СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Патиците в Борисовата градина далеч от „Мисия Лондон“ (снимки)

Новите обитатели на Патешкото езеро в Борисовата градина са все още шест на брой. Снимки: Емил Георгиев - Патиците в Борисовата градина далеч от „Мисия Лондон“ (снимки)

Новите обитатели на Патешкото езеро в Борисовата градина са все още шест на брой. Снимки: Емил Георгиев

Парковете по света са пълни с птици и катерички, а езерцата с декоративни рибки. И в софийските зелени зони някога е имало такива – дори риба в езерото Ариана в Борисовата градина. Поради известни особености на гражданството, населяващо днес столицата (като изключим вегетарианците), животинските видове са рядкост в парковете, а ако ги има – са силно плашливи, макар и да не са гледали филма „Мисия Лондон“. Затова когато от „Зелени решения за София“ решиха по логиката на нещата да заселят патици в Патешкото езеро в Борисовата, немалко софиянци се разтревожиха за бъдещето на пернатите. Пет дни по-късно обаче патиците са все още са читави и обикалят малкото си водно царство, видя репортер на „Площад Славейков“. И на брой са все още шест.

Новите обитатели на езерцето, най-сетне видяло добри дни, са навестявани от други птици в търсене на нещо за хапване, от интерес към новодомците и просто към водата. Малко семейство гълъби се бяха разположили на припек в понеделник следобяд на единия бряг, заети с пощене един на друг. Гарван бе заел позиция наблизо, сключил здраво клюн около новото си съкровище, при нулев интерес към човешките индивиди зад оградата. Междувременно стопаните на малкото езеро се носеха в ансамбъл, пощипвайки носещите се по водната повърхност останки с неизвестен произход, годни за хапване. Интересно с какво ли се хранят патиците в това малко гьолче? И могат ли да изоставят новия си дом, ако прелетят през оградата?

Докато патиците вземат решение за своето бъдеще – или някой прегладнял не го реши вместо тях – те все още могат да разполагат със своята птича идилия: езерце с островче и на него дървена къщурка. Лятото е в разгара си, а София е доста празна откъм софиянци. Рай.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg