Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пати Смит помогна на ограбена книжарница в Орегон

Крадци разбиват магазин и отмъкват над 100 редки издания, сред които и томче с текстове на певицата

„Аз наистина обичам книжарници“, казва Пати Смит на ограбения книжар и му изпраща един кашон със свои книги с автограф. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пати Смит помогна на ограбена книжарница в Орегон

„Аз наистина обичам книжарници“, казва Пати Смит на ограбения книжар и му изпраща един кашон със свои книги с автограф. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поетесата и пънк рок звезда Пати Смит вече е и закрилник на книжарници. Научавайки от медиите, че независима книжарница в американския щат Орегон е била ограбена, певицата решава да помогне на магазина, разказва „Гардиън“.

През януари крадци разбиват витрината на книжарница „Passages“ в град Портланд и отмъкват над сто редки и ценни издания, сред тях и книгата с всички текстове на песни на Смит. Щетите принуждават собственика Дейвид Абел да затвори магазина за следващите две седмици. Някои от изданията, казва той, са незаменими.

Седмици по-късно книжарят получава обаждане от Ню Йорк от дама, която се представя просто като „Смит“. Г-жа Смит обяснява, че разбрала за обира от публикация в пресата.

В седмицата след обира получих няколко чудати обаждания и имейли, затова бях внимателен – споделя Абел историята във Фейсбук. – Но когато тя каза, че нейна книга също е била открадната, и ако не може да възстанови взетия Уорхол, ще се радва да изпрати кашон с подписани издания на своята книга, осъзнах, че говоря с Пати Смит!

Книжарят остава „зашеметен“, когато разбира с кого говорои, но успява да каже, че това е много мил жест.

„Ами аз наистина обичам книжарници“, казва му певицата.

Кашонът с подписани издания вече е в книжарницата на Абел.

На 4 февруари стана ясно, че Пати Смит е лауреат на Американската литературна награда ПЕН, присъждана на „светило в културата, чието творчество ни помага да разберем и интерпретираме човешкото състояние по силен и оригинален начин“. Организацията изтъква Смит за „плодотворната ѝ и разнообразна кариера, по време на която е написала мемоари и поезия, пленяващи с прозрачността си, съчетала е литературните усещания с чистия пънк в музиката си и в цялото си творчество говори истината и демонстрира протест срещу несправедливостите“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg