Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пати Смит купи къщата на Рембо

В този дом поетът пише най-известната си творба - „Един сезон в ада“

По време на скорошно пътуване до Париж Пати Смит, извън светлината на прожекторите, е подписала документите за покупката на сградата. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пати Смит купи къщата на Рембо

По време на скорошно пътуване до Париж Пати Смит, извън светлината на прожекторите, е подписала документите за покупката на сградата. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пати Смит е известна със словата си – в книгите и музиката. Предвид това едва ли е изненада последната покупка на 70-годишната певица и писателка. Реконструираната къща на френския поет Артюр Рембо вече е нейно притежание, разказва „Аркитекчъръл дайджест“.

Жилището, което се намира в малкото градче Рош, близо до границата с Белгия, е реставрирана версия на дома от детството на Рембо. Тук той, когато е само на 19 години, пише може би най-известната си работа – „Един сезон в ада“. Поемата, близо 100 страници, се откъсва от приетата тогава поезия и отваря нов път към сюрреализма.

От десетилетия къщата на Артюр Рембо е място за поклонение на почитателите му.

Реконструкцията на дома на Рембо бе извършена в последните години, след като в рамките на няколко десетилетия къщата – превърнала се в място за поклонение на почитателите на поета – започна да се руши.

По време на скорошно пътуване до Париж Пати Смит, извън светлината на прожекторите, е подписала документите за покупката на сградата. Засега не е ясна дадената сума.

Артюр Рембо (в средата) в картина от 1872 г. на Анри Фантен-Латур

За Смит, която в края на миналата година изпя песен на Боб Дилън на церемонията по връчването на Нобеловите награди, покупката е едновременно сбъдната мечта и граждански дълг да се поддържа дом, който е толкова преплетен с поезията. Певицата признава, че обожава Рембо от млада. В интервю за списание „Бомб“ от 1996-а Смит заяви:

„Посветих толкова много от момичешките си въжделения на Рембо. Той ми беше нещо като гадже“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg