сиела“ – за представяне на книгата си „Монго и други работи“.

Пълна програма на Софийския международен панаир на книгата

6 декември, неделя

17:00

Галерия „Средец” на Министерството на културата – бул. „Ал. Стамболийски” № 17

Поетичен Никулден 2015

Традиционният вече Поетичен Никулден 2015, посветен на поета Николай Кънчев /1936-2007/, ще се състои за девети път тази година в рамките на Софийския международен панаир на книгата на 6 декември т.г., неделя, от 17.00 часа в изложбената зала на галерия „Средец” на Министерството на културата /бул. „Ал. Стамболийски” №17/.

Водещ на празничната вечер ще бъде актьорът Милен Миланов.

Встъпително слово „Апология на поезията” ще произнесе Екатерина Йосифова, носител на наградата Николай Кънчев за 2014 година.

Ще бъде връчена за четвърти път Наградата за нова българска поезия Николай Кънчев 2015.

Петимата номинирани за наградата /по азбучен ред/ са:

1. Ани Илков – за „Подготовка за напускане на сърцето”, Университетско издателство „Св. Климент Охридски”, 2015

2. Божидар Богданов – за „Птеродактили”, изд. „Фабер”, 2015

3. Иглика Дионисиева – за „Déjà vu Hug”, изд. „Скалино”, 2015

4. Надежда Радулова – за „Когато заспят”, ИК „Жанет 45”, 2015

5. Петър Чухов – за „Сбогуване с нарцисизма”, ИК „Жанет 45”, 2015

Номинираните поети ще прочетат свои стихове, а удостоеният с наградата, която се осигурява и присъжда от съпругата на поета Федя Филкова, ще получи почетен диплом, бронзова пластика на поета, дело на скулптора Добромир Иван, и 2200 лв.

Поетичният Никулден 2015 се организира от съпругата на поета Федя Филкова и Милен Миланов, актьор и председател на фондация „Аскеер”, с любезната подкрепа на Министерството на културата – галерия „Средец”.

Представят Федя Филкова и Милен Миланов

8 декември, вторник

11:00

Централно фоайе на НДК

Официално откриване на Софийския международен панаир на книгата Официално откриване на Софийския международен литературен фестивал

12:00

Сцена, ет. 3

Представяне на новия учебник „Envols Langue Littérature Culture”, който повежда учениците в дълго, но много интересно пътешествие в богатия свят на френската и франкофонската литература.

Всяко произведение е като писмо в бутилка, хвърлена в океана на времето. Авторите предлагат на учениците привилегията да станат събирачи на писма, послания, вдъхновяващи идеи, написани на френски език, който достига до тях с цялото си богатство и красота. А ние вярваме, че красотата ще спаси света!

Представя издателство „Просвета”

12:00

Щанд на издателство „Атлантис-КЛ”, № Б8

„Атлас на един боязлив мъж” от австрийския писател Кристоф Рансмайр, в присъствието на преводача Любомир Илиев

Забележителен литературен експеримент – оказва се, че един атлас се състои не само от карти, а може и да бъде разказан. В седемдесет епизода големият майстор на перото Кристоф Рансмайр води читателя из континенти, епохи и духовни ландшафти.

„Фалшификаторът, шпионката и бомбаджията” от швейцарския писател Алекс Капю, превод Ива Иванова.

Феликс, Лаура и Емил: Един младеж бленува световния мир и се превръща в изобретател на бомби. Едно момиче иска да стане певица и свършва като шпионка. Един студент по изкуствознание отива на разкопки в древната Троя и се връща оттам като най-големия майстор на фалшификациите на всички временa.

Представя издателство „Атлантис-КЛ”

13:00

Сцена, ет. 3

Александър Зицман, преводач на съвременна българска литература на немски език, в публичен разговор с преводача Владко Мурдаров.

Представя Гьоте-институт

14:00

Сцена, ет. 3

„Безмайчинство” на Петер Ваверцинек, в присъствието на писателя и проф. Пенка Ангелова

Обществеността много лесно взема решение за задължително водене на кучетата с каишки или намордници, ако някое дете бъде убито от ловно куче, драстично се засилват законовите мерки за отглеждане на ловни кучета след нещастието. Майките кукувици обаче не се поставят в графата на общественоопасните,

престъпленията им към собствените деца излизат наяве едва когато са прекалили неимоверно. И винаги се говори за отделния случай, всяко престъпление се води като изключение.

Представя издателство „Елиас Канети”

15:00

Сцена, ет. 3

„Елиас Канети, Записки 1942-1985” представят проф. Пенка Ангелова и проф. Ана Димова

В този том се съдържат записки от следните прегледани от самия автор произведения: „Записки 1942 – 1948” (1965), „Цялото пропиляно почитание. Записки 1949 – 1960” (1970), „Провинцията на човека. Записки 1942 – 1972” (1973), „Тайното сърце на часовника. Записки 1973 – 1985” (1987).

„Познанието при Канети никога не внушава сигурност, а по-скоро обратното, едно разклащане на знанието, една красива и горда несигурност, една откритост, отваряне към неизмеримото.” Петер Хам (Зюддойче цайтунг)

Представя издателство „Елиас Канети”

16:00

Сцена, ет. 3

Представяне на „Ороци” на Теодора Димова

Теодора Димова е сред най-известните и четени български писатели. Автор е на 9 пиеси, играни в страната и чужбина. През 2006 г. „Майките” печели Голямата награда за източноевропейска литература на Bank Austria, KulturKontakt и Wieser Verlag. Книгата има 11 издания у нас и е публикувана на 9 езика, между които немски, френски, руски, полски, унгарски, словенски и др. През 2010 г. „Марма, Мариам” спечели Националната награда „Хр. Г. Данов” за българска художествена литература. През 2014 „Влакът за Емаус” получава Награда за литература на Портал “Култура”.

За „Ороци” ерудитът Тони Николов е категоричен: „Думите на Теодора Димова проникват в сърцата, врязват се в абсурдите от всекидневието ни, разкривайки цялата му крехкост под привидната монолитност. Те не раняват, а носят изцеление на душите, защото ни помагат да скъсаме с онази немара, в която заживяхме. Всеки ред от тази книга е облъхнат от тайната на едно свидетелство и носи вестта за радостта, която Христос е обещал на учениците Си – имената им да бъдат написани на небето. Ала преди това, призовава ни Теодора Димова, е редно да се замислим кои сме и що търсим. Едва когато осъзнаем, че нищо не сме, започваме да дирим Бога. Осъзнаваме, че сме „нищи духом”, сиреч „глинени съдове” (2 Кор. 4:7). А проумеем ли го, само една крачка ни дели от онази неописуема и кротка радост на избраните, която в Евангелието на Лука (2:14) е описана с думите „между човеците благоволение”.

Представя издателство „Сиела”

17:00

Сцена, ет. 3

Представяне на книги от Георги Тодоров

Новаторски поглед върху ключови моменти от българската история и православието (Златният век, Първата световна война, съвременността). По научен начин са развенчани много исторически митове и клишета, разкрити са неизвестни факти, представени са незаслужено забравени духовни и нравствени стожери на българството. Книгите са част от цялостно преосмисляне на историята и културата от православна гледна точка и предлагат убедителна алтернатива в съвременния свят на разпадащи се ценности.

Представя издателство „Искони”

18:00

Сцена, ет. 3

Разговор, посветен на акад. Вера Мутафчиева Представя доц. д.ф.н. Албена Хранова

„Българската критика е огромен длъжник на Вера Мутафчиева!”

Представя издателство „Жанет 45”

18:00

Щанд на Република Македония, № А4

Изявените македонски автори Владимир Плавевски и Фросина Пармаковска представят романите си в превод на български.

„Салджията от Вардар” на Владимир Плавевски разказва за реални събития и личности от първите години на ХХ век, когато властва османският закон на по-силния в жестоките условия на робството. На този фон са представени предвестниците на солунските атентатори, гемиджиите и илинденските комити, с които ще стане историческият обрат.

„Вишнева хроника” на Фросина Пармаковска е роман за съзряването, любовта и случайността, която се превръща в съдба. Главният герой търси детската си любов, която е единственото му убежище от застигащите го нещастия.

И двете книги са финалисти за най-голямата македонска литературна награда „Роман на годината”.

Представят Министерство на културата на Македония и издателска къща „Персей”

18:30

Щанд на издателство „Жанет 45”, щанд № 325

Среща с автограф – Мария Донева с избрани стихотворения

Ако още не сте видели „Тя се наслаждава на дъжда”, заповядайте за автограф, дъжд, рози, дъжд от рози и ей така, да побърборим предпразнично, защото какво е Коледа без нова книга на Мария Донева?

Представя издателство „Жанет 45”

19:00

Сцена, ет. 3

Представяне на поетичната книга „Когато заспят” от Надежда Радулова. С думи за книгата – Димитър Кенаров

От градските легенди на една въобразена ретро София („Площад Гарибалди”) през новите тийнейдж бездни („Луиза излиза”) до капаните на собственото тяло, от които упойките не спасяват („Безкрайно мое нещо ти”), Надежда Радулова създава поезия, едновременно танцуваща и трагическа, припяваща и задавена, висока и напрегната, която може да се окаже еднакво притегателна и за фенове на „Игра на тронове”, и за страстни читатели на Емили Дикинсън и Дилън Томас. – Биляна Курташева

Представя издателство „Жанет 45”

9 декември, сряда

13:00

Щанд на Република Македония, № А4

Представяне на нови книги от македонски автори в превод на български: „Посмъртна венчавка” от Паскал Гилевски (изд. „Персей”, превод Таня Попова), „Звезден корен” от Анте Поповски (изд. „Ерго”, превод Роман Кисьов) и „Объркана приказка” от Киро Донев (изд. „Мултипринт”, превод Таня Попова). С участието на писателя Киро Донев.

Представят Министерство на културата на Македония и издателствата „Персей”, „Ерго” и „Мултипринт”

18:00

Сцена, ет. 3

Представяне на романа „Кротките” от Ангел Игов. С думи за книгата – Йордан Ефтимов

„Кротките” e роман за последиците от преврата на 9 септември. Времена на смут и на страх, в които героите на романа са въвлечени и са принудени да правят своите избори. Романът предлага нов, смел прочит на събитията по времето на Народния съд.

„Внимавайте какво правите. Внимавайте, когато ходите по улиците, когато отивате до магазина, на театър или в кафенето. Внимавайте с кого говорите, внимавайте какво казвате. Дори внимавайте, когато мислите. Имайте едно наум за тях. Те са незабележими, тихи и мълчаливи. Никога не вдигат шум, никога не те занимават със себе си. Никога няма да ги видиш, просто се стараят много. Те познават улиците много по-добре от теб. Те са винаги около теб, когато най си мислиш, че си сам. Хилядите невидими очи. Те са Кротките.” – Илия Димитров

Представя издателство „Жанет 45”

18:00

Щанд на издателска къща „Персей”, № 210

Книги с автограф: Големият македонски писател Владо Плавевски с историко-приключенския роман за предвестниците на солунските атентатори „Салджията от Вардар” и младата надежда на македонската литература Фросина Пармаковска с нашумелия й роман за съзряването и любовта „Вишнева хроника”.

Представя издателска къща „Персей”

18:30

Щанд на издателство „Жанет 45”, № 325

Поети с автограф: Рене Карабаш, Боряна Нейкова, Благовеста Пугьова, Илиян Любомиров

Рене Карабаш – Първа дебютна книга със стихове „Хълбоци и пеперуди” и първа награда за белетристика за разказите „Глюклихщрасе” и „Хотел Кардозо” на литературния конкурс „Боян Пенев” в Шумен.

Боряна Нейкова – Първа дебютна книга със стихове „ Където за кратко е имало куче” и първа награда на поетичния конкурс „Веселин Ханчев” през 2014 година.

Благовеста Пугьова – Първа дебютна книга със стихове „Утре в десет на луната”. „Двигателят” на благотворителната инициатива „Подарете книга”, носител на наградите „Човек на годината” за 2013 година и „Принос за свободата”.

Илиян Любомиров – Първа дебютна книга със стихове „Нощта е действие” и лауреат на литературния конкурс „Южна пролет” за 2015 в Хасково.

Представя издателство „Жанет 45”

19:00

Сцена, ет. 3

Премиера на „Догонване на света” от Марко Ганчев

„Догонване на света” е новата книга на големия български писател-сатирик Марко Ганчев. Авторът за пореден път ни доказва остроумието си в редица басни, епиграми и дори в поема.

Представя издателство „Хермес”

19:00

Щанд на издателство „Весела Люцканова”, № 438

Премиера на „Истории от 4 х 100 без шопска салата” от Андрея Илиев

Има един тип лакардии, които мъжете започват да разказват след втората, а по-яките – след третата, па и четвъртата ракия. Това не са анекдоти, не са и разкази. Но сто процента са по-смешни от първите и по-драматични от вторите.

Представя издателство „Весела Люцканова”

19:00

Литературен клуб „Перото”, НДК

Петър Чухов с нова поетична книга „Сбогуване с нарцисизма”. Представя Йордан Ефтимов

С участието на Екатерина Йосифова, Марин Бодаков, Иван Ланджев и други, редактирали през годините автора или редактирани от него.

След като през декември миналата година издаде сборника с проза „Камуфлаж”, в края на тази Петър Чухов се завръща в добре познатата му територия на поетическото изкуство. Книгата е разделена на две части – „Любовна херостратегия” и „Ябълка в огледалото” – и съдържа стихотворения, писани през последните години, някои от които са печелили национални награди за поезия като „В полите на Витоша”, „Магията Любов”, „Славейкова награда” и др. Редактор е известната поетеса Екатерина Йосифова, а оформлението е на Капка Кънева.

Представя издателство „Жанет 45”

10 декември, четвъртък

11:00

Сцена, ет. 3

„Нотна стълбица от сняг”, автор Борислав Мирчев, художник Кристина Йовчева

„Нотна стълбица от сняг” е втора от поредицата книжки за ваканционните дни на децата от 6 до 10 години. В дните около коледните и новогодишни празници тя е едно чудесно предложение за приятни занимания – четене на стихове, слушане на весели детски песни и много забавления с интерактивните игри в сайта www.clubvakancia. com. Децата могат да участват и в конкурса за илюстрация на детска книжка.

Представя издателство „Анубис”

13:00

Сцена, ет. 3

Премиера на сборника „13 черни котки”, събрал отличените произведения от едноименния конкурс. Първият български сборник, включващ стихотворения и разкази на котешка тематика.

Представя фондация „Български издател”

14:00

Сцена, ет. 3

Представяне на покана „Литературни преводи 2016” на програма „Творческа Европа” на ЕС.

Представят Весела Кондакова и Иво Страхилов

15:00

Сцена, ет. 3

„Кроватова България и събуждането на българите”

Кроватова България и д-р Ганчо Ценов, представяне на повода за написване книгата на Николай Костов „Скити, готи, хуни”. Представя я самият автор, както и издателят.

Представя издателство „Хелиопол” и Културна асоциация „Беинса Дуно”

16:00

Сцена, ет. 3

Представяне на образователна програма-игра „Дар от сърце”. Автор: Колектив „Виксис” („Буквенка” , „Цифренка”)

В „Дар от сърце” увлекателната българската народна приказка е приятно преплетена с весели ситуации-игри и образователни задачи. Децата, ползващи програмата, слушат историята, прелистват илюстрациите и играят – забавляват се да намерят отговори на въпроси по: български език, математика и роден край. Същевременно анимационните герои реагират на техните действия. В хода на играта постепенно се отключват нови епизоди от продължението на приказката. В края на приключението, децата виждат какъв е най-ценния дар за всеки човек – а именно „Дар от сърце”.

Представяне на „Календар за размисъл и развлечение” на Стоян Владимиров

Календарът за 2016 година, създаден от Стоян Владимиров, е с компактно събрана информация за основни, принципни неща. Служи като основа за разкази и размисли по темите: „Нашата вселена” (символично представяне на развитието на Вселената от Големият взрив до появата на човека), „Нашият живот” (представяне на „мястото” на изкуството и природата, трудовата дейност на хората, политиката, обществото и религията), „Нашето здраве и образование” (представяне на ролята на гените,влиянието на околната среда и личния принос на хората в тези основни направления на нашия живот).

Представя „Виксис”

17:00

Сцена, ет. 3

Премиера на книгата „Археолог” от проф. Николай Овчаров, представя Славка Бозукова, гл. редактор на в-к „Стандарт”.

Открития, открития… Но те са само върхът на археологията, преди това има къртовска работа, разкопки, изследвания, познания, дирения… За всички тях разказва проф. Николай Овчаров в книгата „Археолог” – компендиум на големите имена в световната и българската археология. Книга за пример: как мечтата се превръща в реалност, как неуспехите не са повод за униние, а за ново, още по-въодушевено начало. Прочетете непременно „Археолог”, само така ще разберете истинската ценност на археологическите открития. И високата стойност на археолозите, които ги правят.

Представя издателствo „Жанет 45”

17:30

Литературен клуб „Перото”, НДК

Премиера на романа „Боинг-747” от Виктор Дяков

„Разказът е безподобно правдив – с толкова хумор и горчилка едновременно, че от време на време, докато четеш, започваш буквално да цвилиш от смях; и почти веднага, само един параграф по-долу, да търсиш дяволската песъчинка в окото си. Романът може да се разглежда и като наръчник за оцеляване, и като енциклопедия на емигрантската участ, но и като своеобразен поетичен дневник за пътя на младостта към старостта” – утвърждава Деян Енев. С участието на писателя. Книгата ще представи Боян Биолчев.

Представя издателствo „Ерго”

18:00

Сцена, ет. 3

Представяне на нова поетична книга от Георги Борисов „Нищо”

Стиховете на Георги Борисов са включени в почти всички представителни антологии на българската поезия в САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия и др. Носител е на наградата „Иван Николов” на издателство „Жанет 45” за най-добра поетична книга през 2001 година.

Представя издателствo „Жанет 45”

18:00

Зала „Славейков” на Френския институт – пл. „Славейков” № 3

Представяне на „Избрани речи и прокламации” от Виктор Юго със специален гост Жан-Марк Овас, френски учен и автор на биография на Виктор Юго. Публична лекция „Виктор Юго и гражданската му ангажираност”.

Великият френски писател и общественик Виктор Юго е известен не само с литературните си шедьоври, но и със забележителните си политически речи и прокламации, произнесени пред Законодателното и Учредителното събрание.

Изданието излиза във вида, в който е отпечатано за пръв път на български език през 1896 г., защото подборът на речите, включени в него, и техният превод звучат актуално и през погледа на съвременника.

Представя издателство „Сиби”

18:30

Щанд на издателство „Жанет 45”, № 325

Среща с автограф с Весела Ляхова

След романа „Бежанци”, удостоен с награда „Христо Г. Данов” през 2014 година, Весела Ляхова представя и новия си сборник с разкази. Заповядайте и споделете малко лично време с любимия си автор!

Представя издателствo „Жанет 45”

18:30

Ателие-книжарница „Къща за птици” – ул. „Асен Златаров” № 22

Премиерно представяне на книгата „Майка Гавриила. Аскетика на любовта”. Едно пътешествие до сърцето на любовта в продължение на 94 години и през 4 континента.

Представя издателство „Омофор”

19:00

Сцена, ет. 3

Премиера на „Сезонът на Йоана” от Яница Радева

„Сезонът на Йоана” е първият роман на талантливата писателка Яница Радева. Тук тя ни обрисува една завладяваща история с палитра от герои, чиито съдби се преплитат по един необикновен и особено магичен начин.

Представя издателство „Хермес”

19:00

Щанд на издателство „Весела Люцканова”, № 438

Премиера на „Билкова отвара и рог от еднорог” от Венета Въжарова

Приключението продължава и героите от „Демон, юда и магьосник” оживяват отново на страниците на „Билкова отвара и рог от еднорог”. Как и кой ще отвори и третата книга, ще свали ли Деница булото си на юда и ще успее ли Салистар да подчини Биляра на волята си? Отговорите ви очакват, но се заплитат и нови загадки, защото краят на историята все още предстои…

Представя издателство „Весела Люцканова”

19:00

Литературен клуб „Перото”, НДК

Поредица „Събрано” – разкази в пет тома на Людмил Станев

За цяло едно поколение появата на Людмил Станев е вече само история. Завиждам на това поколение, което ще го открие едва с това издание. И съм сигурен, че то ще преживее това, което и ние преживявахме с появата на всеки негов текст. А то е радост. Радостта да четеш интелигентно и свободно написани текстове, в които хуморът е висок, по образеца на Аристофан, и смешен като у братя Маркс, Монти Пайтън и Уди Алън, взети заедно. Радост да усетиш истинските игрови възможности на езика, на българския език, който до появата на тези текстове не познаваше своите дадаистични, своите сюрреалистични и изобщо своите авангардистични възможности. – Младен Влашки

Представя издателство „Жанет 45”

11 декември, петък

10:00

Сцена, ет. 3

Представяне на сборника доклади „България и Унгария – история, политика, култура през ХХ-ХХI век” с участието на Андраш Балог, историк. Представя Джени Маджаров, етнолог.

Книгата е издадена от издателство „Гутенберг”.

Изданието съдържа докладите от международната конференция „Един век българо-унгарски политически, стопански и културни връзки – 1914 – 2014 г.”, състоялa се на 20-21 ноември 2014 г.

Представя Унгарски културен институт

11:00

Сцена, ет. 3

Представяне на „България в моя детски свят”, съставители проф. Станка Вълкова и Борислав Мирчев

До детския свят можем да се докосваме само с обич и разбиране. Независимо за какво разговаряме с детето, трябва да бъдем откровени и да откриваме онези детски преживявания, които са неповторими.

Чрез новата книжка на издателство „Булвест 2000” „България в моя детски свят”, най-малките читатели ще се запознаят с родината ни; ще я видят през детските си очи и ще усетят нейната красота и неповторимост.

Представя издателство „Булвест 2000”

12:00

Сцена, ет. 3

Премиера на романа на Михай Золтан Над „Копелето на сатаната”

„Животът е изречение – не се знае колко ще е дълго и дали ще завърши с удивителна, с въпросителна, с точка. Тази книга се състои само от едно изречение, защото тя описва един живот.” С участието на писателя и неговата преводачка Нели Димова. Книгата ще представи Митко Новков.

Представят Унгарски културен институт и издателство „Ерго”

14:00

Сцена, ет. 3

Литературно приключение от поезията до историческия роман Представяне на автора Искендар Пала

Докато нациите в съвременния свят поставят под въпрос своята идентичност, те започнаха да черпят сила от историята, а естествена последица от това беше увеличаването на броя на историческите романи за света. Човечеството, което цени поезията през вековете и я възприема като основа на литературата, започва да предпочита прозата с настъпването на модерната епоха. Така бе сложено началото на прехода от поезия, езикът на сърцето, към проза, езикът на разума. Това била още подмяната на чувствата и абстрактното с материалното и конкретното…

Представя Министерство на културата и туризма на Република Турция

15:00

Сцена, ет. 3

Представяне на книгата „Принудително освобождение” от Ласло Мартон с участието на автора и преводачката Стефка Хрусанова. Представя Митко Новков, литературен критик. Книгата е издадена от издателство „Гутенберг”.

Действието на романа „Принудително освобождение” се развива в края на ХVII век, когато императорските войски окончателно прогонват турците от Унгария и слагат край на управлението на чуждите завоеватели. Главният герой, младият унгарски благородник Шандор Карои, научава, че по-големият му брат, Ищван Карои, смятан за загинал в битка, в действителност е жив. Чрез приключенията на двамата братя авторът представя историческите събития в Унгария: борбата срещу поробителите, освобождаването на столицата Буда, сраженията за Трансилвания, битката при Зента и др. Ласло Мартон съчетава елементите на бароковия приключенски роман и на реалистичния исторически роман, като използва и някои похвати на постмодернизма.

Представя Унгарски културен институт

16:00

Сцена, ет. 3

Представяне на стихосбирката „Чужда клетка” от Шандор Татар с участието на автора и преводачката Стефка Хрусанова. Представя Манол Глишев, литературен критик. Книгата е издадена от издателство „Гутенберг”.

Стиховете на Шандор Татар се характеризират със самоироничен, непринуден дух. Винаги неудовлетвореният, непрекъснато препъващ се в живота лирически герой се изправя срещу собствената си слабост и безпомощност и от тяхното осъзнаване Шандор Татар сътворява силна и запомняща се поезия. Същевременно лирическият герой преосмисля стойността на иронията и свободата, вижда, че животът е по-силен от безгрижността и фриволността, изправя се очи в очи със собствената си преходност. Публикуваните стихотворения са едно вълнуващо и съдържателно пътешествие. Истинска, модерна, европейска поезия.

Представя Унгарски културен институт

17:00

Сцена, ет. 3

Интегриране на зодиакалната и нумерологичната система – път за себепознание. Марта Александрова представя „Зодиакална нумерология”.

Зодиакално-нумеричната система проследява 108 типа характери. Употребата й предлага индивидуален подход за лично израстване и по-осъзнато разбиране на темперамента, интелектуалните и емоционалните дадености, както и разширява възможностите за целесъобразен избор на поведение и професионално ориентиране по пътя към самоусъвършенстването.

Представя издателство „Кибеа”

17:00

Щанд на Румъния, № А2

Литературата и нейното популяризиране. Разговор с Чезар-Паул Бадеску за неговите романи „Младостта на Даниела Наниста” и „Светлина, моя любов”

Модератор: Лора Ненковска Превод: Ванина Божикова

17:30

Щанд на издателство „Авангард Принт”, № 419

Книга с автограф – среща с поета Бойко Богданов

Бойко Богданов е български театрален и оперен режисьор, композитор и поет. Създал е над 120 театрални, оперни и мюзикълни постановки у нас и в чужбина, носител е на многобройни национални и международни награди. Автор на шест поетични книги.

Представя издателство „Авангард Принт”

17:30

Щанд на издателска къща „Персей”, № 210

Книга с автограф: Световно признатият испански писател Маркос Торенте с романа „Време за живот” (2010), спечелил Националната награда за литература на Испания и италианската награда „Стрега”. Хипнотичен, вълнуващ, дързък и красив роман за възстановяването на връзката между баща и син, за тъжните моменти и опасните кръстовища на живота. Една смела и красива изповед, за която четящите хора по света говорят.

Представя издателска къща „Персей”

18:00

Сцена, ет. 3

Представяне на „Балканският човек” в три тома от Йордан Велчев

„Балканският човек” е подробна, в контекста Изток – Запад, история на Балканския свят от праисторията, през Античността, Средновековието и епохата на възникване и развитие на националните държави, до съвременната епоха от края на ХХ век.

„Балканският човек е общият свят, за който говорех. Някога хората наистина са живеели в общ свят, в разбирането и отграничаването от „другия”, но по този начин и в приемането му. Книгата ми разказва за всичко това като една приказка: „Имало едно време…”. В посланието, че човешкият живот така трябва да бъде възприеман – в своето единство на Изток и Запад.

Още Хегел го е казал – „Изтокът и Западът са присъщи на всяко нещо”. Не можеш да отнемеш едното или другото, това означава разкъсване на „нещото”. И то престава да съществува.” – Йордан Велчев

Представя издателствo „Жанет 45”

18:00

Щанд на Румъния, № А2

Няма друго такова нещо като писането. Дискусия с журналиста, писател и драматург Петре Барбу

Модератор: Лора Ненковска Превод: Ванина Божикова

18:30

Щанд на издателство „Жанет 45”, № 325

Среща с автограф с Бойка Асиова

„Богатият и оригинален език на Бойка Асиова помага на читателите по-лесно да навлязат в микрокосмоса на малкия град с неговите традиции и нрави. А тръгвайки от него, пътуването през Балканите и докосването до съседните народи се случва естествено, защото въпреки религиозните и културни различия, в душите си хората са си близки.” – Елица Ценова

Представя издателствo „Жанет 45”

18:00

Литературен клуб „Перото”

Премиера на стихосбирката „Точно време” на Владимир Левчев

„Стихотворенията в „Точно време” са радикално нови, различни, в сравнение с поетиката на творбите от предишните стихосбирки на поета. Това е книга с трагически вариации за отминаващите мигове, за техните образи и за възможността/невъзможността да ги имаме като памет, като осмислен наш живот” – заявява Михаил Неделчев. С участието на поета.

Представя издателствo „Ерго”

19:00

Сцена, ет. 3

Лекция „За хляба, кваса и маята” от автора на книгата „Домашен хляб” Ивелина Иванова

Ивелина Иванова лесно и достъпно ще представи всички сложни процеси, които стоят зад приготвянето на перфектния хляб. Ще разберете как влияят на тялото и здравето пълнозърнестите и белите хлябове, маята и различните видове квас. В края на лекцията ще може да опитате различни видове хляб от рецептите от книгата и да получите автограф.

Представя издателство „Гурме”

19:00

Щанд на издателство „Весела Люцканова”, № 438

Премиера на „Досие на убиец” на Весела Люцканова

„Досие на убиец” е илюстрация на блестящ психологически роман. Авторката навлиза дълбоко в интимните кътчета на човешката душа. Достъпно и с много съпричастност ни разкрива цялата й съвременна палитра, в която се борят за надмощие доброто и злото, егоизмът, обичта към ближния и равнодушие към странната му орис.

Представя издателство „Весела Люцканова”

20:00

Сцена, ет. 3 (вход с покани)

Връчване на годишните награди на Асоциация „ Българска книга” – „Златен лъв”.

Представя Асоциация „Българска книга”

12 декември, събота

11:00

Сцена, ет. 3

Премиера на книгата с разкази на Левенте Кирай „Диктати”

„Зад написаното се крият дълбоките въпроси на съвременното ни битие, на разколебания смисъл и разклатена вяра, на човешката самота и отсъствието на любовта. Чувството за хумор, което е в черната гама и въпреки това успява да разведри читателя, разширява и задълбочава акцентите в разказите на Кирай” – казва Силвия Чолева. С участието на писателя и неговия преводач Мартин Христов. Книгата ще представи Силвия Чолева.

Представят Унгарски културен институт и издателство „Ерго”

11:00

Щанд на издателство „Сиела”, № 107

Представяне на „Обърни се със смях назад” на Михаил Вешим

„Харесвам фейлетона, обичам го и го пиша – някой път веднъж дневно, друг път – веднъж седмично. И като пресметна, сигурно ми се събират няколко хиляди вестникарски текста за трийсет и пет години…”, казва авторът на „Английският съсед” и „Текила на разсъмване” Михаил Вешим. В новата му книга „Обърни се със смях назад” са събрани малка част тези „вестникарски текстове”, които се простират от днес назад до прехода, и сякаш за пореден път напомнят, че може би наистина сатириците пишат по-вярно историята от историците…

Представя издателство „Сиела”

11:00

Щанд на издателство „Жанет 45”, № 325

Книга с автограф: „Сватби на животни и неща” на Георги Господинов и Рая Господинова

Щом вземете в ръцете си книжката „Сватби на животни и неща”, ще осъзнаете, че камилата наистина прилича на ходещ чайник… Е, как не ви е хрумвало досега? Всъщност, в нея ще срещнете много неща, за които не сте и подозирали, защото отдавна вече гледате света с очите на възрастен. „Сватби на животни и неща” – на шестгодишната Рая и на баща й Георги Господинов (текст и рисунки), е книга за „невидимия живот на нещата около нас, за фантазиите на късните следобеди, когато и малките и големите са готови да измислят игри.”

Представя издателство „Жанет 45”

12:00

Сцена, ет. 3

Защо празнуваме Коледа? Произходът и мистичното значение на Рождество Христово. Лекция на Гал Сасон.

Защо датата 25 декември е толкова специална? Защо милиони по света я определят за най-важното време в годината? Гал Сасон ще обясни, използвайки астрологични, психологични методи, митологеми, раннохристиянски текстове и Кабала, мистичната значимост на Коледа, Коледното дърво, размяната на подаръци и историята на празнуването на Рождество Христово. Гал ще представи духовни техники, за да направим празника по-пълноценен.

Представя издателство „Кибеа”

12:00

Щанд на Румъния, № А2

История и измислица. Разговор с писателя, историк и журналист Стелиан Танасе за книгата му „Раковски. Класифицираното досие” и други негови романи.

Модератор: Лора Ненковска Превод: Ванина Божикова

13:00

Сцена, ет. 3

Астро-лунен календар или как да планираме всекидневието си. Лекция на Даниела Евстатиева.

Ритъмът на делника може да бъде хаотичен и безцелен. Искаме ли времето да ни принадлежи, трябва да го преподредим съгласно неговата цикличност с помощта на астрологията и така синхронизираме своите усилия и енергията на планетите.

От „Астро-лунен календар за високосната 2016 година” ще разберете как се случва това.

Представя издателство „Кибеа”

13:00

Щанд на издателство „Сиела”, № 107

Представяне на „101 отбивки” на Иван Михалев и Елина Цанкова

Ако обичаш да пътуваш, ако си любопитен да откриваш нови места, ако често избираш страничните пътища, вместо да караш по магистралата, то тази книга е за теб. В нея ще намериш информация за 101 от най-колоритните места в България. За някои си чувал от приятели, други си виждал на снимки в интернет, а трети са ти напълно непознати. Местата в „101 отбивки” са от последния вид. Повечето от тях не попадат в туристическите справочници – но трябва да бъдат включени в личния ти списък за бягство през уикенда. Планински върхове, пещери, водопади, плодове, вино, мястото с най-хубавата гледка – няма значение, отбивките от магистралата ще те отведат до нещо хубаво…

Представя издателство „Сиела”

14:00

Сцена, ет. 3

Премиера на сборника с разкази „Когато изпратим деня” от Пиер Мейлак, носител на Европейска награда за литература (2014). В присъствието на автора и преводача. Представя: Надежда Розова.

Книга за онова, което можем да си кажем нощем, когато думите придобиват допълнителен заряд. Книга за изкуството на разказването. Героите на Мейлак често са пътешественици, които се придвижват както във физическия свят, така и от една позиция в своето съществуване към друга, опитват се да проумеят живота си, дори да реконструират миналото. Когато изпратим деня, оставаме сами с мислите си, всеки в своя малък свят.

Мейлак е малтиец, автор на детски книжки, роман и два сборника с разкази, носител на множество награди. За пръв път превеждан на български.

Представя издателство „ICU”

14:00

Щанд на издателство „Рива”, № 314

Среща с автограф. „Гризли. Нови разкази” от Деян Енев.

Представя издателствo „Рива”

15:00

Сцена, ет. 3

Bulgaria: Politics and Protests in the 21st Century (България: политика и протести през 21 век)

Предизвикателствата, пред които е изправена България в началото на 21-и век, са многобройни, но може би всички те са по силите й. В никакъв случай няма да е лесно. Понякога това ще изисква мащабни политически действия.

Левиев-Сойър описва участниците и случките на българската политическа сцена откровено и директно, а понякога и с доза хумор.

Клайв Левиев-Сойър е журналист от Южна Африка. През 2001 г. се премества в България и работи като главен редактор в англоезичен вестник. От 2012 г. е издател и главен редактор на The Sofia Globe – www.sofiaglobe.com, англоезичен новинарски сайт с новини и коментари от България, Централна и Източна Европа и Европейския съюз. Пише за множество издания по света.

Представя издателство „Рива”

15:30

Щанд на издателска къща „Персей”, № 210

Книга с автограф: Лоренсо Силва, един от най-четените автори в Испания днес, спечелил едновременно признанието на критиката и на милиони читатели, носител на трите най-големи испански литературни награди: „Надал”, „Примавера” и „Планета”. Той ще дава автографи върху българското издание на криминалния си роман „Кървавият меридиан”, отличен през 2012 г. с „Планета”, наградата с най-голяма парична равностойност в света след Нобеловата. Ситуиран в модерна Каталуня, романът разказва за общество, управлявано от мръсни пари, арогантност и примирение с това. Мечтаещ за справедливост и една невъзможна любов, героят на книгата отваря кутията на Пандора, от която излизат корупция, безскрупулни престъпници и жестокост. Лоренсо Силва размива границите на черния роман, като създава произведение с високо литературно качество.

Представя издателство „Изида”

16:00

Сцена, ет. 3

Деца от 7 до 77 години, заповядайте в нашата коледна работилница, с която ще представим „Библията за деца от 7 до 77 години”. Ще си изработите набор от фигурки с ясла и ще получите „Библията за деца” с намаление. На ваше разположение за автографи ще бъде проф. Виктор Паунов, който направи прекрасните илюстрации на изданието.

Книгата включва избрани разкази от десетте тома с библейски истории на Артър Максуел. Чели са ги децата на президента Кенеди, а настоящата кралица на Великобритания Елизабет II поръчва пълния комплект за кралското семейство.

Представя издателство „Нов живот”

16:00

Щанд на издателство „Ерго”, № 416

Среща с автограф с Цветанка Еленкова и стихосбирката й „Увеличение четиридесет“.

„Поезията на Цветанка Еленкова е поезия на културните сплитове. Това я сродява със сюрреализма – обикновено забравяме тази му ярка способност да съживява мита” – твърди Йордан Ефтимов.

Представя издателствo „Ерго”

16:00

Щанд на Румъния, № А2

Перспективи към съвременната литература. Среща с нашите гостуващи автори: Чезар-Паул Бадеску, Петре Барбу и Стелиан Танасе.

Модератор: Лора Ненковска Превод: Ванина Божикова

17:00

Сцена, ет. 3

Вечер, посветена на поета Добри Жотев с представяне на книгата „Превъзмогване” – стихотворения и поеми.

Днес с достатъчна трезвост, е нужно да препрочетем тази поезия, да си спомним тази достойна личност. Добри Жотев, който обичаше живота, народа, дявола и Бога. Който проповядваше: „Любовта не е Двуборство, а свято Двуезичие”. Може би именно това свято чувство-живеене ще спаси всички ни и може би с него ще се съберем в един по-красив свят.

Творецът Добри Жотев е роден през 1921 година. След първата си публикация през 1942 година (сп. „Младежко слово”), до 1996 година („Вихърът на времето” – стихове), става автор на над 20 книги с поезия и проза – любовна лирика, сатирични поеми, стихотворения, разкази, произведения за деца, пиеси.

Представя издателство „Жанет 45”

17:00

Щанд на издателство „Авангард Принт”, № 419

Книга с автограф – среща с поета Роман Кисьов

Роман Кисьов е български поет и художник. Поезията му е превеждана и публикувана на английски, руски, френски, италиански, нидерландски, датски, гръцки, турски, румънски, сръбски, хърватски, босненски, македонски, албански, арменски, грузински, иврит, арабски, китайски, хинди и бенгали.

Участвал е в различни престижни международни фестивали на световната поезия. Носител на Националната награда за поезия на държавно издателство „Христо Г. Данов” (Пловдив), за книгата „Вратите на рая” — 1995 и наградата за култура и изкуство „Сексагинта приста” (Русе).

Представя издателство „Авангард Принт”

17:00

Щанд на издателство „Ерго”, № 416

Среща с автограф с Ивайло Иванов и стихосбирката му „Нов сън за щастие”

„Нов сън за щастие” е несвоевременна и с това лишена от всякаква баналност. Книга на озареното краевремие, далечна на суетнята и шумотевицата на света” – казва Емилия Дворянова.

Представя издателствo „Ерго”

18:00

Сцена, ет. 3

Представяне на дебютния роман на Светозара Давидкова „Главен изпълнителен директор”

Това е роман за амбицията на един българин. Той е расъл с два чифта обувки, но с поглед вперен в най-високите корпоративни върхове.

Достига челното място в могъща британска информационна компания. Изнася част от дейността й в голям офис в България, където с новаторските си идеи и местната по-евтина работна ръка се надява да успее да превърне компанията в лидер

Но именно в София се случва нещо, което постепенно преобръща представата му за успех и го кара да се запита „Това ли беше единственият път? А сега накъде?”

Представя издателство „Асеневци”

18:00

Щанд на издателство „Авангард Принт”, № 419

Книга с автограф – среща с историчката Теодора Бакърджиева

Теодора Бакърджиева е уредник в отдел „История на България ХV-ХIХ век” при РИМ – Русе. Автор на редица исторически изследвания: „Шепот от далечна Акия. Ангел Обретенов 1841-1894”, „На крачка пред времето. Държавникът реформатор Митхад Паша (1822-1884) ”, „За закона и хората от страниците на в-к „Дунав” (1865 – 1877 г.), „Русе, пространство и история”.

Представя издателство „Авангард Принт”

18:00

Щанд на издателство „Ерго”, № 416

Среща с автограф с Пламен Антов и стихосбирката му „Поетът е хтонично същество”

„Тя е напрегната, спореща, отричаща и самоотричаща се. Има нещо от патоса на Ницше в тези стихове – от неговия бяс да отрече ординерността – дори когато е постулирана като божи атрибут” – заявява Едвин Сугарев.

Представя издателствo „Ерго”

18:00

Щанд на издателство „Жанет 45”, № 325

Среща с автограф с Лъчезар Лозанов

Поетът представя новата си книга със стихове „Болничен лист”. За нея проф. Миглена Николчина казва: „Суровата сила на тази книга ни среща с големите и вечни теми на поезията – любов, болест, смърт, лудост. Яркият личен почерк на Лозанов е насочен към други съществувания и към социална диагностика, каквато срещаме рядко дори в прозата, но прави това със специфичната способност на поезията да концентрира цели романи в няколко думи. Като в този образ: Лицето ти беше направено от целувки, предназначени за друг…”

Представя издателствo „Жанет 45”

18:30

Литературен клуб „Перото”, НДК

Представяне на новия брой на списание „Гранта”, шести по ред, с тема „Болест”.

Представя издателство Манол Пейков от издателство „Жанет 45”

19:00

Сцена, ет. 3

Трима автори – Таня Капинчева, Тодор Пейчев и Людмила Андровска – представят сборниците си с разкази „Слънце на нашата уличка”, „Душата ми плаче за теб” и „Което си отива”, излезли през 2015 г.

Представя издателство „Делакорт”

19:00

Щанд на издателство „Весела Люцканова”, № 438

Премиера на „Смъртта е оправдание за всичко” на Красимира Стоева

Двайсет и двегодишната Ирина страда от тежко заболяване и постоянният страх от смъртта я кара да живее дръзко, дори безразсъдно. Сянката, скрила бъдещето й, я тласка да търси смисъла на съществуването на причудливи места. При поредната й необмислена авантюра случайността я среща с изоставения в дом „Майка и дете” Вълко, който я защитава в опасна ситуация.

Представя издателство „Весела Люцканова”

13 декември, неделя

10:00

Сцена, ет. 3

Книгата „Огън и мъгла” представя проф. Михаил Неделчев

„Огън и мъгла”е книга, която отлично надмогва документалната основа на своята житейска информация и я превръща в смирено-горестен разказ за това какво се случва в едно битие и как отделният човек може да види през малкия прозорец на собствената си душа все по-обширни и по-обширни пространства от историята, обществото, професията. Редят се биографии на хора, обществени сюжети, литературни реминисценции…

Представя издателство „Прозорец”

11:00

Сцена, ет. 3

„Медената пита с лимец и билки”. Истината за българският хляб, значението на лимеца и кваса.

Представят издателство „Розова зора” и „Билкария”

11:00

Щанд на издателство „Сиела”, № 107

Представяне на „Монго и други работи” на Калин Терзийски

„Монго и други работи” е чиста носталгия. Носталгия, казват, се наричала болката на отплаващите древни мореплаватели. Болката по родния бряг. В „Монго и други работи” я има доста. Носталгия по времена, места, вълнения, образи и хора. Ако човек има сърце на поет, всяко място, през което минава, ще придобива вълнуващи черти и колорит. В две кратки повести и девет къси разказа Калин Терзийски показва именно това – колко важен, изключителен, велик и шарен е светът, преминал през очите на поета-художник. Преминал през сърцето му, което умее да се трогва и да забелязва. Мрачни или смешни, историите в Монго и други работи са колоритни. Контрастни. И черното, и оранжевото са изключителни цветове. Сред всевъзможни герои – санитари в психиатрии, млади английски учители, морализаторстващи проститутки и тъжно-хитри цигани – разказвачът бере малките цветя на своите чувства. Просто е.

Представя издателство „Сиела”

12:00

Щанд на издателство „Ерго”, № 416

Среща с автограф с Петър Тушков и романа му „Отдел И”

„Отдел И” е истинска рядкост в съвременната българска литература: роман в жанра алтернативна история, който не избира лесни пътища и не се опитва да ни представи очакваното. Авторът тръгва по стъпките на Р. Чандлър и Б. Райнов. Но това са различни от познатите ни Чандлър и Райнов – те никога не са творили в нашата реалност” – твърди Владимир Полеганов.

Представя издателствo „Ерго”

12:00 – 14:00

Сцена, ет. 3

Представяне на „Парадоксът МаМа или не е възможно да не мога да надскоча дъгата” на Захарин Захариев.

Книга, изпълнена със съновидения наяве, за която е валидна мисълта на немския романтик Фридрих барон фон Харденберг, по-известен с поетичното си име – Новалис: „Сънят ми изглежда като отбрана срещу еднообразието и обикновеността на живота, свободен отдих на окованата фантазия”.

Представя издателство „Дамян Яков”

14:00

Сцена, ет. 3

С невероятно творческо пътешествие, родено от магията на писаното слово Стела Илиева, известна с псевдоним Стелла ще ни отведе на място, където с истински пир за душата ще изживеем незабравими моменти. Наситената, с много изненади, програма ще разкаже за инициативата „България чете книги от български автори”. Ще ни запознае с екипа на инициативата „Книги без граници”. Ще разкрие новости около предстоящата книга на талантливата авторка. За всички гости Стелла ще разкаже една от своите любими приказки и ще разбули част от тайната на успеха, който постигна през 2015 година.

Представя Стела Илиева

15:00

Сцена, ет. 3

Лечебната магия на кристалите и техните терапевтични свойства. Как да ги използваме в ежедневието. Елисавета Александрова-Зангелми представя „Кристалите и техните лечебни свойства”.

Забравената сила на кристалите и камъните. Къде намират приложение в живота ни. Кои камъни трябва винаги да носим в себе си. Може ли всеки да използва лечебната им сила и как се прави.

Представя издателство „Кибеа”

16:00

Сцена, ет. 3

Книгата „Игра на интервю – Английски език за деца” предоставя нов метод за общуване и добро произношение, при който езикът се учи с лекота и интерес. В 30 интервюта децата задават въпроси и отговарят свободно на английски език, а в частта за самопопълване упражняват моделите в писмен вид.

Представя издателство „Ина”

17:00

Сцена, ет. 3

Представяне на „Българ: книга-игра. Лабиринтът на времето” на Неделчо Богданов.

Главният герой в тази книга си ТИ! Джапанките ти шляпат по калдъръма на Стария град, докато се прибираш към къщата на Баба Кукуруз. На рамото ти небрежно е преметната стара хавлия. Слънчевият ти загар е достоен за несебърски рибар. Туристите те заобикалят от далеч, защото ги е страх, че ще се опиташ да им продадеш нещо. Никой не би повярвал, че до миналата година дори не беше ходил на море, а прекарваше лятото в родния си Карнобат. Сега всички в Несебър те познават. Някои те знаят само като симпатичния внук на Баба Кукуруз, който идва всяко лято на морето. Други знаят и името ти – Гого. Но малцина посветени са наясно, че в действителност ти си главният герой в книга-игра, а ако не беше ти, любимият им Несебър щеше да бъде унищожен от зловещия пиратски главатар сър Роман Фокстър. Но това беше миналото лято, а сега те очаква ново приключение…

Представя издателство „Сиела”

18:00

Сцена, ет. 3

Представяне на книгата „Съкровен свят. Празнично-обредна система на ромите в Средна Западна България” на Лиляна Ковачева.

Книгата е резултат от специализирано етноложко изследване на семейната и календарната обредност на ромите от Средна Западна България и в същото време – личен разказ на човек от ромската общност в този регион.

Какви са функциите на семейството за съхранение и предаване на характерната за ромите етнокултура? Какви са етнодемографските характеристики на ромите, живеещи в Средна Западна България? Каква е динамиката на промените в обичайно-обредната и празнична система при различните групи в изследвания регион? Изследването дава отговор на тези и още много интересни въпроси.

Представя издателство „Просвета”

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg