СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Патриарх Неофит: Призоваваме за мир чрез дипломация

В обръщението си главата на Българската православна църква говори за двата братски народа Русия и Украйна

„Молим се Господ да подкрепи верните Си, които желаят и се стремят към мир и разбирателство, да избави света от козните на лукавия, който пося чрез отдадени нему човеци семето на разделението и разрухата”, казва негово светейшество патриарх Неофит. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - Патриарх Неофит: Призоваваме за мир чрез дипломация

„Молим се Господ да подкрепи верните Си, които желаят и се стремят към мир и разбирателство, да избави света от козните на лукавия, който пося чрез отдадени нему човеци семето на разделението и разрухата”, казва негово светейшество патриарх Неофит. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Патриарх Неофит поиска дипломатични преговори за мир между Русия и Украйна в изявление, публикувано в сайта на Българската патриаршия. В призива си за мир патриархът говори за „военни действия между два братски народа – Русия и Украйна, приели спасителната Христова вяра от единия купел на светото кръщение.”

Патриархът освен това заявява, че „кръвопролитията и отнемане на невинни човешки животи е недопустимо за всички, които търсят мир, единство и любов в света”.

Ето и пълния текст на патриаршеското обръщение:

„Обични в Господа братя и сестри,

Встъпвайки в подготвителните дни преди началото на спасителния Велик пост, сме свидетели на военни действия между два братски народа – Русия и Украйна, приели спасителната Христова вяра от единия купел на светото кръщение.

Кръвопролитията и отнемане на невинни човешки животи е недопустимо за всички, които търсят мир, единство и любов в света!

Христовият завет: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава“ (Йоан 14:27), и „блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии“ (Мат. 5:9), отекват в сърцата ни и са основен дълг на всеки християнин!

Призоваваме всички, от които зависи да прекратят кръвопролитията и загърбят противоречията, да зачетат основното човешко право на живот и свобода и постигнат по пътя на дипломацията жадувания мир, завещан ни от Спасителя Христос!

Отправяме всесърдечна молитва към Всеподателя Бога и Отец на мира, да спрат раздорите, безредията, крамолите и кръвопролитията, като отново се възцари мир и благоволение сред човеците!

Молим се Господ да подкрепи верните Си, които желаят и се стремят към мир и разбирателство, да избави света от козните на лукавия, който пося чрез отдадени нему човеци семето на разделението и разрухата, и цели да подложи на изпитание богозавещания мир в света и венеца на Божието творение – човека!

Покровът на света Богородица да закриля всички човеци, които се намират в беди, скърби и нещастия и ги дари с търпение, молитва и упование в Божията милост и правда!

Господ Бог да упокои в селенията на праведните душите на всички загинали вследствие на военния конфликт в Украйна!”

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90