Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Пътуване към мечтата“ на хората с увреждания

Специално адаптирана прожекция на филма, част от „Киномания“ (видео)

Филмът и главната роля са написани специално за Зак Готсаген (вляво). - „Пътуване към мечтата“ на хората с увреждания

Филмът и главната роля са написани специално за Зак Готсаген (вляво).

„Пътуване към мечтата“, филм, създаден в духа на пътешествията на Марк Твен, ще има специална прожекция по случай Международния ден на хората с увреждания на 3 декември. Събитието, което ще се проведе ден по-рано, на 2 декември – е организирано така, че да улесни всички зрители, които се затрудняват в четеното на субтитри. Кино „Люмиер“ организира симултанен превод чрез индивидуални приемници и слушалки, началният час е 18.

„Пътуване към мечтата“ е история за най-голямото приключение в живота на Зак, млад мъж със синдром на Даун. Зак избягва от пансиона, в който живее, среща се с Тейлър, който има своите проблеми и преследвани двамата пътуват из щата Каролина, за да сбъднат мечтата на Зак да стане професионален боец. Ролята на Зак се изпълнява от актьора със синдром на Даун – Зак Готсаген.

Режисьори на филма са Тайлър Нилсън и Майкъл Шварц.

Освен актьор, Зак е и основният двигател за създаването на филма. Малко след раждането му лекарите посъветвали майка му Шели да го даде в специално учреждение, тъй като прогнозите били лоши, специалстите заключили, че детето няма да може да ходи и да говори. Тя отказала. Той среща случайно двамата режисьори и им споделя, че иска да бъде кинозвезда. Те дипломатично се опитват да му обяснят, че това е нереална цел, но той просто отговаря:

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Тогава вие напишете и режисирайте филм и аз ще бъда неговата звезда“.

Филмът е едно от специалните събития на Киномания и се реализира съвместно с Фондация „Светът на Мария“ и с подкрепата на Столична програма „Култура” към Столична община.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах