Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Патриарх Кирил: Войната е защото Донбас не иска гей парад

В проповедта си на Сирни Заговезни Кирил заклейми западния свят и оправда войната в Украйна

Една от целите на президента Владимир Путин е да превърне Русия в център на православието, в „нова Византия“, за което руският патриарх Кирил му е много необходим. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Патриарх Кирил: Войната е защото Донбас не иска гей парад

Една от целите на президента Владимир Путин е да превърне Русия в център на православието, в „нова Византия“, за което руският патриарх Кирил му е много необходим. Снимка: ЕПА/БГНЕС

За гей парадите като основен „тест“ за присъединяване към западния свят говори руският патриарх Кирил по време на неделната си молитва на Сирни Заговезни, съобщава сайтът на руската Патриаршия. В дългата си проповед главата на руската църква успява едновременно да заклейми западния свят, който „оправдава греха“, и да защити политиката на руското правителство за Донбас и Украйна, като при това облича всички тези пропутински опорни точки с християнска риторика.

Ето какво каза патриархът на РПЦ Кирил (със съкращения):

„В името на Отца, Сина и Светия Дух!

Великият пост се нарича от мнозина вярващи „духовна пролет“. Той съвпада с физическата пролет и едновременно се възприема от съзнанието на Църквата като пролет духовна. А какво е пролетта? Пролетта е възраждане на живота, обновление, нови сили. Знаем, че именно през пролетта мощният сок пробива на височина десет, двайсет, сто метра, съживявайки дървото. Това е действително удивително Божие чудо, чудото на живота. Пролетта – това е възраждане на живота, това е някакъв велик символ на живота. И затова не е случайно, че главният пролетен празник е Господнята Пасха – също признак, знак, символ на вечния живот.

И вярваме, че е така, а това значи, че цялата християнска вяра, която споделяме – това е вяра, която утвърждава живота, която е против смъртта, против разрушението, която утвърждава необходимостта да се следват Божествените закони, за да се живее, за да няма погибел нито в този свят, нито в бъдещия. Но ние знаем, че днешната пролет е помрачена от тежки събития, свързани с влошаването на политическата ситуация в Донбас, практически начало на военни действия. Бих искал да кажа нещо по тази тема.

Осем години текат опити да се унищожи това, което съществува в Донбас. А в Донбас съществува неприемане, принципно неприемане на така наречените ценности, предлагани днес от тези, които претендират за световна власт. Сега има един такъв тест за лоялност към тази власт, някакъв пропуск в този „щастлив“ свят, свят на свръхпотребление, свят на видимата „свобода“. Знаете ли какъв е този тест? Тестът е много прост и същевременно ужасен – гей парадът. Изискванията към мнозина да проведат гей парад са и тест за лоялност към този най-могъщ свят, и ние знаем, че ако хората или държавите отхвърлят тези изисквания, те не влизат в този свят, те стават чужди за него.

Но ние знаем какво означава този грях, който се пропагандира посредством така наречените „маршове на достойнството“. Това е грях, осъден чрез Словото Божие и в Стария, и в Новия Завет.

(…)

Ако човечеството признае, че грехът не е нарушение на Божия закон, ако човечеството се съгласи, че грехът е един от вариантите на човешко поведение, то с това ще свърши човешката цивилизация. А гей парадите са призвани да демонстрират, че грехът е една от вариациите на човешкото поведение. Ето затова, за да се влезе в клуба на тези страни, е необходимо задължително да се проведе гей парад. Не да се направи политическо заявление „ние сме с вас“, не да се подпишат някакви задължения, а да се проведе гей парад. И ние знаем как хората се съпротивляват на тези изисквания и как това съпротивление се потиска с употреба на сила. Значи става дума за това със сила да бъде наложен грехът, осъждан от Божия закон, със сила да се наложи на хората отричане на Бог и неговата истина.

Затова това, което днес става в сферата на международните отношения, няма само политическо значение. Иде реч за нещо друго и много по-важно от политиката. Става дума за човешкото спасение, за това къде ще се окаже, от коя страна на Бога Спасител.

(…)

Всичко, което казвам има не само теоретично значение и не само духовен смисъл. Около тази тема днес върви реална война. Кой днес напада Украйна, където осем години върви потискане и изтребление на хората в Донбас, осем години страдания и целият свят мълчи – какво означава това? Но ние знаем, че нашите братя и сестри реално страдат, освен това могат да пострадат за верността си към Църквата.

Затова днес, на Прошка, аз като ваш пастир ви призовавам да простите греховете и обидите, дори там, където е трудно, където хора воюват един с друг. Но прошка без справедливост е капитулация и слабост. Затова прошката трябва да е съпроводена със задължително запазване за себе си на правото да стоите на страната на светлината…“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах