Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пътеводител на литературния Салон на изкуствата в НДК

Форумът започва тази вечер с концерт шотландските рок гайдари „Ред Хот Чили Пайпърс“

ХХ Салон на изкуствата продължава от 11 май до 28 юни 2015 г. - Пътеводител на литературния Салон на изкуствата в НДК

ХХ Салон на изкуствата продължава от 11 май до 28 юни 2015 г.

Щурите шотландски гайдари „Ред Хот Чили Пайпърс“ ще открият юбилейния ХХ Салон на изкуствата тази вечер в зала 1 на НДК. Програмата на Салона (11 май – 28 юни) обхваща няколко десетки културни събития от повечето сфери на изкуството, сред които няколко акцента от света на литературата. Преди да огласим акцентите в Пролетния панаир на книгата (19 -24 май), вижте кога и откъде в Двореца ще ни заливат думите.

Националната литературна награда „13 века България“ ще има новия си лауреат на 22 май в зала 7 на НДК. Участие в конкурса вземат романи, издадени през изминалата календарна година, а в журито влизат критици, писатели и журналисти. Учредена през 2011 г., досега наградата, която има парично измерение от 11 хиляди лева, е била получавана от Галин Никифоров („Лятото на неудачниците“), Георги Господинов („Физика на тъгата“) и Васил Георгиев („Апарат“).

Без Георги Господинов ще бъде премиерата на дълго отлагания Пети брой на литературното списание „Гранта“. Изданието ще бъде представено на Пролетния панаир на книгата в НДК, който ще се проведе в рамките на Салона на изкуствата. Новият брой на „Гранта“, наречен „Емигранта“, ще бъде официално представен от издателя му Манол Пейков и членовете на редакционната комисия Алек Попов и Дарин Тенев на 23 май в ресторант „Рубаят“. Георги Господинов в момента преподава в Берлин и се прибира у нас в средата на месец юни.

Първият български поет носител на френската награда за поезия „Гийом Аполинер“ – Аксиния Михайлова, ще направи световна премиера на стихосбирката си „Смяна на огледалата“ от 19 часа на 14 май в зала 7 на Двореца. Михайлова получи престижното отличие през 2014 г. с книгата си „Небе за изгубване“, създадена изцяло на френски език.

Почитателите на женския глас в литературата ще имат своя миг на вдъхновение и от 17 часа на 17 май в зала 4 на НДК, където ще се проведе литературно четене с участието на Миглена Николчина (три стихотворения от цикъла ѝ „Анорексия“ и три стихотворения от Дора Габе), Кристин Димитрова (откъси от „Ефирни песни и тайни служби, чието излизане предстои“), Здравка Евтимова (откъс от романа „Четвъртък“) и Светлана Дичева (откъс от разказа „Любовният танц на императорските орли“ от сборника ѝ с разкази „Парти за разглезени самотници“). Дичева ще представи и Клуба на българските писателки.

Триото на дамската литература се затваря от 19 часа на 21 май в зала 7 с Катерина Хапсали, която ще разговаря със свои читатели за книгата си „Гръцко кафе“ – модерен роман, който оголва уязвимите места и приканва към размисъл.

„Храм на любовта“ – така е озаглавен музикално-артистичният спектакъл, който приковава вниманието със стиховете на Пейо Яворов, Димчо Дебелянов и Кирил Христов на 18 юни от 19 часа в зала 9. Нежната лирика на тримата поети ще зазвучи с гласа на актьора Христо Чешмеджиев, под акомпанимент на пиано от проф. Ганка Неделчева и с вокални моменти от сопраното Розалина Касабова.

Поезията на Павел Матев ще бъде изпълнена пред публика на 13 май от 19 часа в зала 7. Спектакълът „Жадувах да съм птица“ е на Литературна гостоприемница при народно читалище „Д-р Петър Берон 1926 г.“ и е посветен на 90-ата годишнина на поета. Стиховете му ще бъдат изпълнени от актьора Веселин Калановски, а слова ще произнесат Драгомир Шопов и председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. В спектакъла ще прозвучат песни по текстове на Матев в изпълнение на Лили Иванова, Богдана Карадочева, Васил Найденов, Мими Иванова, Ралица Ангелова… Предвидена е и мултимедийна програма с документални кадри за живота на поета, починал през 2006 г.

На 2 юни в Студио 5 от 21 часа ще бъде представена книгата „Цветя от края на 80-те“ – първата антология, посветена на българския рок, дело на Румен Янев и Емил Братанов. На нея издателство „Парадокс“ и Националния център за книгата смятат ще покажат видео прожекции, а са предвидени и изпълнения на живо.

Млада българска поезия и проза на хърватски език, публикувана в изданието Izbor iz suvremene bugarske književnosti, ще бъде представена в ресторант „Рубаят“ на 13 май от 19 часа. Ще се проведе и своеобразна ретроспектива на излезлите вече 12 книги от поредицата „Нова Поезия и Проза“ – 11 прозаични и една поетична. В събитието ще се включат много от авторите в книгата – Белослава Димитрова, Надежда Дерменджиева, Зорница Гъркова, Александър Христов, Стоян Ненов, Владимир Полеганов, Светослав Тодоров, Христо Раянов и др.

Освен литературните събития, организирани от НДК за ХХ Салон на изкуствата, в момента се подготвя и програмата на Пролетния панаир на книгата. Всички детайли очаквайте в „Площад Славейков“!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg