Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Патрик Модиано с Нобел за литература. Радост във „Вила Тъга“

Българската публика познава с романите на Патрик Модиано "Кучешко потекло", "Среднощно произшествие" и много други. - Патрик Модиано с Нобел за литература. Радост във „Вила Тъга“

Българската публика познава с романите на Патрик Модиано "Кучешко потекло", "Среднощно произшествие" и много други.

Френският писател Патрик Модиано бе обявен за носител на Нобелова награда за литература на 2014 г. Отличието му се присъжда „за изкуството на спомена, с което той пресъздава най-неуловими човешки съдби и разкрива живия свят на окупацията“.

Българската публика познава лауреата на „Гонкур“ с романите „Кучешко потекло“, „Вила Тъга“, „Среднощно произшествие“, „Младост“, „Околовръстни булеварди“, „Нощна стража“, „Малкото съкровище“, „Семейна книжка“, „Вратата на детството“, „Недели през август“, „Циркът минава“…  Характерно за стила му е смесването на биографични елементи с фикция.

Наградата му изненада букмейкърите, които предположиха, че призът ще отиде у кениеца Нгуги Тионго, японеца Харуки Мураками или беларуската Светлана Алексиевич.

Патрик Модиано е роден на 30 юли 1945 г. в пролетарското предградие Булон Биянкур. Баща му е италианец от еврейски произход, майка му фламандка. В младежките си години той прекарва голяма част от времето в Латинския квартал. Не следва в университета, а се опитва да пише. Още първите му книги са отличени с престижни награди. Стилът на Модиано е минималистичен, залага на неизказаното и страни от формализма. Екранизациите, каквито има на няколко от неговите романи, обикновено залагат на реализма в текстовете му.

Наградата ще бъде връчена на Модиано на церемония в Стокхолм на 10 декември. Към приза той ще получи 8 милиона шведски крони или 1,1 милиона долара.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС