СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Патриотична“ пропаганда срещу „Ида“ в Полша

Режисьорите в страната гневни заради безпрецедентна манипулация на националната телевизия с филма

„Ида“ разказва за 18-годишна монахиня в комунистическа Полша през 60-те години. Останала сирак по време на нацистката окупация, тя се впуска в търсене на истината за нейното минало и съдбата на семейството ѝ. - „Патриотична“ пропаганда срещу „Ида“ в Полша

„Ида“ разказва за 18-годишна монахиня в комунистическа Полша през 60-те години. Останала сирак по време на нацистката окупация, тя се впуска в търсене на истината за нейното минало и съдбата на семейството ѝ.

Гняв се надигна в Полша и по света заради критики към филма „Ида“ на Павел Павликовски. В края на февруари националната телевизия TVP излъчи програма със силно негативно отношение към заглавието, носител на Оскар – непосредствено преди и самото то да бъде пуснато, разказва „Варайъти“.

12-минутното предаване, наречено „Около „Ида“, е съставено от фрагменти от филма и монолози от двама коментатори на TVP – филмовия критик Кржистоф Клопотовски и историка Пьотр Гуржин, както и Масией Швирски от Полската антиклеветническа лига, организация, която води кампания срещу атаки върху репутацията на Полша.

В програмата те изявяват мнение, че историята в „Ида“ е исторически неточна и представя предимно негативна картина на действията на поляците по време на нацистката окупация.

„Ако филмът цели да е част от катарзиса на нацията ни, той трябва да е одобрен от полския народ – коментира Швирски. – Можеш да говориш за ужасни неща в историята на страната, но не можеш да го правиш така, че да я обиждаш.“

А Гуржин добавя:

„Поляците имат пълно основание да са чувствителни, когато са обвинявани за престъпления, които не са извършили, или когато са обвинени в такъв престъпен мащаб, който е несъразмерен с действителните събития“.

В предаването тримата изказват тезата, че „Ида“ не би спечелила своя Оскар, ако не представяше събитията в окупирана Полша през погледа на еврейски персонажи.

„Ако този филм не допринасяше за защитата на евреите в полско-еврейския конфликт, той нямаше да получи наградата“, обяснява Клопотовски.

„Около „Ида“ бе излъчен непосредствено преди самия филм, дори без прекъсване. А в неговия край има няколко продължителни кадъра с текстове, издържани дизайна на „Ида“, които погрешно може да бъдат сметнати за част от творбата на Павликовски. В тях се заявява, че вместо да участват в преследването на еврейските поляци по време на окупацията, много нееврейски поляци са помагали на евреи да избягат от нацистите в голям риск за собствения си живот.

„Ида“ разказва за 18-годишна монахиня в комунистическа Полша през 60-те години. Останала сирак по време на нацистката окупация, тя се впуска в търсене на истината за своето минало и съдбата на семейството ѝ. Филмът е нюансирано екзистенциално изследване на въпросите за съдбата, идентичността и прошката и противопоставя наивността на младата монахиня с цинизма на нейната леля.

Провокацията на телевизия TVP бе посрещната с остро протестно писмо от Полската гилдия на режисьорите.

„За първи път в 25-годишната историята на свободните медии в Полша филм е придружен от идеологическа интерпретация, която не представя на зрителя анализ на темата на творбата или нейната художествена стойност, а вместо това налага „своето единствено правилно“ тълкуване – се посочва в позицията. – Тези действия показват не само липса на уважение към авторите на филма, но и към зрителите, на които е отнета възможността да интерпретират сами. Това е знак за липса на вяра в чувствителността и интелигентността на зрителите на телевизионния оператор. Имаме нарушение на доброто поведение и чист пример за манипулативни пропагандни практики, които не отговарят на медийните стандарти в една демократична страна.“

Казусът предизвика протестно писмо и от полски филмови критици и кинотеоретици, в което те заявяват, че финалните кадри от „Около „Ида“, „представени от TVP, не са били ясно отделени от филма и много зрители биха могли да ги приемат като откриващи надписи на „Ида“, като така вместо дебат получават едностранна и категорична присъда за филма“.

Продуцентите на „Ида“ ще предприемат и законови действия, за да се установи дали TVP е нарушила условията на своя лиценз на национална медия.

Атаките срещу филма на Павел Павликовски идват като продължение на серия от националистически обвинения към заглавието в последната година, включително от Ярослав Качински, председател на управляващата партия в Полша „Закон и правосъдие“, и от министър-председателя Беата Шидло.

„Те не обърнаха никакво внимание на „Ида“, когато излезе – казва Павликовски пред „Варайъти“. – Беше просто черно-бял арт филм без блясък. Но когато достигна до световна аудитория, започна да печели награди и се приближи към Оскар, те използваха нарастващото му влияние за собствена изгода – като част от предизборна кампания, основана на страх и чувство за криза; казаха, че е антиполски, част от зловеща световна конспирация на тъмни сили срещу добрия имидж на Полша.

„Ида“ не е филм за историята на страната – Боже опази! – а многопластова и сложна творба за объркани и универсални персонажи и вечни екзистенциални въпроси. Което прави безкрайните атаки срещу него още по-абсурдни и егоистични.

Тези националисти изобщо не се занимават със самия филм. Повечето от тях дори не са го гледали. Те използват „Ида“ само като претекст да пробудят патриотични настроения, да дадат отдушник на безкрайната си мания по предполагаемата световна еврейско-германска-ляво-либерално-руска конспирацията срещу Полша. Техните гневни ксенофобски изказвания нанасят щети на реномето на страната ни в чужбина – а не моят филм.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg