Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Пътуване из времето и София с нови литературни маршрути

Истории за Ромен Гари, Яна Язова, поезията от 90-те и пътя на книгата в четири обиколки с вход свободен

Зорница Христова и тази година ще увлича децата в специалния литературен маршрут, посветен на най-малките читатели.  - Пътуване из времето и София с нови литературни маршрути

Зорница Христова и тази година ще увлича децата в специалния литературен маршрут, посветен на най-малките читатели.

Любимите на София литературни разходки се завръщат с четири различни маршрута през май. Четвъртият сезон на инициативата започва на 11 май, деня, в който се отбелязва паметта на Св. Св. Кирил и Методий по стар стил. Литературният маршрут в този ден е с начална точка ул. „Г. С. Раковски“ 134, където се е помещавала една от редакциите на „Литературен вестник“.

Обиколката на софийските улици и местата, знакови за българската литература, е посветена на българската поезия и по-конкретно на мястото ѝ в света на литературата през 90-те години. Водещ е поетът и литературовед Йордан Ефтимов, който ще представи кратка ретроспекция на времето, ще разкаже какво се случва с българските литературни среди и ще постави в контекста ролята на „Литературен вестник“ и списанието „Ах, Мария“. Маршрутът завърта машината на времето, за да припомни знаковите личности и събития и да разкаже как поезията излиза из града. Финална точка на маршрута е книжарницата „One Book Bookstore“ на „Върбица“ 8.

Там пътешествениците из литературната история ще се върнат в съвремието с поетическата антология „Скритите букви“ с творби на четиринадесет български поети: Анна Лазарова, Галина Николова, Георги Господинов, Иван Ланджев, Красимира Джисова, Марин Бодаков, Мария Калинова, Мирела Иванова, Надежда Радулова, Никола Петров, Петър Чухов, Силвия Чолева, Стефан Иванов и Цочо Бояджиев. Книжарницата, в която може да се намери изданието, е специална – тя служи и като изложбено пространство, тъй като в нея може да се представя само една книга за определен период от време, но заедно с нейните художествени качества, особено важна е и фигурата на оформителя, дизайнера, илюстратора или фотографа.

„Скритите букви“ ще бъде изложена в книжарницата-галерия между 11 и 20 май. На 14 май посетителите ще могат да се срещнат и с дизайнера на цялата визуална идентичност на „Скритите букви“ и оформлението на книгата – Костадин Кокаланов.

На 18 май, седмица по-късно, модераторската роля ще поеме философът и журналист Тони Николов, избрал да посвети своя маршрут на френския писател Ромен Гари. Отправната точка е паметникът в Докторската градина, началото е в 18,30 ч. Сред историите на Николов в сборника му „Спомнена София“ е и тази за пребиваването на френския писател и двукратен носител на „Гонкур“ в София. Своя „Литературен маршрут“ Тони Николов описва като „обиколка из софийските „места на паметта“, свързани с Ромен Гари“, в това число Френското посолство на ул. „Оборище“ 27-29 и апартамент на бул. „Дондуков“ 69, където Гари твори в продължение на две години от 1946-а до 1948 г. Тук той попада в една „затрупана до дъното на душата си в сняг страна“, която бавно се плъзва към зоната на несвободата в съветския лагер, а самият той става обект на разработка в досие на Държавна сигурност от 161 страници под агентурното наименование „Книжарят“.

Два дни след рождения ден на писателката Яна Язова един от нейните най-задълбочени изследователи – литературният теоретик и журналист Петър Величков, ще разкаже детайли от живота и творчеството на известната българска интелектуалка, за нейното убийство, за кражбата на оригиналните ръкописи на романите ѝ „Левски“, „Бенковски“, „Шипка“, „Александър Македонски“, „Соления залив“.  Литературният маршрут ще започне на 25 май от 18,30 ч. пред Съдебната палата, където Яна Язова е оцеляла по време на бомбардировките и където в началото са били съхранявани нейните оцелели архиви.

Най-малките читатели няма да бъдат пренебрегнати през май – техният маршрут на 28 май е в ръцете на писателката на детски книги и преводачка Зорница Христова, която чрез издателство „Точица“ вече четвърта година измисля най-различни подходи към децата, за да разкрие връзката между литературните факти и градските пространства. Началото на маршрута е в Ботаническата година от 11 ч. Зорница Христова ще разкаже за пътя на книгата до печатницата, както и какво отличава Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ от другите библиотеки, ще включи най-разнообразни теми за ръкописните и старопечатни книги, за образованието и знанието, и както вероятно се подразбира от началната точка – за растенията.

Включването в литературните маршрути става без заплащане и без нужда от предварително записване. Инициативата „Литературни маршрути“ е на Фондация „Прочети София“, от където изтъкват, че всеки маршрут е специално създаден и ще се случи само веднъж. Следващите маршрути ще се проведат през юли и септември.

Юни е особено специален, месецът ще отбележи първия път, в който ще се проведе новия формат „Литературни срещи“ – в София ще гостува носителката на Нобелова награда за литература през 2018 г. Олга Токарчук.

Вижте още: ОЛГА ТОКАРКЧУК ПРИСТИГА В СОФИЯ ПРЕЗ ЮНИ

Финалната част от тазгодишната програма ще бъде през септември, когато ще се проведат три маршрута и ще бъде поставена и паметна плоча на поета Георги Рупчев.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах